search

Greva in Parlament

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?
Sedinta Parlamentului in care s-a discutat situatia protestelor romanilor ne-a lasat cu o imagine a unei Opozitii nearmonizate. Victor Ponta ducea un discurs destul de rational si de bun-simt, in timp ce Crin Antonescu s-a lansat intr-o agresivitate vocala care a facut greu de inteles cuvintele. Cam asa stau si actiunile celor doi jucatori ai opozitiei: PNL s-ar avanta la o demisie parlamentara in masa, in timp ce PSD pare sa cantareasca mai mult si mai cu sange rece elanurile momentului. Solutia de armonizare: greva parlamentara.

"Parlamentul actual nu mai poate functiona in formula de acum. Este foarte clar. Nu se pune problema ca pe 1 februarie sa ne ducem frumos, parlamentarii PSD - PNL, la serviciu, sa ne asezam in banci si sa discutam cu doamna Anastase. Nu are niciun sens, ar fi o sfidare la adresa oamenilor. Singura solutie corecta intr-o tara democratica si intr-o tara europeana este sa sustii un nou guvern", declara Victor Ponta, citat de Agerpres, acum o saptamana.

Intre timp, Crin Antonescu strangea demisii ale colegilor de partid, entuziasti increzatori in forta gestului retragerii. In schimb PSD se declara sceptic, sau cel putin practic. Nu are incredere ca demisia intregii opozitii ar declansa automat alegeri anticipate. Iar tehnic are si dreptate. Tehnic, daca Opozitia demisioneaza in bloc, nu se impun alegeri anticipate generalizate. E doar rational si de bun-simt, dar nu si tehnic obligatoriu prin lege. Iar Ponta pare sa fi priceput ca Guvernul e condus de un bun cunoscator si interpret al portitelor tehnice legale.

Asa ca, de duminica deja USL isi anunta propria forma de protest: "Va fi, sa-i spunem, o greva accentuata, adica o retragere din Parlament cu renuntarea si la indemnizatia de parlamentar si la celelalte beneficii, dar nu renuntarea la calitatea oficiala politica de parlamentar, pentru a mentine cvorumul si pentru a putea activa aceasta calitate prin vot la o adica", a spus Antonescu la Realitatea Tv, citat de Agerpres.

Ieri greva se confirma. Durata ei este pana la alegeri, fie ele anticipate sau nu, sau pana in momentul incheierii unui acord oficial in vederea alegerilor anticipate si i se alatura toti parlamentarii partidelor membre USL.

De ce asa? Pentru ca vor sa poata fi prezenti atunci cand exista posibilitatea de a inainta motiuni de cenzura, sau pentru a inainta contestatii la Curtea Constitutionala.

Bun, deci opozitia pare sa aiba pe langa nervi si un cap. Iar aici vad ca pozitia lui Victor Ponta se detaseaza ca fiind mai rationala si argumentata decat cea PNL, mai dispusa la gesturi mari.

E bine de punctat si sacrificiul financiar. Nu zice nimeni ca din salariile grevistilor fie vor suferi ca sa vada cum traiesc mai putin norocosii, fie se repara vreun buget. E totusi un gest de bun-simt. O dovada de bun-simt.

Ce bine ar fi fost daca oamenii astia nu s-ar lega de atata trecut in care au tot facut schimb de putere intre partide cu rezultate care mai de care mai contestabile si controversabile! Daca oamenii astia nu ar fi colegi solidari de partid cu recent condamnatul Adrian Nastase. Baroni locali si acuzatii de coruptie nu se uita usor. Societatea civila care protesteaza penalizeaza o intreaga clasa politica cu tot trecutul ei, iar sacrificiul de acum, acela al indemnizatiilor de parlamentar nu prea poate rascumpara mare lucru din increderea romanilor.

Dar pana la urma, ca de obicei, ce altceva ai de votat? Mergi la vot si alegi pe raul cel mai mic si speri ca de data asta gestul politic a fost autentic. Sau se intampla ceva cu cresterea in increderea pe care o acorda romanii Maiestatii Sale, Regelui Mihai? (conform rezultatelor din luna ianuarie ale sondajului realizat de IMAS pentru ziarul Adevarul, regele a ajuns la o cota de incredere de 36,6%).

Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice