search
conta.ro cauta meniu
search

Impozitul minim global: Ce este important sa stie contabilii

Impozitul minim global (ca parte a Directivei UE 2523/2022) - introdus si implementat in Romania prin Legea nr. 431/2023 privind asigurarea unui nivel minim global de impozitare a grupurilor de intreprinderi multinationale si a grupurilor nationale de mari dimensiuni - are scopul de a reduce transferul profiturilor catre jurisdictii cu impozitare redusa sau zero, prin acest impozit minim global asigurandu-se o rata minima de impozitare pentru grupurile anterior mentionate.
 
Aplicarea unui impozit minim global reprezinta pilonul II din reforma fiscala internationala coordonata de Organizatia de Cooperare si Dezvoltare Economica. Grupurile multinationale vor aplica o cota minima de impozitare de 15% in fiecare tara in care desfasoara activitate.

Cine sunt contribuabilii?

Legea 431/2023 se aplica entitatilor constitutive care au sediul in Romania si care sunt membre ale unui grup de intreprinderi multinationale sau ale unui grup national de mari dimensiuni, grup care are un venit anual de cel putin echivalentul in lei al sumei de 750.000.000 euro, inclusiv veniturile entitatilor excluse prevazute la art. 2 alin. (4), inregistrat in situatiile financiare consolidate ale societatii-mama finale, din cel putin 2 dintre cele 4 exercitii financiare imediat anterioare exercitiului financiar de referinta (2020-2023).
 
Pentru determinarea echivalentului in lei a pragurilor monetare in euro utilizate in cadrul acestei legi, anual, se va utiliza cursul de schimb mediu stabilit pe baza cursurilor zilnice comunicate de Banca Centrala Europeana pentru luna decembrie a anului calendaristic precedent anului de referinta.
 
Entitate constitutiva inseamna orice entitate care face parte dintr-un grup de intreprinderi multinationale sau dintr-un grup national de mari dimensiuni si orice sediu permanent al unei entitati principale care face parte dintr-un grup de intreprinderi multinationale.
 
Grup de intreprinderi multinationale inseamna orice grup care include cel putin o entitate sau un sediu permanent care nu se afla in jurisdictia societatii-mama finale.

 
Grup national de mari dimensiuni inseamna orice grup in care toate entitatile constitutive au sediul in acelasi stat membru al Uniunii Europene.

Concluzie

In concluzie, in cazul in care o societate din Romania face parte dintr-un grup de intreprinderi multinationale care a avut un venit anual de cel putin echivalentul in lei al sumei de 750.000.000 euro, in cel putin 2 ani din perioada 2020-2023, se va datora impozitul minim global conform Legii 431/2023.
 
Primul an de aplicare a impozitului minim global este 2024, pentru grupurile multinationale si nationale mari, iar primul termen de raportare este de 18 luni de la finalul anului 2024, respectiv 30.06.2026. Incepand cu 2025, termenul de raportare si plata este de 15 luni de la finalul anului.

Informatiile au fost oferite in luna mai 2025 de catre specialistii site-ului PortalContabilitatero. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
 

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici