search

Institutiile publice NU mai au voie sa solicite firmelor ori persoanelor fizice copii de pe documente emise deja de stat

Cartea Verde a Contabilitatii: solutii practice, explicatii si recomandari din partea specialistilor
Incepand cu 1 ianuarie 2022, institutiile publice nu mai au voie sa solicite firmelor sau persoanelor fizice copii de pe avize sau alte documente emise de catre institutii ale statului. In schimb, institutiile respective pot cere actele, in format electronic, de la institutiile ce le-au emis, insa doar cu acordul expres al beneficiarului. 
 
Noua masura este prevazuta de Legea 267/2021 care completeaza OUG nr. 41/2016 privind stabilirea unor masuri de simplificare la nivelul administratiei publice centrale si pentru modificarea si completarea unor acte normative. Actul normativ a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 1076 din 10 noiembrie 2021.
 
"Se interzice institutiilor publice si organelor de specialitate ale administratiei publice centrale sa solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, in vederea solutionarii cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de catre institutii publice sau organe de specialitate ale administratei publice centrale.", potrivit Legii 267/2021.
 
Legea 267/2021 mai spune ca "institutiile publice si organele de specialitate ale administratiei publice centrale solicita entitatilor care au emis documentele prevazute la alin.(1), in format electronic, copii sau extrase de pe acestea in baza consimtamantului expres al beneficiarului serviciului public, prevederile art.2 alin.(2) si ale art.4 aplicandu-se in mod corespunzator."

 
 


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice