search

Imaginea financiara a firmei - intre standarde si nevoi manageriale

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?
Orice firma are o "imagine financiara" care reflecta performanta economico-financiara exprimata prin cifra de afaceri, profitabilitate, lichiditate, grad de indatorare etc. "Imaginea financiara" poate fi prezentata in mod diferit ca forma, structura si continut, in functie de mediul de referinta ales pentru raportare si analiza.

Pentru raportari financiare solicitate de utilizatori externi ai firmei (institutiile statului, actionari, institutii bancare) se utilizeaza diverse raportarile standardizate ale situatiilor financiare (bilant, cont de profit si pierderi, fluxuri de numerar) reglementate la nivel national sau international.
Acest lucru este necesar pentru a se crea un cadru comun de prezentare, analiza si evaluare a rezultatelor financiare ale firmelor, care isi desfasoara activitatea in diverse domenii de activitate si in diverse regiuni geografice. Informatiile prezentate in situatiile financiare standardizate sunt publice si reflecta performantele inregistrate de firme pe o perioada de timp reglementata.

In ceea ce priveste raportarile financiare solicitate de utilizatorii interni ai firmei (manageri si specialisti), acestea sunt adaptate si personalizate la nevoile curente de management al afacerii. Situatiile economico - financiare trebuie "traduse" intr-un format si limbaj accesibil tuturor utilizatorilor, finantisti si non-finantisti, si trebuie sa scoata in evidenta informatii relevante pentru analiza, planificarea si controlul afacerii (de ex: situatia vanzarilor pe puncte de desfacere, pe categorii de produse si servicii, pe tipuri de clienti etc. / situatia costurilor pe "obiecte de calculatie" - produse, activitati, departamente etc.).
Raportarile manageriale au caracter confidential, iar termenele de raportare sunt stabilite de echipa manageriala (zilnic, saptamanal, lunar, trimestrial, anual) in functie de necesitatile de management ale activitatilor firmei.

Iar pentru evaluarea situatiei economico-financiare, in vederea luarii deciziilor de afaceri, este necesara dezvoltarea unui sistem integrat de inregistrari si raportari economico - financiare standardizate (contabilitatea financiara) si personalizate (contabilitate de gestiune, contabilitate manageriala) si un sistem integrat de analize, bugete si controlling.

Iar despre toate acestea vom vorbi in articolele urmatoare.



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice