Lipsa investițiilor în infrastructura feroviară determină creșteri considerabile de transport și face ca această situație să se reflecte, așa cum este normal, și în indicatorii de activitate. Chiar ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a recunoscut ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că în ultimii 18 ani, căile ferate au fost considerate "o soră mai săracă" pentru care nu au existat resurse de finanțare. "Nu voi continua această politică de trecere în plan secund a căii ferate", a spus Orban, anunțând că investițiile pe care le preconizează pentru următorii 10 ani însumează circa 10 miliarde de euro. Sumă deloc neglijabilă, dacă stăm să ne gândim că 60% din fonduri vor fi suportate de bugetul de stat, restul urmând să fie finanțat din capital privat sau din credite externe.
Proiectele de modernizare vor include implementarea unui sistem de management al traficului, finalizarea electrificării pe rețelele principale și înlocuirea și modernizarea a două treimi din parcul de locomotive și vagoane.
Potrivit ministrului, în România, transportul feroviar are o cotă de piață de 30%, însă este în scădere ca urmare a lipsei de investiții și a concurenței transportului rutier. Ludovic Orban este decis să relanseze transportul pe calea ferată care, în ultimii ani, a pierdut mare parte din pasageri.
"Trebuie să aducem călătorii pe căile ferate. Este nevoie de confort, viteză și siguranță, pentru a asigura un serviciu de calitate la transportul de călători și marfă", a afirmat Orban.
El a adăugat că lipsa investițiilor în infrastructură face ca tonajul vagoanelor de marfă să fie limitat și viteza mică, ceea ce determină creșterea costurilor de transport și reducerea vitezei de livrare a mărfii.
Indicatorii statistici, în cădere liberă
Ministrul Transporturilor a mai anunțat ieri că investițiile vor fi orientate, prioritar, către realibitarea coridorului paneuropean Curtici-Constanța, modernizarea parcului de vagoane și managementul traficului feroviar.
În cadrul aceleiași conferințe, secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Septimiu Buzașu, a adăugat că pe lista priorităților se mai află lucrările de acces la viitorul pod Calafat-Vidin și reabilitarea a cinci stații CFR, printre acestea regăsindu-se și Gara de Nord din Capitală. "În ceea ce privește modernizarea Gării de Nord București, se va schimba conceptul, astfel încât nu va fi doar un terminal, ci și un centru de afaceri și de informare, mai exact un mall", a spus Buzașu.
Ministrul Transporturilor a fost prezent marți la evenimentul "Zilele Feroviare 2007", în cadrul căruia s-a lansat catalogul feroviar în varianta on-line. Pentru a pune lucrurile la punct, deși chiar domnia sa a afirmat că în ultimii 18 ani nimănui nu i-a păsat de soarta căilor ferate, Orban a anunțat recent că intenționează o privatizare cât mai rapidă a sistemului. Prima dintre companiile care intră în reorganizare este CFR Călători, urmând ca și CFR Marfă și CFR Infrastructură să fie supuse aceleiași reforme.
Statisticile arată că numărul celor care merg cu trenul a scăzut continuu, ajungând în prezent la o treime din numărul celor care călătoreau pe calea ferată înainte de 1989. În 2004, 99.434 mii de persoane au ales să circule cu trenul, în 2005, numărul acestora a scăzut considerabil - 92.424 mii de călători - pentru ca anul trecut să se înregistreze o ușoară creștere - 94.441 mii de călători. Același lucru poate fi remarcat și în ceea ce privește mărfurile transportate pe calea ferată. Dacă în 2004 era vorba de 72.738 mii de tone, în 2005 s-a ajuns la 69.175 mii de tone, pentru ca anul trecut să se înregistreze doar 68.313 mii de tone.
Modele editabile pentru Calculatia Costurilor - Ghid practic pe domenii de activitate
Manual de politici contabile - Stick USB
SAF-T. Ghid de raportare corecta