search

Inregistrare autofactura prosumator: Cum se declara in D300 si D394

Ce este un prosumator? Pentru a delimita ce reprezinta de fapt un prosumator, este necesar sa avem in vedere prevederile de la art. 3 pct. 95 din Legea 123/2012 privind energiei electrice si a gazelor naturale, cu modificarile si completarile ulterioare, dispozitii care prevad ca, in intelesul prezentului titlu, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
 
Prosumator - clientul final care isi desfasoara activitatile in spatiul propriu detinut cu orice titlu, aferent unui punct de delimitare cu reteaua electrica, precizat prin certificatul de racordare si care produce energie electrica din surse regenerabile pentru propriul consum, a carui activitate specifica nu este producerea energiei electrice, care consuma si care poate stoca si vinde energie electrica produsa sau stocata furnizorului de energie electrica cu care acesta are incheiat contract de furnizare a energiei electrice si/sau consumatorilor racordati la barele centralei electrice, inclusiv care poate deconta energia electrica produsa si livrata cu energia electrica consumata din retea pentru mai multe locuri de producere si consum ale acestora, daca pentru locurile de consum respective este acelasi furnizor de energie electrica si daca sunt racordate la reteaua electrica a distribuitorului la care este racordat prosumatorul, cu conditia ca, in cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie, aceste activitati sa nu constituie activitatea lor comerciala sau profesionala primara.

Inregistrare autofactura prosumator - studiu de caz

Intrebare: "Societatea noastra a devenit prosumator ca urmare a instalarii unor panouri fotovoltaice. Am anuntat Autoritatea Vamala si declaram accize zero in D100.
 
Referitor la factura emisa de PPC pentru cantitatea livrata in retea din productia panourilor va rugam sa ne clarificati urmatoarele aspecte:
 
1. Factura emisa de PPC (pe care sunt mentiunile Autofacturare; beneficiar PPC, taxare inversa, iar la rubrica produse energie activa livrata compensata cantitativ), se va inregistra in registrul nostru de vanzari cu seria si numarul dat de PPC?
 
2. Aceasta livrare trebuie sa apara in decontul de TVA la randul 13 Livrari de bunuri si prestari de servicii supuse masurilor de simplificare (taxare inversa)?
 
3. In declaratia 394 trebuie mentionata la sectiunea Alte informatii punctul 2.3 cu numar total de facturi emise de beneficiar in numele persoanei impozabile cu seria numarul facturii PPC, CUI PPC?
 
Mai trebuie declarata si in lista operatiunilor taxabile (cu detalierea operatiunilor cu taxare inversa) avand in vedere ca nu este o factura emisa de noi si nu se afla in plaja noastra de numere?"
 
Raspuns:
Prosumatorul va inregistra autofactura primita de la furnizorul de energie in jurnalul de vanzari, va colecta TVA si o va declara in D300 si D394.
 
In D300, valoarea facturii de energiei electrice se inscrie la rd. 13 dupa cum ati precizat.
 
Potrivit prevederilor din Instructiunile de completare a D300, la Randul 13 - se inscriu informatiile preluate din jurnalul de vanzari*) privind baza de impozitare pentru livrarile/prestarile efectuate, pentru care furnizorii/prestatorii aplica masurile de simplificare prevazute la art. 331 din Codul fiscal, pentru operatiuni a caror exigibilitate intervine in perioada de raportare sau in perioade fiscale anterioare. Se inscriu, de asemenea, ajustarile bazei de impozitare prevazute la art. 287 din Codul fiscal, pentru care exigibilitatea taxei intervine in perioada de raportare.
 
Potrivit prevederilor de la art. 331(2) lit. e) din Codul fiscal, operatiunile pentru care se aplica taxarea inversa sunt:
e) livrarea de energie electrica catre un comerciant persoana impozabila, stabilit in Romania conform art. 266 alin. (2).

Lucrarea "Prosumatori. Energie electrica. Accize. Obligatii fiscale" explica limpede notiunea de prosumator, conditiile pe care ar trebui sa le bifeze noii utilizatori si obligatiile declarative si care, in plus, prezinta 30 de studii de caz extrem de relevante. Detalii aici >>
 
In D394, factura emisa de furnizorul de energie electrica in numele dumneavoastra(autofactura) se declara la cartusul I, asa cum ati precizat si dvs:
 
I. Alte informatii
Acest cartus contine:
2.2.4. seria si numarul facturilor emise de persoana impozabila in calitate de beneficiar, in numele furnizorilor conform art. 319 alin. (18) din Codul fiscal.
2.3. numar total de facturi emise in perioada de raportare de catre beneficiari, in numele persoanei impozabile, conform art. 319 alin. (18) din Codul fiscal, seria si numarul de ordine al acestora, precum si denumire si CUI beneficiari.
 
La art.319, alin (18) din Codul fiscal cu normele metodologice de aplicare(pct.96) este prevazut ca:
 
Pot fi emise facturi de catre beneficiar in numele si in contul furnizorului/prestatorului in conditiile stabilite prin normele metodologice.
(1) Potrivit prevederilor art. 319 alin. (18) din Codul fiscal, factura se poate intocmi de catre cumparatorul unui bun sau serviciu in urmatoarele conditii:
a) partile sa incheie un acord prealabil prin care sa se prevada aceasta procedura de facturare. Acord prealabil inseamna un acord incheiat inainte de inceperea emiterii de facturi de catre client in numele si in contul furnizorului/prestatorului;
b) sa existe o procedura de acceptare a fiecarei facturi. Procedura de acceptare poate fi explicita sau implicita si poate fi convenita si descrisa prin acordul prealabil ori poate fi reprezentata de primirea si prelucrarea facturii;
c) factura sa fie emisa in numele si in contul furnizorului/prestatorului de catre cumparator si trimisa furnizorului/prestatorului;
d) factura sa cuprinda elementele prevazute la art. 319 alin. (20) sau (21) din Codul fiscal;
e) factura sa fie inregistrata in jurnalul de vanzari de catre furnizor/prestator, daca este inregistrat in Romania conform art. 316 din Codul fiscal.
(2) Aplicarea prevederilor alin. (1) de catre cumparatorul unui bun sau unui serviciu nu restrictioneaza dreptul furnizorului de a emite alte facturi catre respectivul cumparator in perioada acoperita de acord.
(3) Termenii si conditiile acordului prealabil si ale procedurilor de acceptare prevazute la alin. (1) pentru fiecare factura se stabilesc de catre furnizor/prestator si client. La cererea organului de control, partile trebuie sa fie in masura sa demonstreze existenta acordului prealabil.
 
Ca urmare, facturile respective se inregistreaza si se declara in decontul de TVA si in declaratia informativa 394 in mod obisnuit, ca si cum ar fi fost emise.
 
In concluzie, autofacturile emise de furnizorul de energie electrica in numele dvs.vor fi evidentiate in D300 si D394, si cu valorile inscrise, deoarece printre elementele obligatorii ale facturii sunt mentionate la art.319, alin.(20) si:
i) baza de impozitare a bunurilor si serviciilor ori, dupa caz, avansurile facturate, pentru fiecare cota, scutire sau operatiune netaxabila, pretul unitar, exclusiv taxa, precum si rabaturile, remizele, risturnele si alte reduceri de pret, in cazul in care acestea nu sunt incluse in pretul unitar;
j) indicarea cotei de taxa aplicate si a sumei taxei colectate, exprimate in lei, in functie de cotele taxei;
k) In cazul in care factura este emisa de beneficiar in numele si in contul furnizorului, mentiunea "autofactura;"
m) In cazul in care clientul este persoana obligata la plata TVA, mentiunea "taxare inversa";
 
Factura contine:
- la furnizor toate datele de identificare ale prosumatorului, persoana juridica, ca si cum el insusi le-ar inscrie;
- la beneficiar toate datele de identificare ale societatii de energie, transmise prosumatorului;
- apoi elementele privind continutul facturii: denumire produs / serviciu, unitatea de masura, cantitate, pret fara TVA, valoare fara TVA, valoare TVA sau taxare inversa
 
Raspuns oferit in luna noiembrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
 
Foto: pixabay.com



Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici