File de contabilitate: Contestarea sanctiunilor fiscale - articole conta.ro
 
 
 
 
 
 
Contabilitate � Conta.ro
Va asteptam online 24 ore din 24 sub sloganul: 100% contabilitate!
Puteti cere, oferi si gasi solutii la orice problema de contabilitate si fiscalitate. Si in plus aveti legislatia economica actualizata si un modul important de resurse umane.

File de contabilitate: Contestarea sanctiunilor fiscaleAlaturi de procedura contestatiei la organul fiscal exista posibilitatea sesizarii direct a instantei de contencios administrativ pentru desfiintarea actului nelegal. Aceasta procedura are loc in temeiul Legii nr. 554/2004 numai dupa ce in prealabil in carul unui termen de 30 de zile de la comunicare a fost solicitata revocarea in tot sau in parte a actului. Pentru ca actiunea sa fie admisa este necesara parcurgerea procedurii plangerii prealabile.

Astfel, in cadrul termenului de 30 de zile se va transmite catre organul fiscal emitent al actului atacat sau chiar organului fiscal ierarhic superior (directia generala a finantelor judeteana sau a municipiului Bucuresti, sau chiar Agentiei Nationale de Administrare Fiscala daca actul atacat este emis de catre spre exemplu Directia de administrare a marilor contribuabili) o cerere prin care se solicita in temeiul legii contenciosului administrativ anularea actului nelegal. in momentul primirii raspunsului la aceasta plangere prealabila in cadrul termenului de 30 de zile sau dupa implinirea acestui termen, prezentand dovada postala a expirarii acestui termen se va putea sesiza instanta.

Procedura contestatiei in instanta se mentine si dupa parcurgerea procedurii admninistrativ-jurisdictionale descrisa mai sus. Astfel, decizia prin care contestatia a fost respisa sau admisa partial poate fi contestata la instantele de contencios administrativ mentionate mai sus.

Pentru o mai mare operativitate in desfiintarea actului nelegal este recomandata parcurgerea procedurii prealabile si sesizarea directa a instantei de contencios administrativ fara a parcurge procedura de contestare reglementata de Codul de procedura fiscala. La nivelul instantei sansele unei solutii favorabile cresc si totodata se poate solicita suspendarea actului administrativ impiedicand astfel organul fiscal sa puna in executare silita tilurile executorii.

Cu privire la contestatiile formulate la instantele judecatoresti subliniem ca atacarea actelor de executare intocmite cu incalcarea dispozitiilor legale potrivit art. 172 din Codul de procedura fiscala nu se va realiza la instantele de contencios administrativ ci in temeiul Deciziei nr. 1945/2006 a inaltei Curti de Casatie si Justitie contestatia la executare se va adresa judecatoriei. Termenul de exercitare a contestatiei este mult mai scurt fiind de doar 15 zile de la data la care s-a luat cunostinta de actul de executare considerat nelegal.

Termenele de exercitare a actiunii sunt reglementate de art. 11 din Legea nr. 554/2004. Astfel regula generala prevede ca cererile prin care se solicita anularea unui act administrativ individual sau recunoasterea dreptului pretins si repararea pagubei cauzate se pot introduce in termen de 6 luni calculat de la:

-    data primirii raspunsului la plangerea prealabila sau, dupa caz, data comunicarii refuzului, considerat nejustificat, de solutionare a cererii;
-    data expirarii termenului legal de solutionare a cererii, fara a depasi termenul de un an;
-    data incheierii procesului-verbal de finalizare a procedurii concilierii, in cazul contractelor administrative.

In mod exceptional, pentru motive temeinice, in cazul actului administrativ unilateral, cererea poate fi introdusa si peste termenul de 6 luni, dar nu mai tarziu de un an de la data emiterii actului. Trebuie subliniat ca daca termenul de 6 luni este termen de prescriptie, adica susceptibil de intrerupere si suspendare, termenul maxim de un an este un termen de decadere neputand fi intrerupt sau suspendat.

Avand in vedere nenumaratele incalcari ale dispozitiilor legale fie in procesul de adoptare a unor acte normative fie cu privire la continutul acestora neconform cu normele in temeiul carora au fost adoptate subliniem ca potrivit art. 11 alin. (4) din Legea nr. 554/2004 ordonantele sau dispozitiile din ordonante care se considera a fi neconstitutionale, precum si actele administrative cu caracter normativ care se considera a fi nelegale pot fi atacate oricand.
Comenteaza acest articol in forum

Articol de: - www.conta.ro
Data: 2013-03-01
Vizualizari: 1478


  Alte ContaArticole
postat la: 2022-09-29
Prin HG 1164/2022 s-a stabilit ca salariatii sau fostii salariati vor avea acces online la datele din REVISAL abia din 2025.  Citeste mai mult ...
postat la: 2022-09-29
OUG 123/2022 prevede ca firmele de stat nu vor mai fi scutite de obligatia de depunere a Declaratiei de beneficiar real. Citeste mai mult ...
postat la: 2022-09-28
AJFP Teleorman informeaza contribuabilii ca vineri, 30 septembrie 2022, este termenul de depunere a unor declaratii fiscale importante, printre care se afla si D406 a carei perioada de gratie de 6 luni s-a incheiat pentru marii contribuabili vechi. Citeste mai mult ...
  Conta Newsletter

E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice Fii un contabil informat!

Aboneaza-te GRATUIT si vei primi Raportul Special

E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


  Conta Firme de contabilitate
  Conta Site
  Conta Topicuri Forum
Copyright Conta Online / Conta.ro 2006 - 2022. Toate Drepturile rezervate
Un proiect: Fokus Digital Services