Fondurile europene intra in faza: infiintam o comisie! - articole conta.ro
 
 
 
 
 
 
Contabilitate � Conta.ro
Va asteptam online 24 ore din 24 sub sloganul: 100% contabilitate!
Puteti cere, oferi si gasi solutii la orice problema de contabilitate si fiscalitate. Si in plus aveti legislatia economica actualizata si un modul important de resurse umane.

Fondurile europene intra in faza: infiintam o comisie!

Ministrul muncii, Claudia Boghicevici (foto), a propus infiintarea unui consiliu national al fondurilor europene din care sa faca parte atat partidele aflate la putere, cat si cele din opozitie, anunta Hotnews.ro. Pe langa membri ai partidelor politice, consiliul va fi format si din reprezentanti ai societatii civile, ONG-urilor si experti.

"Romania are nevoie sa vorbeasca Uniunii Europene pe o singura voce. Daca ne uitam in urma, de fiecare data cand am avut consensul intregii societati am avut de castigat", a spus Boghicevici.

Propunerea a fost lansata in cadrul unei conferinte privind Fondul Social European in contextul perspectivei financiare 2014-2020.

"Vreau sa vad daca acest mesaj va fi bine primit de colegii din Opozitie, pentru ca interesul este al tuturor", a mai spus ministrul muncii. Boghicevici considera ca un astfel de consiliu ar trebui sa se afle in coordonarea Ministerului Muncii.

Preocuparea pentru fondurile europene este obligatorie, dar trecerea lor sub control politic nu poate fi cea mai buna solutie. Cand toata tara s-a uitat la noul guvern, pe langa faptul ca era format din oameni tineri, am sperat ca sint si un pic tehnocrati, ca vor conduce lucrurile, mai ales pe cele mai importante, cat mai in afara politicului.

De ce ar fi nevoie de un coonsiliu politic largit pentru coordonarea fondurilor? Pentru consens in distribuirea lor? n primul rand ca pe acest subiect, lipsa de consens politic face sa cresca exigenta in raport cu autoritatile. Politicul nu insemna expertiza, nici eficienta, doar o eventuala complicitate si liniste peste subiect. Ideea unui consiliu de tipul Micii Adunari Nationale in jurul borcanului cu miere nu poate decat sa ne sperie, si pe noi si pe europeni.

Daca ministrul Muncii ar fi propus o comisie de experti care sa coordoneze ce nu este bine coordonat, poate ca initiativa sa ar mai fi putut trece drept una utila, dar consiliu putere plus opozitie plus ce-o mai fi prin preajma, suna politicianist si impaciuitorist.

Romania nu are nevoie de distribuirea echitabila a favorurilor intre partidele politice ci de corectitudine si performanta. Faptul ca o astfel de propunere vine de la o tanara speranta, dezamageste din nou. Si asa, Romania este satula de practica impotenta a celor care atunci cand descopera ca exista o problema, infiinteaza o comisie pentru aceasta. Iata ca si un ministru din noua garda apeleaza la acest truc de tip comunistoid: facem o comisie pentru a parea ca vrem sa rezolvam lucrurile.

Domeniul fondurilor europene ar fi trebuit scos cat mai mult posibil de sub influenta politicului, nu bagat cu totul sub controlul lui. Daca n-am inteles atata lucru pana acum, nici nu stiu daca mai putem spera sa redresam situatia pe ultima suta de metri. Iar pierderea banilor europeni inseamna pierderea singurei sanse pe care o mai avea aceasta tara.

Pentru gestionarea fondurilor europene as fi mers pana la angajarea unor experti externi, foarte buni si cu experienta in domeniu, atat de mare este miza acestui meci si nicidecum abandonarea lor in bratele unei cupole politice atotcuprinzatoare si diletante.


Comenteaza acest articol in forum

Articol de: Ruxandra Hurezean - www.conta.ro
Data: 2012-03-01
Vizualizari: 3120


  Alte ContaArticole
postat la: 2022-09-29
Prin HG 1164/2022 s-a stabilit ca salariatii sau fostii salariati vor avea acces online la datele din REVISAL abia din 2025.  Citeste mai mult ...
postat la: 2022-09-29
OUG 123/2022 prevede ca firmele de stat nu vor mai fi scutite de obligatia de depunere a Declaratiei de beneficiar real. Citeste mai mult ...
postat la: 2022-09-28
AJFP Teleorman informeaza contribuabilii ca vineri, 30 septembrie 2022, este termenul de depunere a unor declaratii fiscale importante, printre care se afla si D406 a carei perioada de gratie de 6 luni s-a incheiat pentru marii contribuabili vechi. Citeste mai mult ...
  Conta Newsletter

E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice Fii un contabil informat!

Aboneaza-te GRATUIT si vei primi Raportul Special

E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


  Conta Firme de contabilitate
  Conta Site
  Conta Topicuri Forum
Copyright Conta Online / Conta.ro 2006 - 2022. Toate Drepturile rezervate
Un proiect: Fokus Digital Services