search

Formularul 394: termenul limita de depunere este joi, 30 martie 2023

ANAF reaminteste contribuabililor ca joi, 30 martie 2023, este termenul limita de depunere a ”Declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national” aferente perioadei de raportare precedente (luna, trimestru, etc.;)
 
Perioada de raportare este cea declarata pentru depunerea decontului de TVA, prevazuta la art. 322 din Legea nr.227/2015.
 
Institutia mentioneaza ca obligativitatea depunerii Formularului 394 o au urmatoarele categorii de contribuabili:
 
- Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in România conform art. 316 din Codul fiscal, pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii taxabile in România pentru care persoana obligata la plata taxei este furnizorul/prestatorul conform art. 307 alin. (1) sau (7) din Codul fiscal sau beneficiarul conform art. 331 din Codul fiscal;
 
- Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in România conform art. 316 din Codul fiscal, care realizeaza achizitii de bunuri sau servicii taxabile pentru care locul livrarii/prestarii este in România conform art. 275, respectiv art. 278 din Codul fiscal, inclusiv achizitiile pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA conform art. 307 alin. (2), (3), (5) si (6) si art. 331 din Codul fiscal, indiferent de data la care intervine exigibilitatea taxei.
 

Ce se declara?

- toate operatiunile impozabile cu cota de 9% sau 19%, realizate pe teritoriul national, cu alte persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, pentru care au fost emise facturi, inclusiv facturile emise pentru avansuri;
 
- inclusiv operatiuni cu TVA nedeductibil (ex. cheltuieli de protocol);
 
- in cazul vanzarilor cu amanuntul in care inregistrarea in contabilitate se face pe baza raportului zilnic, daca au fost emise si facturi pentru o parte din tranzactii, aceste facturi vor trebui cuprinse in declaratie.

Ce NU se declara?

- livrarile/achizitiile pentru care s-a emis bon fiscal dar nu s-a emis factura
 
- operatiunile cu persoane neinregistrate in scopuri de TVA in Romania
 
- facturile emise prin autofacturare
 
- operatiunile pentru care se aplica taxarea inversa

Cum se declara?

- declaratia se completeaza cumulat pe coduri de inregistrare in scopuri de TVA ale partenerilor de tranzactii, indiferent daca au fost realizate, cu acelasi partener, operatiuni impozabile cu 9% si operatiuni impozabile cu 19% (baza impozabila si, respectiv, TVA aferent se cumuleaza pentru toate operatiunile);
 
- in cazul in care, dupa depunerea declaratiei, persoana impozabila constata existenta unor omisiuni in datele declarate sau in cazul in care una sau mai multe facturi sunt emise in cursul unui semestru dar sunt primite de beneficiarul tranzactiei dupa data depunerii declaratiei, persoana impozabila trebuie sa depuna o noua declaratie corect completata care inlocuieste declaratia informativa depusa initial.
 
Baza legala: O.P.A.N.A.F. nr.3769/2015 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA, cu modificarile si completarile ulterioare.
 


Noutati contabile 1711749600
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice