File de contabilitate: Reguli obligatorii privind incetarea calitatii de asociat - articole conta.ro
Contabilitate � Conta.ro
Va asteptam online 24 ore din 24 sub sloganul: 100% contabilitate!
Puteti cere, oferi si gasi solutii la orice problema de contabilitate si fiscalitate. Si in plus aveti legislatia economica actualizata si un modul important de resurse umane.

File de contabilitate: Reguli obligatorii privind incetarea calitatii de asociat


Retragerea face parte dintre modalitatile de incetare a raporturilor de asociere si consta in  parasirea voluntara  a societatii, cu consecinta  incetarii  calitatii de asociat si a rascumpararii de catre societate a partilor asociatului retras, urmata de anularea acestora si reducerea capitalului social.

Legea nr. 31/1990  privind  societatile  comerciale,  cu modificarile  si completarile ulterioare,   prevede  la  art. 223 ca un asociat se poate retrage dintr-un  S.R.L.  in urmatoarele  cazuri:

- in cazurile prevazute in actul constitutional;
- cu acordul tuturor celorlalti asociati (reprezinta regula de retragere a unui asociat);
- in lipsa unor prevederi in actul constitutiv al societatii sau ale acordului, retragerea se poate face pentru motive temeinice, in baza unei hotarari a Tribunalului, supuse numai recursului, in termen de 15 zile de la comunicare.

Operatiunile care se efectueaza cu ocazia retragerii sau excluderii unor asociati sunt urmatoarele:

- Evaluarea  elementelor  de activ si de pasiv prin folosirea ori de cate ori este posibil a cel putin doua metode de evaluare recunoscute de standardele internationale de evaluare. Nefolosirea unor metode recunoscute trebuie fundamentata, potrivit art. 133 din Legea nr. 31/1990, modificata prin Legea nr.
161/2003.

- Determinarea capitalului propriu (activului net) pe baza bilantului sau pe baza balantei de verificare.

- Efectuarea  partajului  capitalului  propriu  (activului  net) al societatii comerciale, in vederea stabilirii partii ce se cuvine asociatilor care se retrag, potrivit dispozitiilor legale in vigoare, in functie de:
- prevederile statutului sau ale contractului de societate;
- hotararea adunarii generale a asociatilor, consemnata in registrul sedintelor adunarii generale;
- cota de participare la capitalul social, dupa caz.

Excluderea unor asociati

Potrivit  art. 224 alin. (2) din Legea  nr. 31/1990  privind  societatile  comerciale,  republicata,  cu modificarile  si completarile  ulterioare,  asociatul  exclus  nu are dreptul  la o parte  proportionala  din patrimoniul  social, ci numai la o suma care sa reprezinte valoarea acesteia.
in conformitate cu prevederile art. 224 alin. (2) din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se achita asociatului exclus suma de bani care reprezinta partea proportionala din capitalul propriu (activul net)/patrimoniul social.

Asociatul exclus raspunde de pierderi si are dreptul la beneficii pana in ziua excluderii sale, insa nu va putea cere lichidarea lor pana ce acestea nu sunt repartizate, conform prevederilor actului constitutiv.

Asociatul exclus ramane obligat fata de terti pentru operatiunile facute de societate, pana in ziua ramanerii definitive a hotararii de excludere.

Daca, in momentul excluderii, sunt operatiuni in curs de executare, asociatul este obligat sa suporte consecintele si nu-?i va putea retrage partea ce i se cuvine decat dupa terminarea acelor operatiuni.


Comenteaza acest articol in forum

Articol de: Oana Margulescu - www.conta.ro
Data: 2013-04-09
Vizualizari: 1929


  Alte ContaArticole
postat la: 2021-11-29
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a subliniat ca termenul limita, 30 noiembrie 2021, pentru conectarea caselor de marcat la sistemul informatic al institutiei NU va fi prelungit.  Citeste mai mult ...
postat la: 2021-11-23
Administratia Judeteana a Finantelor Publice Ialomita reaminteste contribuabililor ca joi, 25 noiembrie 2021, este termenul de depunere a opt declaratii fiscale. Citeste mai mult ...
postat la: 2021-11-22

In contextul pandemic, cele mai multe modificari aduse programului normal de munca, dar si contractelor incheiate de firme continua pana in prezent. Angajatorii si-au dat seama de beneficiile pe care le aduce telemunca, iar o mare parte dintre acestia nu isi vor mai chema angajatii la birou. Acest nou trend a luat prin surprindere companiile de pretutindeni, iar angajatorii trebuie acum sa ofere toate conditiile pentru ca munca sa se desfasoare normal, dar sub alte conditii. Cadrul legislativ a fost adaptat in asa fel incat schimbarile sa poata fi implementate cu succes de catre antreprenorii care opteaza pentru aceasta varianta. Iata cateva sfaturi si informatii despre telemunca:

Citeste mai mult ...
  Conta Newsletter

Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate Fii un contabil informat!

Aboneaza-te GRATUIT si vei primi Raportul Special

Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


  Conta Director
  Conta Site
  Conta Topicuri Forum
Copyright Conta Online / Conta.ro 2006 - 2021. Toate Drepturile rezervate
Un proiect: Fokus Digital Services