search

File de contabilitate: Totul despre factura simplificata

Monografie contabila arenda in natura: studiu de caz

expert contabil Anca Ivanov

Prin O.G. nr. 15/2012 s-au adus precizari importante referitoare la intocmirea facturilor simplificate care se aplica, de asemenea, de la 1 ianuarie 2013.

Acum, factura simplificata este reglementata la art. 155 alin. (9), care reglementeaza ca:

- se pot intocmi facturi simplificate in cazuri stabilite prin norme;
- nu se pot emite facturi simplificate pentru livrari intracomunitare de bunuri;
- facturile emise in sistem simplificat trebuie sa contina cel putin urmatoarele informatii:

a) data emiterii;
b) identificarea persoanei impozabile emitente;
c) identificarea tipurilor de bunuri si servicii furnizate;
d) suma taxei de achitat sau informatiile necesare pentru calcularea acesteia.

O.G. nr. 15/2012 a clarificat situatiile in care facturile simplificate pot fi emise si a adus elemente noi care trebuie completate incepand cu 2013.

Un element nou pe care facturile simplificate trebuie sa il contina, pe langa cele de pana acum, este:

e) o referire specifica si clara la factura initiala si la detaliile specifice care se modifica, in cazul documentelor sau mesajelor tratate drept factura.

Facturile simplificate vor putea fi emise:

"(11) Persoana impozabila care are obligatia de a emite facturi conform prezentului articol, precum si persoana impozabila care opteaza pentru emiterea facturii potrivit alin. (10) pot emite facturi simplificate in oricare dintre urmatoarele situatii:

a) atunci cand valoarea facturilor, inclusiv TVA, nu este mai mare de 100 euro. Cursul de schimb utilizat pentru determinarea in euro a valorii facturii este cursul prevazut la art. 1391 ("ultimul curs de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei sau ultimul curs de schimb publicat de Banca Centrala Europeana ori cursul de schimb utilizat de banca prin care se efectueaza decontarile, valabil la data la care intervine exigibilitatea taxei pentru operatiunea in cauza”);

b) in cazul documentelor sau mesajelor tratate drept factura conform alin. (2) ("Orice document sau mesaj care modifica si care se refera in mod specific si fara ambiguitati la factura initiala are acelasi regim juridic ca si o factura”).

(12) In urma consultarii Comitetului TVA instituit in temeiul prevederilor art. 398 din Directiva 112, prin ordin al ministrului finantelor publice se aproba ca persoana impozabila care are obligatia de a emite facturi conform prezentului articol, precum si persoana impozabila care opteaza pentru emiterea facturii potrivit alin. (10) sa inscrie in facturi doar informatiile prevazute la alin. (20), in urmatoarele cazuri, conform procedurii stabilite prin norme:

a) valoarea facturii, inclusiv TVA, este mai mare de 100 euro, dar mai mica de 400 euro. Cursul de schimb utilizat pentru determinarea in euro a valorii facturii este cursul prevazut la art. 1391; sau

b) in cazul in care practica administrativa ori comerciala din sectorul de activitate implicat sau conditiile tehnice de emitere a facturilor face/fac ca respectarea tuturor obligatiilor mentionate la alin. (19) sau la alin. (22) sa fie extrem de dificila.”

IMPORTANT!

Facturile simplificate nu vor putea fi emise:

- pentru vanzarile la distanta;
- pentru livrarile intracomunitare de bunuri efectuate conform art. 143 alin. (2), lit. a) - c) din Codul fiscal;
- atunci cand persoana impozabila, care este stabilita in Romania, efectueaza livrarea de bunuri ori prestarea de servicii pentru care taxa este datorata in alt stat membru, in care aceasta persoana nu este stabilita, iar persoana obligata la plata TVA este persoana careia i-au fost livrate bunurile sau i-au fost prestate serviciile in acest alt stat membru.



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice