search

Impozitul minim pe cifra de afaceri: Se ia in calcul si contul 765? Iata explicatia specialistului!

Contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro, si care in anul de calcul determina un impozit pe profit, cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul, mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit prevederilor de mai jos, sunt obligati la plata impozitului pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri.
 
Cifra de afaceri a anului precedent reprezinta diferenta dintre veniturile totale (VT) si veniturile care se scad din veniturile totale (Vs).
 
Impozitul minim pe cifra de afaceri se determina astfel:
 
IMCA = 1% x (VT Vs I A)
 
VT - venituri totale, determinate cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul, dupa caz;
 
Vs - venituri care se scad din veniturile totale, determinate cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul, dupa caz, reprezentand:
 
(i) veniturile neimpozabile;
(ii) veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;
(iii) veniturile aferente costurilor serviciilor in curs de executie;
(iv) veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale, care nu sunt cuprinse in indicatorul I;
(v) veniturile din subventii;
(vi) veniturile realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii;
(vii) veniturile reprezentand accizele care au fost reflectate concomitent in conturile de cheltuieli;
 
I - valoarea imobilizarilor in curs de executie ocazionate de achizitia/productia de active, inregistrate in evidenta contabila incepand cu data de 1 ianuarie 2024, respectiv incepand cu prima zi a anului fiscal modificat care incepe in anul 2024;
 
A - amortizarea contabila la nivelul costului istoric aferenta activelor achizitionate/produse incepand cu data de 1 ianuarie 2024/prima zi a anului fiscal modificat care incepe in anul 2024.

Impozitul minim pe cifra de afaceri - Fiscalitate aplicata: Solutii pentru 14 neclaritati majore care apar in practica. Iata 30 de studii de caz care ajuta la intelegerea corecta a acestui impozit >>
 

Calcul impozit minim pe cifra de afaceri - studiu de caz

Intrebare: "Ce conturi de clasa 7 intra la calculul impozitului de 1% pe cifra de afaceri? Se ia in calcul si contul 765, diferente reevaluare?"
 
Raspuns: Spre exemplu, un contribuabil are urmatoarea situatie:
 
Venituri din vanzari de produse finite (701) 30 mil euro
 
Venituri din prestari de servicii (704) 20 mil euro
 
Venituri din vanzarea de marfuri (707) 40 mil euro
 
Reduceri comerciale acordate (rulaj debitor 709) 8 mil euro
 
Reduceri comerciale primite (609) 5 mil euro
 
Alte venituri (758) 7 mil euro
 
Vt= 30 20 40-8 7 = 89 mil euro
 
Potrivit Legii 296/2023, in calculul impozitului minim pe cifra de afaceri, veniturile totale ale societatii reprezinta baza de pornire. Din aceasta suma se scad anumite venituri neimpozabile, valoarea imobilizarilor in curs de executie si amortizarea contabila, conform prevederilor legale. Totusi, nu exista o mentiune specifica privind includerea sau excluderea castigurilor nete din diferente de curs valutar in calculul veniturilor totale.
 
Prin urmare, in absenta unei specificatii clare in lege cu privire la includerea castigurilor nete din diferente de curs valutar, societatea ar trebui sa ia in considerare doar rulajul creditor al contului 7651 in calculul veniturilor totale pentru determinarea impozitului minim pe cifra de afaceri. Astfel, cheltuielile din diferente de curs valutar, inregistrate in rulajul debitor al contului 6651, nu ar trebui sa fie scazute din veniturile totale in conformitate cu formula de calcul a impozitului minim pe cifra de afaceri.
 
Conform Camerei consultantilor fiscali, se apreciaza ca indicatorul Venituri totale (Vt) nu este suficient de clar definit:
Avand in vedere introducerea impozitului minim in legislatia fiscala obligatoriu pentru companiile cu cifra de afaceri peste plafonul reglementat de la 1 ianuarie 2024 consideram necesara clarificarea modului de calcul al veniturilor totale care se iau in considerare la determinarea lui (indicatorul Vt). In lipsa unor clarificari suplimentare apreciem ca indicatorul venituri totale ar trebui sa se determine in baza regulilor stabilite de reglementarile contabile.


Raspuns oferit in luna septembrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
 
Foto: pexels.com



Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile