search
conta.ro cauta meniu
search

Impozit constructii 2025: Noutati, cote de impozitare, termen de declarare si plata



Prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 21/2025 s-au modificat prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, referitoare la impozitul pe constructii.

Impozitul pe constructii se datoreaza atat pentru constructiile din patrimoniu, cat si pentru cele utilizate in baza unui contract de inchiriere, cu titlu gratuit sau contra unei sume. Constructiile sunt cele prevazute in grupa 1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin H.G. nr. 2.139/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

Imobilizarile corporale in curs de executie, evidentiate potrivit reglementarilor contabile aplicabile, nu sunt considerate constructii.

Modificarea cotei de impozitare si a bazei de impozitare

Cota de impozitare introdusa prin O.U.G. nr. 21/2025 este diferentiata astfel:

- o cota de 0,5% aplicata la o baza de calcul egala cu valoarea neta a constructiilor pentru care nu se datoreaza impozit pe cladiri/taxa pe cladiri, potrivit prevederilor titlului IX, existente in patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior/in ultima zi a anului fiscal modificat anterior celui pentru care se datoreaza impozitul pe constructii. Valoarea neta a constructiilor reprezinta valoarea evidentiata in soldul debitor al conturilor corespunzatoare constructiilor, din care se scade valoarea contabila cumulata a amortizarii acestora;

- o cota de 0,25% aplicata la o baza de calcul egala cu valoarea constructiilor din contracte/acorduri sau alte acte juridice prin care se constituie drepturi de administrare/concesiune/folosinta cu titlu gratuit/inchiriere, in cazul celor apartinand domeniului public/privat al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale, existente la data de 31 decembrie a anului anterior/in ultima zi a anului fiscal modificat anterior celui pentru care se datoreaza impozitul pe constructii. Impozitul se datoreaza pentru cladirile pentru care nu se datoreaza taxa pe cladiri, potrivit prevederilor titlului IX. Impozitul este datorat de contribuabilii care le au in administrare/concesiune/folosinta cu titlu gratuit/inchiriere.

NOU! A fost lansata platforma digitala DomeniulContabil.ro, o adevarata enciclopedie contabila, dedicata profesionistilor care au nevoie de claritate, corectitudine si rapiditate in decizii. Si, ca orice enciclopedie, si aceasta platforma contine TOT Gasesti aici atat informatii complete si permanent actualizate despre orice subiect fiscal-contabil, cat si servicii prompte de consultanta, care iti ofera posibilitatea de a discuta telefonic in detaliu spetele tale cu specialisti de top si de a primi pe loc raspunsurile optime, excelent argumentate cu temeiuri legale. Detalii aici >>

Investitiile la constructii inchiriate

Nu sunt considerate constructii investitiile efectuate la constructiile care sunt utilizate in baza unor contracte/acorduri sau a altor acte juridice prin care se constituie drepturi de administrare/concesiune/folosinta cu titlu gratuit/inchiriere sau, dupa caz, in baza unor contracte de inchiriere/locatie de gestiune/asociere in participatiune si altele asemenea, daca, pana la data de 31 decembrie a anului anterior/in ultima zi a anului fiscal modificat anterior celui pentru care se datoreaza impozitul pe constructii, aceste investitii nu se concretizeaza in constructii.

Atentie!
Nu se datoreaza impozit pe constructii pentru constructiile care beneficiaza de scutire de impozit pe cladiri/taxa pe cladiri.

Cheltuiala cu impozitul pe constructii este cheltuiala deductibila la calculul rezultatului fiscal.

Termen de declarare si plata

Impozitul pe constructii se declara pana la data de 25 mai inclusiv a anului pentru care se datoreaza impozitul.

Impozitul se declara prin formularul 100 – „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat”.

Impozitul pe constructii se plateste in doua rate egale, pana la datele de 30 iunie, respectiv 31 octombrie inclusiv.

Pentru persoanele juridice a caror activitate inceteaza in cursul anului:

- recalculeaza impozitul pe constructii, pentru ca acesta sa fie aferent perioadei in care au existat, prin raportarea numarului de zile cat au existat la 365 de zile calendaristice si inmultirea cu valoarea impozitului calculat;

- au obligatia de a declara si de a plati impozitul determinat pana la data incheierii perioadei din an in care contribuabilii au existat.

In cazul in care contribuabilii inceteaza sa existe ulterior termenului de 25 mai, se depune o declaratie rectificativa.

Pentru persoanele juridice nou infiintate:

- datoreaza impozit pe constructii incepand cu anul infiintarii;

- impozitul pe constructii se determina luand in considerare constructiile din patrimoniu si/sau din contractele de administrare/concesiune/folosinta cu titlu gratuit/inchiriere, existente in a 30-a zi inclusiv de la data inregistrarii contribuabililor, potrivit legii, in situatia in care aceasta data nu depaseste ultima zi a anului infiintarii;

- impozitul pe constructii se recalculeaza pentru perioada cuprinsa intre data inregistrarii si ultima zi inclusiv a anului calendaristic/anului modificat in care contribuabilul s-a infiintat, prin impartirea impozitului pe constructii anual la 365 de zile calendaristice si inmultirea cu numarul de zile aferent perioadei respective;

- declara si platesc impozitul pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator celui in care s-au infiintat, respectiv pana la data de 25 inclusiv a primei luni a anului fiscal modificat urmator celui in care s-au infiintat.

Pentru persoanele juridice care au anul fiscal modificat:

- calcularea si declararea impozitului pe constructii se efectueaza pana la data de 25 inclusiv a lunii a cincea a anului fiscal modificat pentru care se datoreaza impozitul;

- plata impozitului pe constructii se efectueaza in doua rate egale, pana in ultima zi inclusiv a celei de-a sasea luni a anului fiscal modificat, respectiv pana in ultima zi inclusiv a celei de-a zecea luni a anului fiscal modificat, pentru care se datoreaza impozitul.

Acordarea bonificatiei de 10%

In cazul in care impozitul pe constructii se achita anticipat pana la data de 25 mai a anului pentru care se datoreaza impozitul, se beneficiaza de o bonificatie de 10% din valoarea impozitului.

Daca un contribuabil a beneficiat de aceasta bonificatie, iar ulterior isi inceteaza activitatea, bonificatia se recalculeaza astfel incat aceasta sa fie aferenta perioadei in care contribuabilul a existat.

Te confrunti cu neclaritati fiscal-contabile? Cei mai buni specialisti sunt acum la dispozitia ta, pregatiti sa iti raspunda la intrebari! Descopera serviciile de consultanta super-profesioniste pe care ti le ofera platforma DomeniulContabil.ro!


Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Noutati contabile 1747947600
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
TOP 12 Monografii Contabile