search
conta.ro cauta meniu
search

Imprumut acordat unei persoane juridice sau fizice: aspecte legale si fiscale de luat in considerare

Plata facuta de un tert in numele societatii debitoare: Cum gestionam corect acesta tranzactie
In contextul in care o societate pe actiuni din Romania, doreste sa imprumute o alta persoana juridica sau fizica, iar obiectul sau principal de activitate este in clasa CAEN 6820 (inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare proprii sau inchiriate), trebuie sa tineti cont de cateva aspecte legale si fiscale.
 

Imprumut acordat unei persoane juridice sau fizice - studiu de caz

 
Intrebare: "O societate pe actiuni dispune de o suma de bani si doreste sa imprumute o alta persoana juridica si sau persoana fizica. Avand in vedere ca obiectul de activitate principal este din clasa 6820 (nu este IFN si nu are un alt cod CAEN specific), poate societatea sa desfasoare astfel de operatiuni? Daca da, in ce conditii? Cum trebuie tratate astfel de operatiuni din punct de vedere fiscal mai ales daca imprumutatul este persoana afiliata?"
 
Aspecte legale
 
Conform Legii nr. 93/2009 privind institutiile financiare nebancare, activitatea de creditare poate fi desfasurata doar de institutiile autorizate (banci sau IFN-uri). Societatile comerciale care nu au aceasta autorizare nu pot desfasura activitate de creditare cu titlu profesional. Cu toate acestea, o societate poate acorda imprumuturi, cu conditia ca aceasta activitate sa nu fie desfasurata cu titlu profesional. Prin titlu profesional se intelege ca activitatea nu este desfasurata cu regularitate si nu reprezinta o activitate economica de sine statatoare orientata spre obtinerea de venituri constante.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) este singura autoritate competenta sa stabileasca daca activitatea de creditare a unei entitati poate fi considerata desfasurata cu titlu profesional. In caz contrar, societatea nu poate acorda imprumuturi in mod constant sau ca o parte semnificativa a activitatii sale economice, fara sa incalce legea.
 
Aspecte fiscale
 
Din punct de vedere fiscal, daca societatea decide sa acorde un imprumut unei alte persoane juridice sau fizice, trebuie respectat principiul valorii de piata. In cazul in care imprumutul este acordat unei persoane afiliate (conform definitiilor din Codul fiscal), dobanda perceputa trebuie sa fie la nivelul pietei. Daca imprumutul este acordat fara dobanda sau la o dobanda mai mica decat cea de piata, autoritatile fiscale ar putea ajusta rezultatul fiscal al societatii pentru a reflecta dobanda care ar fi trebuit perceputa.
Prin urmare, societatea trebuie sa determine si sa justifice dobanda aplicata conform unor metode de stabilire a preturilor de transfer (cum ar fi metoda compararii preturilor, etc.), astfel incat sa fie in conformitate cu principiul valorii de piata.
 
Concluzie
 
Societatea poate acorda un imprumut unei alte persoane juridice sau fizice, cu conditia ca aceasta sa nu fie o activitate profesionala regulata si sa respecte principiul valorii de piata, mai ales in cazul persoanelor afiliate. Important este ca societatea sa nu desfasoare aceasta activitate de creditare in mod repetat sau sistematic, deoarece aceasta ar putea fi considerata ca desfasurata cu titlu profesional, caz in care ar necesita autorizare din partea BNR. De asemenea, este important ca dobanda aplicata sa fie la nivelul pietei pentru a evita reaincadrarile fiscale din partea autoritatilor.
 
Temei legal:
Legea nr. 93/2009 privind institutiile financiare nebancare
 
Art. 2. -(1) Activitatea de creditare se desfasoara cu titlu profesional prin institutii de credit si prin institutiile financiare prevazute la sectiunea a 2-a a cap. IV al titlului I al partii I din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 227/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, in conformitate cu dispozitiile actului normativ sus-mentionat, prin prestatori de servicii de plata care acorda credite legate de serviciile de plata, in conformitate cu dispozitiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 113/2009 privind serviciile de plata, aprobata cu modificari prin Legea nr. 197/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si prin institutii financiare nebancare, in conditiile stabilite prin prezenta lege, prin legile speciale care le reglementeaza activitatea si prin reglementarile emise de Banca Nationala a Romaniei in aplicarea prezentei legi.

(2) Este interzisa desfasurarea cu titlu profesional a activitatii de creditare de alte persoane decat cele prevazute la alin. (1).
 
Codul fiscal
 
Art. 7 - 26. persoane afiliate - o persoana este afiliata daca relatia ei cu alta persoana este definita de cel putin unul dintre urmatoarele cazuri:
a) o persoana fizica este afiliata cu alta persoana fizica daca acestea sunt sot/sotie sau rude pana la gradul al III-lea inclusiv;
b) o persoana fizica este afiliata cu o persoana juridica daca persoana fizica detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot ale unei persoane juridice ori daca controleaza in mod efectiv persoana juridica;
c) o persoana juridica este afiliata cu alta persoana juridica daca cel putin aceasta detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cealalta persoana juridica ori daca controleaza in mod efectiv acea persoana juridica;
d) o persoana juridica este afiliata cu alta persoana juridica daca o persoana detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor sale afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot atat la prima persoana juridica, cat si la cea de-a doua ori daca le controleaza in mod efectiv;
 
Art. 11. - Prevederi speciale pentru aplicarea Codului fiscal
 
(4) Tranzactiile intre persoane afiliate se realizeaza conform principiului valorii de piata. In cadrul unei tranzactii, al unui grup de tranzactii intre persoane afiliate, organele fiscale pot ajusta, in cazul in care principiul valorii de piata nu este respectat, sau pot estima, in cazul in care contribuabilul nu pune la dispozitia organului fiscal competent datele necesare pentru a stabili daca preturile de transfer practicate in situatia analizata respecta principiul valorii de piata, suma venitului sau a cheltuielii aferente rezultatului fiscal oricareia dintre partile afiliate pe baza nivelului tendintei centrale a pietei. Procedura de ajustare/estimare si modalitatea de stabilire a nivelului tendintei centrale a pietei, precum si situatiile in care autoritatea fiscala poate considera ca un contribuabil nu a furnizat datele necesare stabilirii respectarii principiului pentru tranzactiile analizate se stabilesc potrivit Codului de procedura fiscala. La stabilirea valorii de piata a tranzactiilor desfasurate intre persoane afiliate se foloseste metoda cea mai adecvata dintre urmatoarele:
a) metoda compararii preturilor;
b) metoda cost plus;
c) metoda pretului de revanzare;
d) metoda marjei nete;
e) metoda impartirii profitului;
f) orice alta metoda recunoscuta in Liniile directoare privind preturile de transfer emise de catre Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica pentru societatile multinationale si administratiile fiscale, cu amendamentele/modificarile si completarile ulterioare.

Raspuns oferit in luna august 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com
 

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
TOP 12 Monografii Contabile