search

Inspectia fiscala si scutirea de TVA: reguli generale privind aplicarea scutirilor de taxa

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?
Aflati in articolul de mai jos informatii utile despre scutirea de TVA in contextul noilor reglementari privind justificarea exporturilor si livrarilor intracomunitare si care sunt regulile generale privind aplicarea scutirilor de taxa.
 
Ordinul M.F.P nr. 103/2016 a fost modificat prin intrarea in vigoare a Ordinului M.F.P nr. 2148/2020 care modifica si completeaza instructiunile de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata in cazul exporturilor, prestarilor de servicii aferente exporturilor, dar, mai ales in cazul livrarilor intracomunitare de bunuri.
 
Dupa cum stiti, potrivit Codului fiscal sunt scutite de taxa, prestarile de servicii, inclusiv transportul si serviciile accesorii transportului, legate direct de exportul de bunuri. Noutatea consta in faptul ca sunt considerate legate direct de exportul de bunuri serviciile care contribuie la realizarea efectiva a unei operatiuni de export si care sunt furnizate direct exportatorului sau destinatarului bunurilor exportate, astfel cum s-a pronuntat Curtea de Justitie a Uniunii Europene in Cauza C-288/16 «L.E.» IK
 
O.M.F.P. nr. 2.148/2020 care a modificat vechiul ordin 103/2016, a avut rolul de a transpune intr-o forma armonizata prevederile Regulamentului CE nr. 1912/2018 privind documentele justificative pentru prezumtia unei livrari intracomunitare scutite de TVA, insa pentru a justifica scutirile acestea de TVA nu este suficient sa ne raportam doar la acest din urma ordin, ci la ordinul initial in ansamblul sau, in forma actualizata.
 

Reguli generale privind aplicarea scutirilor de taxa

 
Justificarea scutirilor de TVA pentru exporturi sau alte operatiuni similare, pentru livrari intracomunitare si pentru transportul international si intracomunitar si pentru intermediarii care actioneaza in numele si in contul altei persoane, in cazul in care aceste servicii sunt prestate in legatura cu operatiunile scutite, se face de catre persoana impozabila care poate avea calitatea de furnizor/prestator sau, dupa caz, de beneficiar.
 
Scutirea de taxa pe valoarea adaugata se aplica numai in situatia in care locul operatiunii se considera a fi in Romania, conform prevederilor art. 275 si 278 din Codul fiscal.
 
In cazul serviciilor pentru care ar fi aplicabile prevederile regulii generale de taxare (locul prestarii este la sediul beneficiarului) de la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, daca nu se pot prezenta dovezi din care sa rezulte ca beneficiarul este o persoana impozabila, se aplica regulile prevazute la art. 278 alin. (3) - (5) din Codul fiscal pentru stabilirea locului prestarii serviciilor (exceptiile de la regula generala de taxare), iar daca, potrivit acestor reguli, locul prestarii este in Romania, prestatorul poate aplica o scutire de TVA prevazuta de Codul fiscal, in conditiile justificarii acesteia conform prezentelor instructiuni, in caz contrar operatiunea fiind taxabila.
 
Descoperiti acum cel mai nou produs Rentrop&Straton special conceput pentru cei interesati de obtinerea scutirii de TVA in stricta conformitate cu reglementarile specifice, in vigoare: Inspectia fiscala si scutirea de TVA
 
De ce aceasta lucrare nu trebuie sa lipseasca din biblioteca dvs. de informatii legislative?

3 motive capitale sau ce pierdeti daca nu o aveti
 
1. Recenta schimbare a legislatiei privind conditiile de acordare a scutirii de TVA pentru operatiunile privind livrarile intracomunitare de bunuri impune acum noi conditii de validare a scutirii. In lucrarea de fata gasiti clar evidentiate:
 
- conditiile necesare validarii scutirii de TVA in conformitate cu legislatia in vigoare (art. 45 a)
- noutatile pe care le aduce acum acest act normativ – introducerea pe lista operatiunilor care beneficiaza de scutire de TVA a serviciilor care contribuie la realizarea efectiva a unei operatiuni de export si care sunt furnizate direct exportatorului sau destinatarului bunurilor exportate, (cf. Deciziei CJUE in cauza C-288/16 «L.E.» IK)
- situatii concrete rezolvate conform noilor reglementari pentru intelegere usoara si aplicare in siguranta a legislatiei
- documentele necesare scutirii de TVA in cazul exporturilor de marfuri, transporturilor si celorlalte prestari de servicii legate de exporturi (studii de caz ilustrative pentru fiecare situatie in parte rezolvate).
- noile termene pentru prezentarea documentelor in vederea justificarii scutirii de taxa, orice intarziere sau omisiune putand conduce la anularea scutirii de TVA.

...Click aici pentru detalii >>
 
2. Va aflati intr-una dintre urmatoarele situatii? Descoperiti care sunt particularitatile scutirii de TVA atunci cand:
 
- furnizorul nu este stabilit in UE si nu poate avea calitatea de exportator din punct de vedere vamal
 
- furnizorul este stabilit in UE, dar nu are calitatea de exportator din punct de vedere vamal
 
Lucrarea Inspectia fiscala si scutirea de TVA va ajuta acum:
 
- sa cunoasteti drepturile legale si sa actionati in cunostinta de cauza
- sa va bucurati de facilitatile de care dispuneti prin drepturile dvs.
- sa evitati incalcarea legii si amenzile aferente.
 
3. Ce faceti cand organele de inspectie fiscala considera ca nu indepliniti conditiile necesare pentru scutirea de TVA in cazul exporturilor sau operatiunilor intracomunitare?
 
Descoperiti in lucrare: solutii/sugestii/recomandari/sfaturi si exemple pentru remedierea deficientelor constate de inspectia fiscala si pentru dobandirea acordului pentru scutirea de TVA.
 
Comandati acum exemplarul dvs. din lucrarea Inspectia fiscala si scutirea de TVA! Aici gasiti solutii concrete pentru toate situatiile cu care va puteti confrunta in acest domeniu.
 

Foto: pixabay.com


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice