Fuziunea este operatiunea prin care doua sau mai multe societati comerciale decid transmiterea elementelor de activ si pasiv catre una dintre ele (fuziune prin absorbtie) sau catre o societate nou infiintata (fuziune prin contopire).
Fuziunea prin absorbtie. Aspecte fiscale - studiu de caz
Intrebare: "La o fuziune intre doua societati S.R.L. prin absorbtie, data la care se face proiectul de fuziune este 30.11.2024.
1. Pentru cele doua societati trebuie sa depun bilantul anual (CS1005) cu soldurile existente la data de 30.11.2024, formular care va fi depus ca arhiva prin S1039? Urmeaza ca in proiectul de fuziune sa ma raportez la aceste situatii financiare anuale si sa trec datele de acolo?
2. Ne putem raporta in proiectul de fuziune la situatiile anuale depuse la data de 31.12.2023, pentru a nu depune un nou set de situatii financiare, avand in vedere ca exista o diferenta mare intre situatia de acum si cea de atunci?
3. Dupa publicarea proiectului de fuziune in Monitorul Oficial, trebuie depus un nou set de situatii financiare anuale, atat la societatea absorbanta (cu situatia financiara dupa fuziune), cat si la cea absorbita (cu solduri 0)? Se depune din nou formularul C1039?
4. Inregistrarile contabile cu ocazia fuziunii la cele doua societati se fac dupa publicarea proiectului de fuziune in Monitorul Oficial?"
Raspuns:
1.
Fuziunea societatilor se efectueaza potrivit prevederilor Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si OMFP 897/2015.
Data fuziunii este stabilita de comun acord de catre societatile participante si poate sa coincinda sau nu cu data pentru situatiile financiare anuale sau semestriale.
In conformitate cu prevederile art. 28 alin. (1) din Legea 82/1991, fiecare societate are obligatia sa intocmeasca situatii financiare cu ocazia fuziunii, divizarii sau lichidarii acestora, in conditiile acestei legi, precum si in conformitate cu prevederile legii societatilor.
Aceste situatii financiare se intocmesc pentru data stabilita potrivit legii societatilor, cu respectarea reglementarilor contabile aplicabile, si se depun la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice,in termen de 30 de zile de la aprobarea acestora de catre adunarea generala a actionarilor/asociatilor.
Situatiile financiare care stau la baza operatiunilor de fuziune se intocmesc pentru data stabilita prin proiectul de fuziune.
Aceste situatii financiare au aceleasi componente cu situatiile financiare anuale si se intocmesc cu ajutorul programului de asistenta pus la dispozitie pe portalul ANAF S1039.
Se depune formularul S1039 cu bifarea primei casute, avand atasat un fisier .xml, care contine datele de identificare a societatii si la care trebuie atasat si un fisier cu extensia zip.
Situatiile financiare sunt cele in baza carora se realizeaza fuziunea cu soldurile efective la data fuziunii.
Se depun de catre toate societatile implicate in fuziune atat de absorbita cat si de catre absorbanta.
In concluzie, daca prin proiectul de fuziune a fost stabilita data de 30.11.2024 ca data pentru intocmirea situatiilor financiare de fuziune (in baza carora se calculeaza indicatorii, inclusiv prima de fuziune), aceste situatii trebuie intocmite la aceasta data (30.11.2024)
2.
Este posibil daca stabiliti de comun acord (hotarare AGA) si prin proiectul de fuziune faptul ca va raportati la situatiile financiare de la 31.12.2023.
Daca exista diferente mari intre elementele patrimoniale din cele 2 situatii financiare, recomandarea mea este sa va raportati la data de 30.11.2024 , astfel incat indicatorii calculati sa reflecte realitatea si sa nu exista riscul atacarii ulterioare a fuziunii in instanta.
Iata un ghid complet despre fuziune, care explica atat etapele obligatorii de parcurs in cazul acestor operatiuni, cat mai ales aspectele sensibile de contabilitate. >>
3.
Fuziunea produce efecte:
a)in cazul constituirii uneia sau mai multor societati noi, de la data inmatricularii in registrul comertului a noii societati sau a ultimei dintre ele;
b)in alte cazuri, de la data inregistrarii hotararii ultimei adunari generale care a aprobat operatiunea, cu exceptia cazului in care, prin acordul partilor, se stipuleaza ca operatiunea va avea efect la o alta data, care nu poate fi insa ulterioara incheierii exercitiului financiar curent al societatii absorbante sau societatilor beneficiare, nici anterioara incheierii ultimului exercitiu financiar incheiat al societatii sau societatilor ce isi transfera patrimoniul.
In urma inregistrarii transferului patrimonial, balanta de verificare a societatii absorbite, care se dizolva fara lichidare, va avea toate soldurile zero.
Dupa obtinerea balantei cu solduri zero, se procedeaza la intocmirea unui set de situatii financiare (de radiere), care se depune la ANAF.
Bilantul intocmit in vederea radierii se intocmeste procedand identic ca la intocmirea bilantului de fuziune.
Se descarca formularul S1039, se completeaza cu toate informatiile si i se anexeaza arhiva zip care contine toate elementele constitutive ale bilantului pe zero, hotararea AGA de aprobare a radierii si a situatiilor financiare de radiere, raportul administratorului intocmit in vederea radierii, note explicative de radiere.
Societatea absorbita va depune la ANAF declaratiile din vectorul fiscal pana la data radierii fiscale.
Radierea la ANAF se face prin depunerea declaratiei 700 fosta 010 cu bifarea obtiunii de radiere in termen de 30 de zile de la incetarea calitatii de subiect de drept fiscal si trebuie insotita de certificatul de TVA in original, in vederea anularii acestuia.
Referitor la impozitul pe profit conform art. 41 alin. 17 persoanele juridice care, in cursul anului fiscal, se dizolva fara lichidare au obligatia sa depuna declaratia anuala de impozit pe profit si sa plateasca impozitul pana la inchiderea perioadei impozabile. In declaratia 101 se bifeaza PJ dizolvare fara lichidare.
Daca societatea absorbita este platitoare de impozit pe profit, pentru stabilirea obligatiilor declarative si de plata, trebuie avute in vedere prevederile art. 16 alin. 4 si art. 41 alin. 17 din Codul fiscal, astfel:
Art.16 (4) Cand un contribuabil inceteaza in cursul unui an fiscal, perioada impozabila se incheie:
a) in cazul fuziunilor sau divizarilor care au ca efect juridic incetarea existentei persoanelor juridice absorbite/divizate prin dizolvare fara lichidare, la una dintre urmatoarele date:
1. la data inregistrarii in registrul comertului/registrul tinut de instantele judecatoresti competente sau de alte autoritati competente a noii persoane juridice ori a ultimei dintre ele, in cazul constituirii uneia sau mai multor persoane juridice noi;
2. la data inregistrarii hotararii ultimei adunari generale care a aprobat operatiunea sau de la alta data stabilita prin acordul partilor in cazul in care se stipuleaza ca operatiunea va avea efect la o alta data, potrivit legii;
3. la data inmatricularii persoanei juridice infiintate potrivit legislatiei europene, in cazul in care prin fuziune se constituie asemenea persoane juridice;( )
Art.41(17)Persoanele juridice care, in cursul anului fiscal, se dizolva fara lichidare au obligatia sa depuna declaratia anuala de impozit pe profit si sa plateasca impozitul pana la inchiderea perioadei impozabile.
Instructiunile de completare a formularului 101- Declaratie privind impozitul pe profit prezentate in Anexa nr.3 OPANAF nr. 3386/2016 - pentru aprobarea modelului si continutului formularelor 101 "Declaratie privind impozitul pe profit" si 120 "Decont privind accizele,cu modificarile ulterioare, precizeaza la randul lor:
Persoanele juridice care, in cursul anului fiscal, se dizolva fara lichidare au obligatia sa depuna declaratia anuala de impozit pe profit si sa plateasca impozitul pana la inchiderea perioadei impozabile, definita prin Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
Prin urmare, societatea absorbita, platitoare de impozit pe profit, trebuie sa depuna declaratia anuala de impozit pe profit, formularul 101, si sa plateasca impozitul datorat pana la inchiderea perioadei impozabile, definita prin Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
Daca societatea absorbita este platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor, pentru stabilirea obligatiilor declarative si de plata, trebuie avute in vedere prevederile art.50 alin.2 si art.56 alin.4 din Codul fiscal, precum si precizarile de la punctul 3 alin.2 din Normele metodologice date in aplicarea art.50 din Codul fiscal,astfel:
Art. 50. (2) In cazul unei microintreprinderi care se infiinteaza sau isi inceteaza existenta, anul fiscal este perioada din anul calendaristic in care persoana juridica a existat.
Pct. 3(2) Perioada impozabila a unei microintreprinderi se incheie, in cazul divizarilor sau al fuziunilor care au ca efect juridic incetarea existentei persoanei juridice prin dizolvare fara lichidare, la una dintre urmatoarele date:
a) la data inregistrarii in registrul comertului/registrul tinut de instantele judecatoresti competente a noii societati sau a ultimei dintre ele, in cazul constituirii uneia sau a mai multor societati noi;
b) la data inregistrarii hotararii ultimei adunari generale care a aprobat operatiunea sau la alta data stabilita prin acordul partilor, in cazul in care se stipuleaza ca operatiunea va avea efect la o alta data, potrivit legii. -(Norme)
Art.56(4)Persoanele juridice care, in cursul anului fiscal, se dizolva fara lichidare au obligatia sa depuna declaratia de impozit pe veniturile microintreprinderilor si sa plateasca impozitul pana la inchiderea perioadei impozabile.
Termenul de depunere al situatiilor financiare cu sop special intocmite in vederea fuziunii la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice este de30 de zile de la aprobarea acestora de catre adunarea generala a actionarilor/asociatilor
4.
Inregistrarile contabile se fac ulterior publicarii proiectului de fuziune, cu ocazia intocmirii Protocolului de predare primire.
Data preluarii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii este data protocolului de preluare primire intre societatile participante.
In protocolul de predare-primire se precizeaza soldurile conturilor pentru societatea absorbita/societatile care isi inceteaza existenta, conform balantei de verificare pe baza careia s-au intocmit situatiile financiare, precum si orice informatii pe care societatile le considera necesare pentru evidentierea in contabilitate a elementelor preluate.
In protocolul de predare-primire se precizeaza rezultatul inregistrat in contul de profit si pierdere de catre societatea care isi inceteaza existenta ca urmare a fuziunii, in intervalul dintre data la care au fost elaborate situatiile financiare si data intocmirii protocolului.
La societatea absorbanta, inregistrarea preluarii acestui rezultat se efectueaza pe seama contului 117 Rezultatul reportat/analitic distinct.
Protocolul trebuie sa fie semnat de administratori sau de alte persoane care au obligatia gestionarii societatilor respective.
In contabilitatea societatii absorbante se preiau soldurile conturilor existente la societatea absorbita la data preluarii, cum au fost precizate in protocolul de predare-primire.
Art. 250 din Legea nr.31/1990 a societatilor, republicata prevede ca fuziunea sau divizarea are urmatoarele consecinte:
a) transferul, atat in raporturile dintre societatea absorbita sau divizata si societatea absorbanta/societatile beneficiare, cat si in raporturile cu tertii, catre societatea absorbanta sau fiecare dintre societatile beneficiare al tuturor activelor si pasivelor societatii absorbite/divizate; acest transfer va fi efectuat in conformitate cu regulile de repartizare stabilite in proiectul de fuziune/divizare;
b) actionarii sau asociatii societatii absorbite sau divizate devin actionari, respectiv asociati ai societatii absorbante, respectiv ai societatilor beneficiare, in conformitate cu regulile de repartizare stabilite in proiectul de fuziune/divizare;
c)societatea absorbita sau divizata inceteaza sa existe.
Raspuns oferit in luna noiembrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pexels.com