File de contabilitate: Diferente intre amortizarea initiala si amortizarea dupa reevaluare - articole conta.ro
 
 
 
 
 
 
Contabilitate � Conta.ro
Va asteptam online 24 ore din 24 sub sloganul: 100% contabilitate!
Puteti cere, oferi si gasi solutii la orice problema de contabilitate si fiscalitate. Si in plus aveti legislatia economica actualizata si un modul important de resurse umane.

File de contabilitate: Diferente intre amortizarea initiala si amortizarea dupa reevaluare


In anul 2009 s-a efectuat o reevaluare la o cladire care a majorat valoarea inregistrandu-se 212=105. Diferenta dintre amortizarea initiala si amortizarea dupa reevaluare a fost luata in calcul ca si cheltuiala nedeductibila la fiecare termen de calcul al impozitului pe profit dar nu s-a efectuat lunar inregistrarea 105-1065.

Dupa 3 ani se efectueaza o noua reevaluare si rezulta o depreciere a cladirii mai mare decat suma din 105, procedandu-se in felul urmator: s-a scazut suma din 105 iar diferenta s-a inregistrat pe cheltuieli nedeductibile. Soldul la 105 si 1065 este zero.

Se va stabili ce se intampla cu conturile 105 si 1065 in cazul in care se vinde cladirea. De asemenea, se va stabili daca se va recalcula din urma si daca se vor inregistra sumele reprezentand diferenta dintre amortizarea initiala si amortizarea dupa reevaluare sau daca se transfera in 1065 numai in cazul in care contul 105 prezinta sold creditor.

In acest caz nu se mai impoziteaza daca au fost luate in calcul la impozitul pe profit.

Contul 1065 "Rezerve din reevaluare" se va utiliza numai daca contul 105 "Diferente din reevaluare" reprezinta sold creditor, daca exista sold la momentul vanzarii cladirii.

Important devine din punct de vedere fiscal procedura calculului amortizarii fiscale pana la vanzarea cladirii, regasita la art. 7 alin. (1) pct. 33 lit. c) din Codul fiscal, ce stabileste ca:

"valoarea fiscala reprezinta: c) pentru mijloace fixe amortizabile si terenuri - costul de achizitie, de productie sau valoarea de piata a mijloacelor fixe dobandite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, la data intrarii in patrimoniul contribuabilului, utilizata pentru calculul amortizarii fiscale, dupa caz. in valoarea fiscala se includ si reevaluarile contabile efectuate potrivit legii.

In cazul in care se efectueaza reevaluari ale mijloacelor fixe amortizabile care determina o descrestere a valorii acestora sub costul de achizitie, de productie sau al valorii de piata a mijloacelor fixe dobandite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, dupa caz, valoarea fiscala ramasa neamortizata a mijloacelor fixe amortizabile se recalculeaza pana la nivelul celei stabilite pe baza costului de achizitie, de productie sau a valorii de piata a mijloacelor fixe dobandite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, dupa caz."

           Astfel, chiar daca in contabilitate in urmatoarea perioada se va inregistra o amortizare mai mica, la calculul impozitului pe profit se va tine cont de amortizarea aferenta costului intial al activului imobilizat.

           La vanzarea cladirii, valoarea neamortizata a cladirii se determina ca diferenta intre valoarea reevaluata a cladirii si amortizarea fiscala calculata, conform art. 24 alin. (15) din Codul fiscal.


Comenteaza acest articol in forum

Articol de: Oana Margulescu - www.conta.ro
Data: 2013-04-12
Vizualizari: 3594


  Alte ContaArticole
postat la: 2023-03-24
In orice domeniu ai activa la job este deosebit de important sa fii mereu la zi cu schimbarile care au loc. Exista domenii, precum si cel al contabilitatii, in care acestea sunt la ordinea zilei: fie ca sunt schimbari mici sau mai mari, de ele trebuie sa tii cont mai ales pentru a nu pune in pericol, atat cariera ta, cat si afacerile clientilor tai.
 
Citeste mai mult ...
postat la: 2023-03-24
Termenul pentru depunerea Declaratiei Unice privind impozitul pe venit si
contributiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212) este 25 mai 2023. 
Citeste mai mult ...
postat la: 2023-03-23
Declaratia unica (formular 212) se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care in anul de impunere au realizat, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate si care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.
Citeste mai mult ...
  Conta Newsletter

Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile Fii un contabil informat!

Aboneaza-te GRATUIT si vei primi Raportul Special

Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


  Conta Firme de contabilitate
  Conta Site
  Conta Topicuri Forum
Copyright Conta Online / Conta.ro 2006 - 2023. Toate Drepturile rezervate
Un proiect: Fokus Digital Services