search

Furii multiculturale. Cum devine comparatia mama tuturor relelor?

Monografie contabila arenda in natura: studiu de caz
Riposta autoritatilor engleze contra vandalilor a inceput, a anuntat premierul David Cameron, dupa o noapte mai calma la Londra, dar agitata in alte mari orase. Valul de violente s-a propagat in noaptea de marti spre miercuri spre nordul tarii. Orasele Manchester, Liverpool si Birmingham au fost teatrul de lupta cel mai important dupa violentele care au marcat inceputul revoltei de sambata.

Bilantul noptii de marti spre miercuri, potrivit politiei, este de 113 persoane retinute la Manchester si la Salford si de 50 la Liverpool. De la inceputul violentelor, politia metropolitana a procedat la 770 de arestari la Londra. Politia a mai contabilizat 111 raniti din randul efectivelor sale. La Londra, 16.000 de politisti au fost desfasurati marti pe strazi, fapt care a contribuit decisiv la inhibarea violentelor. Proprietarii magazinelor au preluat initiativa, baricadandu-si localurile pentru a se proteja de huligani.

Mass-media a incercat sa inteleaga ce se intampla. BBC a realizat un interviu cu doua femei din Londra, care au participat la distrugerile din Croydon, care au spus ca "aratam politiei ca putem face tot ce vrem, despre asta e vorba".

Asadar, cu ce avem de-a face? O revolta izbucnita din furie, o demonstratie de forta, rezultatul unor frustrari acumulate in timp, fara un motiv concret. Tocmai acest lucru este mai ingrijorator decat orice. Oamenii aceia dau foc, distrug, fura si lovesc ca sa se razbune pentru soarta lor cruda si sa le arate bogatasilor ca pot sa bage frica in orasele lor ca niste citadele sofisticate.

Furiosii au iesit din burta calului troian si acum ataca cetatea eterna. Dar nu pentru vreo Elena, ci pentru ca urasc. Doar ura se manifesta fara discernamant si fara motiv. Nu pentru pensii sau legea educatiei au iesit oamenii aceia cu batele, ci pentru a lovi in ceilalti. Oricine ar fi ceilalti dar de preferat bogatii. Sparg magazinele si fura, isi iau partea cu forta.

Seamana urat de tot cu lupta de clasa de care vorbea Karl Marx. Una izvorata nu din frustrari muncitoresti, ci din frustrari etnice. Imigrantii neintegrati in pretentiosul concept numit multiculturalism au dat pe dinafara de furie si au iesit cu batele. Ciorba aceasta cosmopolita s-a stricat, unii n-au mai suportat diferentele sociale. Si nu e intamplator.

Imigrantii au fost primiti din necesitati economice: existau slujbe pe care localnicii nu le mai practicau. Franta e plina de menajere filipineze, Anglia de gunoieri imigranti. La Londra se regasesc peste 120 de etnii din toata lumea.

Unde a dat chix multiculturalismul? Oamenii aceia, daca ramaneau acasa la ei in Guineea sau Somalia, traiau intr-o frateasca si implacabila saracie, dar la Londra sau Liverpool ei pot compara, iar comparatia ii dezavantajeaza. Englezii par sa aiba mai multe sanse, orice s-ar intampla, ei sunt de-ai casei. Pe cand cei din cartierele marginase capata o parere tot mai proasta despre ei. Se simt un fel de paria, sunt asistatii, gunoierii, maturatorii, brancardierii, salahorii.

Orice li s-ar intampla rau e din cauza englezilor, a bogatasilor. Pe cand, acasa, in Senegal sau Etiopia, ar fi fost si din cauza lor, acolo erau parte a problemei, responsabili cu totii de saracia lor si de ratarea destinelor.

La periferiile Londrei insa, vinovati in ochii lor sunt bogatii din centru. Ce fac vandalii acum in Anglia este un semn ca furia popoarelor o poate lua razna, pur si simplu. Un concept frumos, niste legi subtiri si un stat slab pot pune in pericol ordinea lumii. Din batele unor furiosi sau pusca unui dezaxat cu principii ideologice, ca in cazul Brevik, putem intelege un mesaj sumbru: oamenii au inceput sa urasca, nu doar sa protesteze impotriva unor masuri guvernamentale.

Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice