File de contabilitate: Cheltuieli ulterioare efectuate asupra cladirilor - articole conta.ro
Contabilitate � Conta.ro
Va asteptam online 24 ore din 24 sub sloganul: 100% contabilitate!
Puteti cere, oferi si gasi solutii la orice problema de contabilitate si fiscalitate. Si in plus aveti legislatia economica actualizata si un modul important de resurse umane.

File de contabilitate: Cheltuieli ulterioare efectuate asupra cladirilorUlterior recunoasterii initiale cheltuielile  ce se efectueaza in legatura cu o cladire sunt recunoscute ca si cheltuieli ale perioadei.  In aceasta categorie sunt cuprinse cheltuielile de intretinere, asigurare a functionarii optime a cladirii, renovari, reparatii.  
Fac exceptie acele cheltuieli, care reprezinta investitii efectuate la cladiri.

Investitiile consta in modificarea si imbunatatirea parametrilor tehnici initiali, asigurarea unei functionalitati sporite si cresterea beneficiilor (de exemplu compartimentarea cladirilor, imbunatatirea confortului in vederea inchirierii, exteinderea).
    
    Evaluarea ulterioara

Pentru evaluarea la data bilantului a constructiilor, o societate poate alege politica de prezentare a constructiei la valoarea de intrare, mai putin ajustarile cumulate de valoare, amortizarea si pierderile din depreciere sau la valoarea reevaluata.

Aplicarea metodei de evaluare se face cu consecventa si tuturor constructiilor inregistrate in patrimoniu.

Evaluarea imobilizarilor corporale reprezinta o politica a societatii comerciale, iar reevaluarea constituie o metoda alternativa de evaluare a imobilizarilor corporale.

Prin urmare, aceasta metoda de evaluare trebuie sa fie prevazuta prin politicile scrise si procedurile aprobate ale societatii, cu specificarea intervalelor de timp la care se efectueaza reevaluarea imobilizarilor.

Prin reevaluare imobilizarile corporale sunt prezentate in contabilitate la valoarea justa, cu reflectarea rezultatelor acestei reevaluari in situatiile financiare anuale intocmite pentru acel exercitiu.

Reevaluarea se efectueaza la sfarsitul exercitiului financiar, astfel incat rezultatele reevaluarii sa poata fi reflectate in situatiile financiare ale exercitiului financiar respectiv.

Reevaluarea cladirilor se face la valoarea justa de la data bilantului. Valoarea justa se determina pe baza unor evaluari efectuate, de regula, de profesionisti calificati in evaluare, membrii ai Uniunii Nationale a Evaluatorilor Autorizati din Romania.

Daca se opteaza pentru aplicarea reevaluarii ca baza de evaluare a imobilizarilor corporale, reevaluarile trebuie efectuate cu regularitate la intervale de timp nu foarte mari, astfel incat sa nu se inregistreze diferente foarte mari din reevaluare. In politica contabila a societatii trebuie sa se prevada intervalale de timp la care se va efectua reevaluarea.

In timp ce evaluarea initiala a caldirilor este clara in functie de modalitatea de intrare in patrimoniu, evaluarea ulterioara este o optiune a societatii care are nu numai efecte de natura contabila ci si fiscala.

Unul din cele mai importante motive pentru care se alege reevaluarea ca politica de evaluare este modul de calcul al impozitului pe cladiri. De regula pentru cladiri intervalele de timp vor fi stabilite intre 1 si 3 ani.
17 solutii eficiente pe care niciun inspector ANAF
nu vrea ca tu, contribuabil, sa le stiiDetalii AICI >>
 

Comenteaza acest articol in forum

Articol de: Oana Margulescu - www.conta.ro
Data: 2013-04-02
Vizualizari: 1625


  Alte ContaArticole
postat la: 2021-12-03
Vom afla de la specialistul nostru in randurile urmatoare daca, in cazul firmelor de curierat, exista vreo derogare de la prevederea legala in ceea ce priveste limitarea plafonului de incasari cash la 5.000 lei de la o persoana. Citeste mai mult ...
postat la: 2021-12-03
Angajatii de la stat vor beneficia si anul urmator de vouchere de vacanta, potrivit unei informari de pe site-ul Ministerului Economiei.  Citeste mai mult ...
postat la: 2021-11-29
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a subliniat ca termenul limita, 30 noiembrie 2021, pentru conectarea caselor de marcat la sistemul informatic al institutiei NU va fi prelungit.  Citeste mai mult ...
  Conta Newsletter

Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate Fii un contabil informat!

Aboneaza-te GRATUIT si vei primi Raportul Special

Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


  Conta Director
  Conta Site
  Conta Topicuri Forum
Copyright Conta Online / Conta.ro 2006 - 2021. Toate Drepturile rezervate
Un proiect: Fokus Digital Services