Inregistrari contabile. Cheltuieli de publicitate in cadrul campaniilor - articole conta.ro
Contabilitate � Conta.ro
Va asteptam online 24 ore din 24 sub sloganul: 100% contabilitate!
Puteti cere, oferi si gasi solutii la orice problema de contabilitate si fiscalitate. Si in plus aveti legislatia economica actualizata si un modul important de resurse umane.

Inregistrari contabile. Cheltuieli de publicitate in cadrul campaniilor

Ne propunem sa va prezentam prin prezentul studiu de caz in ce masura produsele promotionale cu logo acordate in cadrul unui eveniment organizat de un client al firmei care s-au acordat in baza avizului semnat la receptie de catre client si in baza unei decizii administrative semnate de administrator sunt deductibile la calculul impozitului pe profit. In acelasi timp, urmeaza sa facem referiri la obligativitatea de a exista un contract cu organizatorul evenimentului.

Retinem astfel ca acele toate cheltuielile cu produsele (realizate din productia proprie sau achizitionate) acordate in cadrul diverselor actiuni de popularizare, purtatoare de logo, se incadreaza in grupa cheltuielilor deductibile reglementate la art. 21, lit. d) privind reclama si publicitatea efectuate in scopul popularizarii firmei, produselor sau serviciilor, realizate in baza unui contract scris. Se includ in categoria cheltuielilor de reclama si publicitate si bunurile care se acorda in cadrul unor campanii publicitare ca mostre, pentru incercarea produselor si demonstratii la punctele de vanzare, precum si alte bunuri si servicii acordate cu scopul stimularii vanzarilor.

In cazul in care sunt acordate produse achizitionate, inregistrarea achizitiei produselor se face prin formula contabila:

 

%                   =                    401

371                             "Furnizori"

"Marfuri"

4426

"TVA deductibila"

Inregistrarea cheltuielilor cu produsele acordate gratuit in scopul stimularii vanzarilor, se face:

6232               =                     371

"Cheltuieli de protocol,        "Marfuri"

reclama si publicitate"

 

Pentru produsele finite obtinute de societate si acordate in cadrul campaniei de publicitate, inregistrarile sunt:

 

            - inregistrarea cheltuielilor de productie

6***/analitic                 =                     3***/analitic

- inregistrarea produselor finite

345                       =                     711

"Produse finite"                     " Venituri aferente costurilor

                                               stocurilor de produse"

- acordarea produselor

6232               =                     345

"Cheltuieli de protocol,        "Produse finite"

reclama si publicitate"

Reclama in cadouri este recunoscuta in materia de specialitate. De obicei cadourile se aleg din categoriile de obiecte de folosinta indelungata. Ele trebuie sa fie utile si mai ales sa poata aminti mereu numele societatii de la care s-au primit si evenimentul in urma caruia a avut loc acordarea premiului. Cele mai obisnuite obiecte promotionale sunt cele de uz personal (tricouri, sepci, cravate etc.), obiecte de birou (cd-uri, mape, ceasuri etc.), obiecte de uz gospodaresc(prosoape, servete, discuri, etc.) sau obiecte decorative. Cadourile promotionale vin sa completeze alte forme de reclama, cum sunt cele prin radio, ziar, televiziune sau prin posta.

Pentru recunoasterea cheltuielilor cu publicitatea este bine sa aveti o hotarare a consiliului de administratie cu privire la acordarea acestor materiale, un program din care sa rezulte modul in care sunt alese persoanele care primesc produsele si sa fie stabilita legatura dintre dezvoltarea afacerii d-voastra ca urmare a cresterii volumului vanzarilor si acordarea produselor.

Scoaterea din evidenta se face cu avizul de insotire pe care se inscrie mentiunea  "nu se factureaza: materiale acordate in scopul dezvoltarii vanzarilor" (anexa nr. 2 la Omef 3512/2008 privind documentele financiar-contabile).

Chiar daca evenimentul este organizat de unul din clientii societatii este complet acoperitor sa incheiati un contract din care sa rezulte scopul pentru care participati la actiunea organizata de client si implicit, scopul pentru care acordati mostrele. Contractul nu presupune ca partenerul trebuie sa faca reclama produselor d-voastra ci doar ca organizeaza cadrul in care va puteti prezenta produsele. In cazul in care publicitatea se face cu produse achizitionate, popularizarea societatii d-voastra se face intr-un cadru organizat de partener prin acordarea de produse care amintesc vechilor si noilor cumparatori (prin logo-ul atasat) de oferta societatii.

Contractul nu trebuie sa contina obligatii din partea organizatorului, termene sau sanctiuni legate de actiunea de publicitate ci numai cadrul in care se va desfasura operatiunea, timpul cat va dura, modul de acordare a produselor etc. Cheltuielile de publicitate inregistrate de societatea d-voastra vor fi cu produsele acordate in mod gratuit.
Comenteaza acest articol in forum

Articol de: Oana Margulescu - www.conta.ro
Data: 2012-12-07
Vizualizari: 9093


  Alte ContaArticole
postat la: 2021-01-18
Guvernul a majorat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata de la 2.230 lei la 2.300 lei lunar, ceea ce reprezinta o crestere de 3 % fata de luna decembrie 2020. Citeste mai mult ...
postat la: 2021-01-12
Agentia Nationala de Administrare Fiscala desfasoara o ampla campanie de informare a contribuabililor cu privire la masurile fiscale a caror aplicabilitate a fost prelungita prin OUG nr. 226/2020.  Citeste mai mult ...
postat la: 2021-01-12
MFP (Ministerul Finantelor Publice) informeaza ca a decis mentinerea unor facilitati fiscale avantajoase. In prim plan se afla populara OUG 226/2020, act normativ prin care au fost prelungite mai multe beneficii fiscale. Citeste mai mult ...
  Conta Newsletter

MODIFICARILE din Contabilitate in 2021 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi Fii un contabil informat!

Aboneaza-te GRATUIT si vei primi Raportul Special

MODIFICARILE din Contabilitate in 2021 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


  Conta Director
  Conta Site
  Conta Topicuri Forum
Copyright Conta Online / Conta.ro 2006 - 2021. Toate Drepturile rezervate
Un proiect: Fokus Digital Services