search

Ianuarie 2012, oameni in strada. Si la Finante

Impozit pe profit: ce trebuie sa stiti despre recuperarea pierderilor fiscale din 2024
Nu pot sa uit o experienta personala, pe care am avut-o la Administratia finaciara locala, cu ceva timp in urma. Cred ca multi dintre noi am avea ce povesti de pe frontul om-finante, nu? Dar este relevant si-mi amintesc de asta de cite ori vad cozi inumane la usile Administratiilor locale.

Ma pusese nevoia sa negociez o achizitie cu o firma de leasing si trebuia sa le prezint bilanturile pe ultimii trei ani, intre care si anul care tocmai trecuse. Am dres deci bilantul pe ultimul an si m-am prezentat cu el, pe hartie si pe un stick la biroul unde trebuia sa le depun.

Cand functionara de acolo a vazut stickul, s-a declarat brusc neputincioasa si m-a indemnat sa ma intorc la birou si sa-mi transfer datele de bilant pe o discheta. Altfel nu putem! Nu putem transfera datele in sistem decat de pe dicheta, am fost informat cu multa abilitate tehnologica. Dar ce sa fac daca nu mai am unitate de disc pe discheta?, am intrebat nedumerit. A, nu mai aveti unitate de discheta? Pai, nu-i nimic, refaceti bilantul pe un calculator care are discheta! Ascultand-o, am simtit cum ma cuprinde o neagra disperare. Cred ca s-a vazut asta pe fata mea, pentru ca, imediat, femeia mi-a livrat solutia "salvatoare": Mai bine cumparati o unitate de discheta externa, costa doar o suta si ceva de lei!

Cand am simtit ca perspectiva rezolvarii problemei mele parea ca se departeaza tot mai mult in loc sa se apropie, mi-a venit ideea de a cere permisiunea de a ma apropie de calculatorul care ar fi trebuit sa-mi preia bilantul. Si cum, in mod neasteptat, am primit-o, am introdus stickul in fundul calculatorului si am cerut o discheta goala. Apoi, am rugat-o sa copieze fisierele de pe stick pe discheta, si apoi in sistem. Ei, da, si brusc s-a putut!

Nu vreau sa mai spun ca, aproape de fiecare data cand am ajuns cu treaba - care tineau de statului meu de contribubaul sau de cel profesional, de jurnalist - la administratia fiscala, mi s-a intamplat sa ma enervez si sa ma cert macar cu un functionar de acolo. De cateva ori am ajuns chiar in biroul directorului executiv al Administratie financiare a judetului, pregatit sa-i atrag atentia asupra tuturor neroziilor din institutia domniei sale care m-au dus la disperare. "Ce sa facem, domnul meu, ca vremurile sunt grele, volum mare de munca si oameni putini?", mi-a raspuns de fiecare data, cu variatiuni aproape nesemnificative, directorul institutiei. "Insa noi ne straduim, suntem printre primii in tara, incasam miliarde, cu banii nostri putem alimenta in fiecare an cate doua ministere..." Si tot asa.

Intre timp, Ministerul Finantelor a cheltuit zeci de milioane de euro pe sisteme informatice, s-a creat posibilitatea depunerii on-line a declaratiilor, chiar daca modalitatea de implementare si functionare a sistemului a dat nastere unor controverse aprinse, pe care autoritatile n-au binevoit niciodata sa le explice. Am fost si eu curios sa vad care sunt efectele.

Ieri, la Cluj-Napoca, a nins toata ziua. La Administratia Financiara coada mare-mare, chiar si in curte, in zapada, pentru depunerea declaratiilor. In special pentru 101, care nu se poate depune inca on-line. Multi oameni amarati, unii dintre ei cu conturile blocate, veniti ca banii cash sa-si plateasca datoriile. Am intrebat si eu pe cineva care a trecut pe acolo pentru 101 daca se mai cer inca documente pe discheta. "Nu, acum se mai poate si cu CD". Ei, uite o dovada ca progresam.

In Carta Contribuabilului, document emis de Finante din proprie vointa in martie 2010, se poate citi urmatoarea declaratie de principii (Mission Statement, cum s-ar zice): "Avem datoria de a fi prezenti in preajma dvs. si de a va facilita plata impozitului. Administratia fiscala are grija constanta de a va sprijini in indeplinirea obligatiilor fiscale si doreste imbunatatirea permanenta a relatiilor de parteneriat cu dvs."

Gandindu-ma la privelistea de ieri de la Finante, as zice ca, decat un astfel de parteneriat oferit contribuabilui, mai bine ar fi iesit dumnealor afara cu cate o cana de ceai fierbinte! Pentru ca, pana la o relatie civilizata cu cetateanul (darmite un "parteneriat"!), autoritatile mai au cale lunga de facut.

Foto: Citynews.ro

Noutati contabile 1714078800
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice