search

File de contabilitate: Diferente intre amortizarea initiala si amortizarea dupa reevaluare

Politici contabile pentru ONG: modele EDITABILE, usor de personalizat, elaborate in doar 5 minute

In anul 2009 s-a efectuat o reevaluare la o cladire care a majorat valoarea inregistrandu-se 212=105. Diferenta dintre amortizarea initiala si amortizarea dupa reevaluare a fost luata in calcul ca si cheltuiala nedeductibila la fiecare termen de calcul al impozitului pe profit dar nu s-a efectuat lunar inregistrarea 105-1065.

Dupa 3 ani se efectueaza o noua reevaluare si rezulta o depreciere a cladirii mai mare decat suma din 105, procedandu-se in felul urmator: s-a scazut suma din 105 iar diferenta s-a inregistrat pe cheltuieli nedeductibile. Soldul la 105 si 1065 este zero.

Se va stabili ce se intampla cu conturile 105 si 1065 in cazul in care se vinde cladirea. De asemenea, se va stabili daca se va recalcula din urma si daca se vor inregistra sumele reprezentand diferenta dintre amortizarea initiala si amortizarea dupa reevaluare sau daca se transfera in 1065 numai in cazul in care contul 105 prezinta sold creditor.

In acest caz nu se mai impoziteaza daca au fost luate in calcul la impozitul pe profit.

Contul 1065 "Rezerve din reevaluare" se va utiliza numai daca contul 105 "Diferente din reevaluare" reprezinta sold creditor, daca exista sold la momentul vanzarii cladirii.

Important devine din punct de vedere fiscal procedura calculului amortizarii fiscale pana la vanzarea cladirii, regasita la art. 7 alin. (1) pct. 33 lit. c) din Codul fiscal, ce stabileste ca:

"valoarea fiscala reprezinta: c) pentru mijloace fixe amortizabile si terenuri - costul de achizitie, de productie sau valoarea de piata a mijloacelor fixe dobandite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, la data intrarii in patrimoniul contribuabilului, utilizata pentru calculul amortizarii fiscale, dupa caz. in valoarea fiscala se includ si reevaluarile contabile efectuate potrivit legii.

In cazul in care se efectueaza reevaluari ale mijloacelor fixe amortizabile care determina o descrestere a valorii acestora sub costul de achizitie, de productie sau al valorii de piata a mijloacelor fixe dobandite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, dupa caz, valoarea fiscala ramasa neamortizata a mijloacelor fixe amortizabile se recalculeaza pana la nivelul celei stabilite pe baza costului de achizitie, de productie sau a valorii de piata a mijloacelor fixe dobandite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, dupa caz."

           Astfel, chiar daca in contabilitate in urmatoarea perioada se va inregistra o amortizare mai mica, la calculul impozitului pe profit se va tine cont de amortizarea aferenta costului intial al activului imobilizat.

           La vanzarea cladirii, valoarea neamortizata a cladirii se determina ca diferenta intre valoarea reevaluata a cladirii si amortizarea fiscala calculata, conform art. 24 alin. (15) din Codul fiscal.

NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice