search

In politica romanesca, sotia face toti banii!

Monografie contabila arenda in natura: studiu de caz
RISE Project a inceput sa prezinte o serie de minidocumentare despre interesele si cercurile de afaceri ale politicienilor romani importanti, de la putere si din opozitie. Autorii propun o privire mai informata asupra clasei politice romanesti, astfel incat sa intelegem mai bine, atunci cand e cazul, influentele si deciziile lor.

Au inceput, cum era de asteptat cu premierul Ungureanu.

Sotia premierului, Daniela Ungureanu, spun autorii documentarului, este administrator al firmei Petromed Solutions SRL – subsidiara a grupului OMV Petrom. Ea a intrat in echipa executiva a companiei pe 18 decembrie 2007, la o luna dupa ce sotul sau a fost numit director al Serviciului de Informatii Externe (SIE).

Declaratiile de avere completate in ultimii cinci ani de Mihai Razvan Ungureanu nu consemneaza calitatea de administrator a Danielei Ungureanu in Petromed Solutions – lucru care ar fi obligatoriu numai daca activitatea acesteia in firma ar genera venituri. Pe de alta parte, premierul arata ca sotia a incasat peste 160.000 de euro de la OMV AG Austria – firma mama a OMV Petrom. Banii au fost virati in perioada 2009 – 2010 si reprezinta plata unor "serviciii de consultanta medicala" prestate de Daniela Ungureanu.

Sotia premierului a refuzat dialogul cu RISE Project, in ciuda apelurilor si mesajelor electronice repetate. Pozitia oficiala a guvernului suna sec: "Domnul prim-ministru Ungureanu isi asuma propriile declaratii de avere".

La intrebarile legate de remuneratia administratorului Daniela Ungureanu, precum si ce a presupus exact consultanta acordata de aceasta centralei OMV, reprezentantii Petrom au raspuns astfel: "Datorita expertizei si abilitatilor sale profesionale excelente dr. Ungureanu este membru al Consiliului de Administratie al Petromed (100% subsidiara a Petrom). Petromed este compania care gestioneaza activitatea de medicina muncii a Petrom si este furnizorul tuturor serviciilor medicale catre Petrom. Nu avem alte comentarii."

Singurul care a dezvoltat subiectul a fost doctorul Dorin-Iosif Bardac –si el administrator al Petromed Solutions. Bardac, seful Centrului Clinic de Medicina Preventiva Sibiu, a explicat pentru RISE Project: "Consiliul de administratie al Petromed se intalneste de cateva ori pe an si decide din timp liniile directoare ale firmei".

N-ar fi primul caz in care sotia este folosita drept instrument pentru afacerile politice ale sotului. In politica romanesca descoperim ca, de la cei mai batrani la cei mai tineri, politicienii nu se sfiesc sa se folosesca de femeile lor precum de casierite. Sa ne amintim ca Dana Nastase, conform marturiilor din procese, era cea care gestiona finantele casei Nastase. Ea facea cumparaturi de sute de mii de euro din China, ea negocia, ea dispunea. La fel era sotia primarului Apostu, cheia afacerilor acestuia, prin ea si cabinetul ei de avocatura se incasau banii de la clientii Primariei clujene. Un rol important in afacerile sotului sau l-a avut si Elena Udrea, iar oameni de afaceri versati ajunsesera sa o platesca foarte bine pe fiica presedintelui pentru patru ore pe zi, pentr un job imaginar.

Nici nu cred ca ne-am oprit noi destul asupra acestei simbioze perfecte sot-sotie-copii in politica-afaceri. Probabil ca am descoperi un cod nescris de proceduri pentru folosirea familiei in circuitul financiar, pe care nici nu l-am putea banui. Investigatiile proiectului pomenit la inceputul articolului continua si n-ar fi rau sa-l urmarim pe cat posibil, pentru ca avem avantajul de a intelege dintr-o data doua domenii importante: si politica si afacerile!

NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice