search

Inregistrarea amortizarii unei imobilizari, obligatorie sau nu?

Cartea Verde a Contabilitatii: solutii practice, explicatii si recomandari din partea specialistilor
Daca legislatia in vigoare prezinta dileme pentru tine, cu siguranta te-ai intrebat macar o data daca inregistrarea amortizarii unei imobilizari este obligatorie ori poate fi tratata cu detasare. 
 
Prezentam speta unei societati platitoare de impozit pe venit care a inregistrat o imobilizare in anul 2022, pentru care nu a calculat amortizarea in contul 6811. Nu vrea nici in continuare sa isi amortizeze investitia. Poate alege acest lucru sau e obligata sa calculeze si sa inregistreze amortizarea aferenta?
 

Inregistrarea amortizarii unei imobilizari: raspunsul specialistului

 
Conform pct. 51 din OMFP 1802/2014: 
 
51. (1) Principiul prudentei.
 
La intocmirea situatiilor financiare anuale, recunoasterea si evaluarea trebuie realizate pe o baza prudenta si, in special:
 
a) in contul de profit si pierdere poate fi inclus numai profitul realizat la data bilantului;
 
b) sunt recunoscute datoriile aparute in cursul exercitiului financiar curent sau al unui exercitiu precedent, chiar daca acestea devin evidente numai intre data bilantului si data intocmirii acestuia;
 
c) sunt recunoscute deprecierile, indiferent daca rezultatul exercitiului financiar este pierdere sau profit. Inregistrarea ajustarilor pentru depreciere sau pierdere de valoare se efectueaza pe seama conturilor de cheltuieli, indiferent de impactul acestora asupra contului de profit si pierdere.
 
(2) Activele si veniturile nu trebuie sa fie supraevaluate, iar datoriile si cheltuielile, subevaluate
 
Conform pct. 48 sectiunea 2.4
 
48. Elementele prezentate in situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate sunt recunoscute si evaluate in conformitate cu principiile generale prevazute de prezentele reglementari.
 
Ca urmare, in opinia specialistului, societatea este obligata sa inregistreze amortizarea imobilizarii deoarece neinregistrarea acesteia determina nerespectarea principilui prudentei, asa cum prevad articolele din lege mentionate mai sus.
 
Astfel, conform art. 41 din legea contabilitatii nr. 82/1991 constituie contraventie:
...............
2.nerespectarea reglementarilor emise de Ministerul Finantelor Publice, respectiv de institutiile cu atributii de reglementare in domeniul contabilitatii prevazute la art. 4 alin. (3), cu privire la:
a) aprobarea politicilor si procedurilor contabile prevazute de legislatie - amenda de la 300 la 4000 lei
..................
3. prezentarea de situatii financiare care contin date eronate sau necorelate, inclusiv cu privire la identificarea persoanei raportoare- amenda de la 200 la 1000 lei;
 
In concluzie, pentru evitarea amenzilor, recomand rectificarea evidentei contabile si inregistrarea amortizarii imobilizarii in continuare.

 
 
Raspuns oferit in luna mai 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice