search

Imprumut intre societati afiliate. Cum stabilim dobanda unui contract de creditare?

Studiul de caz pe care vi-l prezentam mai jos are drept subiect principal o persoana juridica cu sediul in Germania, ce este asociat 99% al unei societati cu sediul in Romania. Aceasta a acordat un credit societatii din Romania la care initial nu a fost stabilita dobanda, insa acum doreste sa faca acest lucru.
 
Vom afla in continuare ce aspecte fiscale si juridice sunt de luat in considerare la stabilirea dobanzii unui contract de creditare si daca exista un plafon procentual care ar trebui luat in considerare pentru stabilirea acestei dobanzi. De asemenea, vom stabili care ar fi dobanda minima de aplicat.
 

Imprumut intre societati afiliate. Cum stabilim dobanda unui contract de creditare?

Raspunsul specialistului: 
 
La stabilirea dobanzii trebuie sa aveti in vedere prevederile de la art. 11(4) din Codul fiscal si a normelor metodologice date in aplicarea acestui articol, astfel:
 
Conform art. 11 alin (4) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal: Tranzactiile intre persoane afiliate se realizeaza conform principiului valorii de piata. In cadrul unei tranzactii, al unui grup de tranzactii intre persoane afiliate, organele fiscale pot ajusta, in cazul in care principiul valorii de piata nu este respectat, sau pot estima, in cazul in care contribuabilul nu pune la dispozitia organului fiscal competent datele necesare pentru a stabili daca preturile de transfer practicate in situatia analizata respecta principiul valorii de piata, suma venitului sau a cheltuielii aferente rezultatului fiscal oricareia dintre partile afiliate pe baza nivelului tendintei centrale a pietei.
 
Procedura de ajustare/estimare si modalitatea de stabilire a nivelului tendintei centrale a pietei, precum si situatiile in care autoritatea fiscala poate considera ca un contribuabil nu a furnizat datele necesare stabilirii respectarii principiului pentru tranzactiile analizate se stabilesc potrivit Codului de procedura fiscala.
La punctul 5 alin. (11) din Normele de aplicare a Codului fiscal, se mai prevad urmatoarele:
 
(11) Cand un contribuabil acorda un imprumut/credit unei persoane afiliate sau atunci cand acesta primeste un astfel de imprumut/credit, indiferent de scopul si destinatia sa, pretul pietei pentru asemenea serviciu este constituit din dobanda care ar fi fost agreata de persoane independente pentru astfel de servicii furnizate in conditii comparabile, inclusiv comisionul de administrare a creditului, respectiv imprumutului. In cazul serviciilor de finantare intre persoane afiliate, pentru alocarea veniturilor se analizeaza:
 
a) daca imprumutul dat este in interesul desfasurarii activitatii beneficiarului si a fost utilizat in acest scop;
 
b) daca a existat o schema de distributie a profitului.
 
Incadrarea imprumutului in schema de distributie a profitului se va efectua daca la data acordarii imprumutului nu se asteapta in mod cert o rambursare a imprumutului sau daca contractul contine clauze defavorabile pentru platitor.
 
Atunci cand se analizeaza cheltuielile/veniturile cu dobanda, trebuie luate in considerare: suma si durata imprumutului, natura si scopul imprumutului, garantia implicata, valuta implicata, riscurile de schimb valutar si costurile masurilor de asigurare a ratei de schimb valutar, precum si alte circumstante de acordare a imprumutului.
 
Raportarea conditiilor de imprumut are in vedere ratele dobanzii aplicate in imprejurari comparabile si in aceeasi zona valutara de o persoana independenta. De asemenea, trebuie sa se tina seama de masurile pe care persoanele independente le-ar fi luat pentru a imparti riscul de schimb valutar, de exemplu: clauze care mentin valoarea imprumutului in termeni reali, incheierea unui contract de acoperire a riscului valutar sau pentru plata la termen pe cheltuiala imprumutatorului.
 
In cazul dobanzilor aferente furnizorilor de bunuri si de servicii este necesar sa se examineze daca costul dobanzii reprezinta o practica comerciala obisnuita sau daca partile care fac tranzactia cer dobanda acolo unde, in tranzactii comparabile, bunurile si serviciile sunt transferate reciproc.
 
Aceste elemente de analiza se au in vedere si la alte forme de venituri sau costuri asimilate dobanzilor.
Prin urmare se recomanda ca dobanda practicata sa fie la nivelul dobanzii de piata.
 
In privinta nivelului dobanzii, aceasta poate fi perceputa in conformitate cu prevederile OG 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar.
 
Potrivit prevederilor de la art. 3 alin. (1) din aceasta ordonanta, rata dobanzii legale remuneratorii se stabileste la nivelul ratei dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei, care este rata dobanzii de politica monetara stabilita prin hotarare a Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei.
 
De asemenea trebuie sa veti in vedere ca:
 
- cheltuielile cu dobanda sunt deductibile astfel cum se prevad la art. 40 ind. 2 alin. (1) (4) din Codul fiscal;
- veniturile din dobanzi sunt supuse impozitului pe veniturile nerezidentilor conform prevederilor de la art. 223 alin. 1 lit. b), in conditiile in care nu se aplica scutirea de la art. 229 (1) lit. g) respectiv art. 255 din Codul fiscal.


Raspuns oferit in luna aprilie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 
 


Noutati contabile 1713560400
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice