search

Florin Jianu: 'Solicitam prorogarea pana la 31 decembrie 2024 a aplicarii sanctiunilor privind e-Factura'

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?
La o conferinta de presa recenta, Florin Jianu, presedintele Consiliului National al IMM-urilor din Romania (CNIPMMR), a subliniat ca la o luna de la implementarea modificarilor Codului Fiscal, peste 60% dintre antreprenori continua sa intampine dificultati in ceea ce priveste sistemul e-Factura.
 
In acest sens, reprezentantii Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) urmeaza sa se intalneasca astazi cu premierul Marcel Ciolacu pentru a-i expune problemele cu care se confrunta antreprenorii si pentru a-i comunica impactul pe care noile masuri fiscale il are asupra mediului de afaceri din Romania. Pe langa acestea, mai solicita si extinderea pana la 31 decembrie 2024 a perioadei de gratie in care nu vor fi impuse amenzi pentru abaterile companiilor de la obligatiile legate de e-Factura.

„Solicitam prorogarea pana la 31 decembrie a termenelor de neaplicare a sanctiunilor privind neincarcarea facturilor la termen, respectiv inregistrarea facturilor neprimite prin e-factura. Solicitam campanii de informare a antreprenorilor. Intreprinzatorii mentioneaza 65,6% dintre ei ca e-factura nu-si atinge scopul de combatere a evaziunii fiscale. De ce? Pentru ca tot ce-i cinstiti, tot cei onesti folosesc si e-factura”, a spus Florin Jianu.

Florin Jianu, Consiliul IMM-urilor: ”Peste 60% dintre intreprinzatori spun ca le este foarte dificil cu e-Factura”

Potrivit unui sondaj derulat in perioada 26 ianuarie – 8 februarie de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), la care au participat 2.818 respondenti, s-a constatat ca firmelor le cresc costurile, iar acest lucru ii supara pe cei mai multi dintre manageri.

Respondentii sunt: 77,6% microintreprinderi, 16,2% intreprinderi mici si 5,7% intreprinderi mijlocii. Pe domeniu de activitate, 50% sunt din servicii, 15,4% din comert, 9,7% constructii, 8,5% productie si 8,3% HORECA, 6,5% transport si 1,75 agricultura.

Conform sondajului, platforma nu este user-friendly si, in loc sa le faciliteze activitatea, le creste costurile operationale. Managerii au subliniat ca aceasta situatie contravine scopului initial al e-Factura si nu face decat sa adauge presiune suplimentara asupra micilor intreprinzatori.

--> La intrebarea ”Care sunt principalele doua probleme pe care le intampinati legate de e-factura?”-intrebare semideschisa, raspunsuri multiple– antreprenorii au mentionat pe primele 2 locuri urmatoarele cauze:

- pe prima pozitie – 62,5% – aproape 2/3 dintre respondenti – au mentionat cresterea costurilor cu noile obligatii de conformare pentru e-factura;


- pe locul 2, cu 50,5%, s-a situat functionarea defectuoasa a platformei e-factura gestionata de ANAF.

Este de remarcat ca 40,5% dintre respondenti au spus ca operarea dificila a platformei (nu este user-friendly) constituie principala problema in legatura cu e-factura, mentionandu-se ca exemple frecvente:

- false erori la incarcarea facturilor in e-factura;
- interfata platformei nu este intuitiva si nu ofera suficiente informatii pentru utilizarea si verificarea facila a facturilor.


De asemenea, in cadrul raspunsurilor libere se remarca un numar mare de antreprenori care declara ca nu au competente digitale/nu stiu sa utilizeze o platforma informatica.

--> La intrebarea daca se considera ca e-factura isi atinge scopul de combatere a evaziunii fiscale,  65,6%  dintre antreprenori au raspuns NU, 18,7% considera ca scopul principal de combatere a evaziunii fiscale este atins partial, iar 10,2% nu pot aprecia/nu stiu. Doar 5.5% au raspuns DA isi atinge scopul de combatere a evaziunii fiscale.

--> Fiind intrebati ”Care este, in opinia dvs. masura principala necesara pentru reducerea evaziunii fiscale?” – intrebare semideschisa – 71,3% au raspuns ”Identificarea si sanctionarea activitatilor economice nefiscalizate”, pe locul 2, cu 11,2% fiind combaterea si sanctionarea muncii la negru

De asemenea, in cadrul raspunsurilor libere,antreprenorii considera ca pentru reducerea evaziunii fiscale este necesara o diminuare a  impozitarii, care conduce la o mai mare conformare voluntara, si controlul societatilor care raporteaza pierderi ani la rand.

Sondajul poate fi consultat integral AICI >>

Masuri propuse in urma sondajului pentru sustinerea IMM-urilor

Avand in vedere raspunsurile antreprenorilor, CNIPMMR solicita adoptarea urgenta de masuri care sa vina in sustinerea solicitarilor acestora:
 
- prorogarea pana la 31.12.2024, de la 01.04.2024, a termenului de neaplicare a sanctiunilor pentru neincarcarea facturilor in termen pe e-factura  (sanctiunile au valori cuprinse intre 1.000 si 10.000 de lei, iar de la 01.07.2024 se adauga si 15% din valoarea totala a facturii);
 
- prorogarea pana la 31.12.2024, de la 01.07.2024, a termenului de neaplicare a sanctiunilor pentru inregistrarea facturilor neprimite prin e-factura (sanctiunea este de 15% din valoarea totala a facturii);
 
- realizarea unor campanii de informare a antreprenorilor in legatura cu folosirea e-factura, in special pentru intreprinderile mici si mijlocii, privind procedurile pe care acestea trebuie sa le respecte pentru evitarea aplicarii de sanctiuni;
 
- realizarea de tutoriale pe internet, inclusiv pentru situatii particulare, despre e-factura;
 
- imbunatatirea platformei e-factura, raportat la faptul ca 40,5% dintre respondenti au spus ca operarea acesteia este dificil de utilizat (nu este user-friendly);
 
- afisarea informatiilor in e-factura despre emitentul/destinatarul facturii pentru identificarea usoara a acestora (denumire, numarul facturii, valoarea facturii);
clarificarea  prin procedura ANAF a modului de aplicare a modificarilor introduse prin OUG nr. 115/2023 referitoare la incadrarea in categoria microintreprinderilor platitoare de impozit pe venit;
 
- crearea unui pachet pentru digitalizare pentru antreprenorii din IMM-uri, eventual sub forma de vouchere, care sa cuprinda obligatoriu cursuri si utilizarea semnaturi electronice, avand in vedere numarul mare de antreprenori care declara ca nu au competente digitale. Reamintim ca potrivit DESI 2022[2] Romania inregistreaza rezultate cu mult sub media UE in ceea ce priveste competentele digitale cel putin de baza (28 % fata de 54 % media UE) si competentele digitale peste nivelul elementar (9 % fata de 26 % media UE). Romania se situeaza pe locul 27 in ceea ce priveste dimensiunea capitalului uman in cadrul DESI 2022. Tara se confrunta cu o lipsa de competente digitale de baza in randul populatiei.
 
- Implementarea tuturor programelor cu finantare nationala si europeana, raportat la gradul redus de capitalizare al IMM-urilor si dificultatile in accesarea creditelor bancare (principalul mod de finantare ramane imprumutul acordat din resurse proprii – 30% dintre antreprenori) si afectarea competitivitatii intreprinderilor (aproximativ 76%) din cauza cresterii costurilor combustibililor;
 
- analizarea efectelor produse de OUG nr. 115/2023 privind incadrarea in categoria microintreprinderilor platitoare de impozit pe venit, dupa 6 luni de la implementare, avand in vedere ca aproximativ 50% dintre antreprenori se declara afectati de aceasta modificare.
 

Foto: pexels.com



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice