File de contabilitate: Cheltuieli ulterioare efectuate asupra cladirilor - articole conta.ro
Contabilitate � Conta.ro
Va asteptam online 24 ore din 24 sub sloganul: 100% contabilitate!
Puteti cere, oferi si gasi solutii la orice problema de contabilitate si fiscalitate. Si in plus aveti legislatia economica actualizata si un modul important de resurse umane.

File de contabilitate: Cheltuieli ulterioare efectuate asupra cladirilorUlterior recunoasterii initiale cheltuielile  ce se efectueaza in legatura cu o cladire sunt recunoscute ca si cheltuieli ale perioadei.  In aceasta categorie sunt cuprinse cheltuielile de intretinere, asigurare a functionarii optime a cladirii, renovari, reparatii.  
Fac exceptie acele cheltuieli, care reprezinta investitii efectuate la cladiri.

Investitiile consta in modificarea si imbunatatirea parametrilor tehnici initiali, asigurarea unei functionalitati sporite si cresterea beneficiilor (de exemplu compartimentarea cladirilor, imbunatatirea confortului in vederea inchirierii, exteinderea).
    
    Evaluarea ulterioara

Pentru evaluarea la data bilantului a constructiilor, o societate poate alege politica de prezentare a constructiei la valoarea de intrare, mai putin ajustarile cumulate de valoare, amortizarea si pierderile din depreciere sau la valoarea reevaluata.

Aplicarea metodei de evaluare se face cu consecventa si tuturor constructiilor inregistrate in patrimoniu.

Evaluarea imobilizarilor corporale reprezinta o politica a societatii comerciale, iar reevaluarea constituie o metoda alternativa de evaluare a imobilizarilor corporale.

Prin urmare, aceasta metoda de evaluare trebuie sa fie prevazuta prin politicile scrise si procedurile aprobate ale societatii, cu specificarea intervalelor de timp la care se efectueaza reevaluarea imobilizarilor.

Prin reevaluare imobilizarile corporale sunt prezentate in contabilitate la valoarea justa, cu reflectarea rezultatelor acestei reevaluari in situatiile financiare anuale intocmite pentru acel exercitiu.

Reevaluarea se efectueaza la sfarsitul exercitiului financiar, astfel incat rezultatele reevaluarii sa poata fi reflectate in situatiile financiare ale exercitiului financiar respectiv.

Reevaluarea cladirilor se face la valoarea justa de la data bilantului. Valoarea justa se determina pe baza unor evaluari efectuate, de regula, de profesionisti calificati in evaluare, membrii ai Uniunii Nationale a Evaluatorilor Autorizati din Romania.

Daca se opteaza pentru aplicarea reevaluarii ca baza de evaluare a imobilizarilor corporale, reevaluarile trebuie efectuate cu regularitate la intervale de timp nu foarte mari, astfel incat sa nu se inregistreze diferente foarte mari din reevaluare. In politica contabila a societatii trebuie sa se prevada intervalale de timp la care se va efectua reevaluarea.

In timp ce evaluarea initiala a caldirilor este clara in functie de modalitatea de intrare in patrimoniu, evaluarea ulterioara este o optiune a societatii care are nu numai efecte de natura contabila ci si fiscala.

Unul din cele mai importante motive pentru care se alege reevaluarea ca politica de evaluare este modul de calcul al impozitului pe cladiri. De regula pentru cladiri intervalele de timp vor fi stabilite intre 1 si 3 ani.Registrul de Evidenta Fiscala este OBLIGATORIU

ALERTA maxima pentru PFA! Atentie la noutatile legislative!

Aflati aici mai multe detalii >>
 

Comenteaza acest articol in forum

Articol de: Oana Margulescu - www.conta.ro
Data: 2013-04-02
Vizualizari: 1603


  Alte ContaArticole
postat la: 2021-08-04
ANAF - Directia Generala a Vamilor a primit recent sesizari ca in numele institutiei este solicitata achitarea unei taxe pentru atribuirea numarului EORI, ceea ce este fals. Citeste mai mult ...
postat la: 2021-08-03
Vineri, 6 august este termenul limita pentru depunerea Formularului 092 - Declaratia de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania”. Citeste mai mult ...
postat la: 2021-08-03
Ministerul Finantelor va emite, incepand cu 2 august 2021, 3 noi emisiuni de
titluri de stat in cadrul Programului Tezaur, cu maturitati de 1, 3 si 5 ani si dobanzi de 3,15%, 3,50% si 3,85%.
Citeste mai mult ...
  Conta Newsletter

Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate Fii un contabil informat!

Aboneaza-te GRATUIT si vei primi Raportul Special

Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


  Conta Director
  Conta Site
  Conta Topicuri Forum
Copyright Conta Online / Conta.ro 2006 - 2021. Toate Drepturile rezervate
Un proiect: Fokus Digital Services