search
conta.ro cauta meniu
search

Stingerea creantelor reciproce in cazul fuziunii prin absorbtie: Ce se intampla cu facturile restante?

Fuziunea prin absorbtie este un proces prin care o societate (absorbanta) preia patrimoniul altei societati (absorbita), ducand la incetarea existentei juridice a celei din urma. O situatie des intalnita este aceea in care societatea absorbanta (Societatea A) are facturi de incasat de la societatea absorbita (Societatea B). Care sunt implicatiile fiscale?
 
 Fuziunea implica transmiterea universala a patrimoniului.
 
Conform art. 238 din Legea 31/1990:
(1) Fuziunea este operatiunea prin care:
a) una sau mai multe societati sunt dizolvate fara a intra in lichidare si transfera totalitatea patrimoniului lor unei alte societati in schimbul repartizarii catre actionarii societatii sau societatilor absorbite de actiuni la societatea absorbanta si, eventual, al unei plati in numerar de maximum 10% din valoarea nominala a actiunilor astfel repartizate; sau
b) mai multe societati sunt dizolvate fara a intra in lichidare si transfera totalitatea patrimoniului lor unei societati pe care o constituie, in schimbul repartizarii catre actionarii lor de actiuni la societatea nou-constituita si, eventual, al unei plati in numerar de maximum 10% din valoarea nominala a actiunilor astfel repartizate.
 

Fuziunea prin absorbtie: Cum se sting creantele reciproce dintre societati

Astfel, fuziunea prin absorbtie presupune ca patrimoniul societatii absorbite se transmite cu titlu universal catre societatea absorbanta.
 
Aceasta transmisiune universala include:
- activele (inclusiv creantele),
- pasivele (inclusiv datoriile),
- drepturile si obligatiile de orice natura,
- relatiile contractuale.
 
Prin urmare, societatea absorbanta (A) devine titulara tuturor drepturilor si obligatiilor societatii absorbite (B).
 
In situatia in care, anterior fuziunii, societatea A avea o creanta fata de societatea B, iar societatea B avea o datorie fata de A, aceste pozitii se reunesc in patrimoniul noii entitati rezultate din absorbtie.
 
Conform art. 1624 din Codul civil, obligatia se stinge prin confuziune atunci cand, in cadrul aceluiasi raport obligational, calitatile de creditor si debitor se intrunesc in aceeasi persoana:
(1) Atunci cand, in cadrul aceluiasi raport obligational, calitatile de creditor si debitor se intrunesc in aceeasi persoana, obligatia se stinge de drept prin confuziune.
(2) Confuziunea nu opereaza daca datoria si creanta se gasesc in acelasi patrimoniu, dar in mase de bunuri diferite.

Fuziunea este o operatiune foarte complexa, care depinde de numarul societatilor care fuzioneaza, de componenta patrimoniului fiecareia sau de numarul de asociati, dar si de opozitia creditorilor. In functie de aceste elemente, procedura de fuziune poate dura de la 5 luni pana la 1 an! Ghidul Fuziune societati. Tratament fiscal-contabil va arata cum sa gestionati corect aceasta operatiune, fara erori, cu profesionalism si eficienta maxima! Detalii aici >>

 
Ca urmare, obligatia se stinge prin confuziune atunci cand calitatile de creditor si debitor se reunesc in aceeasi persoana. Aceasta stingere nu este voluntara si nu necesita actiune explicita este un efect automat al fuziunii.
 
Aceasta stingere de drept nu presupune plata, compensare sau alta manifestare de vointa. Nu este necesara emiterea de facturi de stornare, note de compensare sau alte documente justificative.
 
Confuziunea este, asadar, un efect automat al fuziunii, rezultand din transmiterea patrimoniului si din contopirea calitatilor de creditor si debitor in cadrul aceleiasi entitati.
 
Creantele si datoriile dintre societatile implicate intr-o fuziune se sting fara a afecta baza impozabila. Nu se recunosc venituri sau cheltuieli, intrucat stingerea prin confuziune este fiscal neutra.
 

Concluzie

In concluzie, stingerea facturilor restante dintre societatea absorbanta si societatea absorbita este un efect juridic si contabil al fuziunii, concretizat prin confuziune, potrivit Codului civil. Aceasta operatiune este fiscal neutra, neimplicand venituri/cheltuieli impozabile si neafectand TVA.
 
Fuziunea este o operatiune foarte complexa, care depinde de numarul societatilor care fuzioneaza, de componenta patrimoniului fiecareia sau de numarul de asociati, dar si de opozitia creditorilor. In functie de aceste elemente, procedura de fuziune poate dura de la 5 luni pana la 1 an!

Raspuns oferit in luna mai 2025 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
 

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici