search

Impozitul pe profit: cum se inregistreaza corect veniturile si cheltuielile si probleme cu care va puteti confrunta

Din ce in ce mai multe firme sunt obligate sa treaca la plata impozitului pe profit (16%) in 2023.
 
Motivul? Impozitul pe profit este al doilea cel mai interesant domeniu pentru inspectori, dupa TVA, deoarece aici pot colecta sume mari la buget. Iar aducerea de bani la buget este o prioritate pentru autoritati.

Aceasta este si explicatia pentru inasprirea conditiilor pentru microintreprinderi, scopul fiind eliminarea impozitului de 1% din cifra de afaceri si trecerea la un impozit de 16% pe profit, mult mai avantajos pentru Stat.
Se intentioneaza chiar ca microintreprinderile sa fie practic eradicate (plafonul micro ar urma sa scada de la 500.000 euro la 88.500 euro, conform celui mai recent raport efectuat de Banca Mondiala – partenerul Ministerului de Finante in reforma fiscala din Romania).
 
Noi va venim in ajutor punandu-va la dispozitie o lucrare de specialitate, destinata sa va asigure o tranzitie fara greseli la noul sistem de impozitare – Cartea Verde a Impozitului pe Profit. Este o lucrare in conformitate cu cele mai recente modificari legislative, care va arata nu numai cum se inregistreaza corect veniturile si cheltuielile, ci si cum sa diminuati LEGAL impozitul platit!

Impozitul pe profit - tot ce trebuie sa stiti in 2023

Oricum, indiferent daca plafonul micro va scadea sau nu in continuare, mai mult ca sigur va trebui sa treceti la impozit de 16% si sa va resetati modul de a gandi. Ati fost obisnuit cu micro, unde nu era importanta inregistrarea cheltuielilor, si brusc
trebuie sa deveniti expert in cheltuieli si sa stiti precis care sunt cele deductibile, care nu si care au deductibilitate limitata, cu atentie sporita la cheltuielile personale sau de protocol.

Dar nu va faceti griji!
Lucrarea noastra va arata exact cum sa procedati. Nici macar nu trebuie sa o cititi cap-coada, pentru ca e structurata foarte logic si e suficient sa mergeti direct la capitolul unde aveti neclaritati.

Exemple de probleme subtile cu care va puteti confrunta!

- Daca aveti o ajustare pentru creante neincasate, puteti sa deduceti 50% din pierdere (daca indepliniti niste conditii). Stiti cum sa faceti ajustarea, astfel incat sa beneficiati de acest avantaj?
 
- Referitor la facilitatile la profitul reinvestit, cand cumparati o categorie de mijloace fixe aveti posibilitatea sa scutiti 16% din valoarea utilajului, fabricii, instalatiilor, echipamentelor, programelor de calculator, cladirilor, silozurilor, plantatiilor etc.). Aflati din lucrare cum!
 
- Atentie, cheltuielile de sponsorizare nu sunt doar nedeductibile! Se pot deduce direct din impozit in limita minima dintre 2 indicatori: 0,75% din cifra de afaceri, respectiv 20% impozit pe profit. Exista însa un risc foarte mare de a gresi aici.
 
- Nu aveti voie sa deduceti pierderea contabila, care e diferita de pierderea fiscala! Orice eroare aici duce la obligatia de a plati un impozit pe profit recalculat, cu accesorii de 0,003% pe zi (penalitati + dobanzi).
 
 
Trebuie sa aveti aceasta lucrare deoarece...
 
...este cea mai noua carte in domeniul impozitului pe profit, actualizata conform ultimelor schimbari legislative si care va arata punctual:
- cum sa inregistrati corect veniturile si cheltuielile, astfel incat impozitul pe profit sa fie cat mai mic;
- cum sa procedati legal, astfel incat sa nu intrati in categoria contribuabililor „cu risc fiscal ridicat” si sa nu atrageti atentia pentru verificari ale documentelor sau controale pe teren;
- cum sa profitati corespunzator de facilitatile fiscale posibile.
 


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice