Analizam in randurile de mai jos situatia unei societati care a inchiriat un spatiu unei banci, iar facturarea chiriei a fost efectuata fara TVA. Spatiul in discutie a fost construit in regie proprie si a fost receptionat in anul 2007, iar perioada de inchiriere se intinde pe aproximativ 14 ani. Aspectele cheie care necesita clarificare sunt: modul corect de facturare a chiriei, eligibilitatea firmei pentru facturare fara TVA avand in vedere ca a trecut mai mult de un an de la receptia spatiului pana la inceperea inchirierii, si in ce conditii si daca ar trebui aplicata ajustarea de TVA (mai sunt aproximativ 3 ani din perioada de ajustare).
Potrivit Codului fiscal, tranzactiile ce au ca obiect inchirierea de imobile sunt scutite de TVA fara drept de deducere. Prin optiune insa, aceste tranzactii pot intra in sfera operatiunilor taxabile, deoarece urmeaza sa deduca tva la aceste sume la momentul constructiei sau achizitiei.
Notificarea depusa de firma care inchiriaza la ANAF justifica optiunea de taxare cu TVA a tranzactiei si va fi transmisa in copie locatarului. In cazul nedepunerii notificarii, TVA-ul aferent facturii de chirie nu este deductibil, daca ar fi emis facturi cu TVA 19%.
Astfel, inchirierea sau subinchirierea unui bun imobil este o operatiune scutita de taxa conform art. 292, al. (2), lit.e), Cod fiscal, dar persoana impozabila poate opta pentru taxarea acestor operatiuni respectand prevederile art.292, al. (3).
Care sunt principalele probleme intampinate in 2024 de firmele care platesc chirii pentru spatiile lor? Specialistii Rentrop & Straton au selectat 32 dintre cele mai reprezentative intrebari sosite pe adresa serviciului nostru de consultanta si vi le pun acum la dispozitie impreuna cu solutiile corecte, explicate impecabil. Le gasiti grupate intr-o lucrare de ultima ora si a carei utilitate in contextul actual este mai mult decat evidenta: Impozitarea veniturilor din chirii 2024!
Baza legala:
Art. 292 (2) Urmatoarele operatiuni sunt, de asemenea, scutite de taxa:
e) arendarea, concesionarea, inchirierea si leasingul de bunuri imobile, acordarea unor drepturi reale asupra unui bun imobil, precum dreptul de uzufruct si superficia, cu plata, pe o anumita perioada.
(3) Orice persoana impozabila poate opta pentru taxarea operatiunilor prevazute la alin. (2) lit. e) si f), in conditiile stabilite prin normele metodologice.
Pct. 57 din Norme:
(1) In sensul art. 292 alin. (3) din Codul fiscal si fara sa contravina prevederilor art. 332 din Codul fiscal, orice persoana impozabila poate opta pentru taxarea oricareia dintre operatiunile scutite de taxa prevazute la art. 292 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal, in ceea ce priveste un bun imobil sau o parte a acestuia.
Prin urmare, societatea noastra se poate afla in urmatoarele situatii:
-
Daca a dedus la TVA la constructia imobilului respectiv (construit in regie proprie) si factureaza spatiul in regim de scutire de TVA, atunci va trebui sa ajusteze TVA-ul dedus la momentul constructiei imobilului pentru perioada cat este inchiriat in regim de scutire, raportat la perioada de ajustare legala (20 ani pentru imobile). Spre exemplu, daca inchiriaza spatiul catre clientul X in regim de scutire (factureaza fara TVA) pe o perioada de 1 an, atunci va trebui sa ajusteze 1/20 din valoarea TVA-ului dedus la constructia imobilului.
-
Daca a dedus la TVA la constructia imobilului respectiv (construit in regie proprie) si factureaza spatiul in regim taxabil (colecteaza TVA la facturare), atunci NU trebuie sa efectueze nicio ajustare.
-
Daca NU a dedus la TVA la constructia imobilului respectiv (construit in regie proprie), atunci NU are nicio obligatie de ajustare a TVA-ului, indiferent ca factureaza in regim de scutire sau taxabil catre chirias.