search

Investitii in cercetare-dezvoltare: MF propune extinderea stimulentelor fiscale

Achizitie imobil cu plata in rate: Care este monografia contabila?
Potrivit prevederilor titlului II din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, deducerile pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare se aplica doar in cazul in care contribuabilii sunt obligati la plata impozitului pe profit, in cota de 16%.
 
Astfel, unul din stimulentele care se acorda pentru activitatile de cercetare-dezvoltare este deducerea suplimentara la calculul rezultatului fiscal, in proportie de 50%, a cheltuielilor eligibile pentru aceste activitati; deducerea suplimentara se calculeaza trimestrial/anual, dupa caz.

Totodata, urmare instituirii impozitului minim pe cifra de afaceri ca urmare a adoptarii Legii nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung, s-a creat o situatie de diferentiere fiscala, astfel:
-contribuabilii care platesc impozitul pe profit in cota de 16% beneficiaza de stimulente fiscale pentru activitatile de cercetare-dezvoltare;
-contribuabilii care platesc impozitul minim pe cifra de afaceri nu beneficiaza de stimulente fiscale pentru activiatile de cercetare-dezvoltare.

Astfel, pentru contribuabilii care sunt obligati la plata impozitului minim pe cifra de afaceri s-a creat inechitate desi, acestia efectueaza aceleasi activitati de cercetare-dezvoltare eligibile. 

In acest context, printr-un proiect de act normativ, Ministerul Finantelor propune o masura de sprijin pentru mediul de afaceri, menita sa incurajeze inovarea si progresul tehnologic, prin extinderea numarului contribuabililor care beneficiaza de deduceri fiscale pentru investitiile in activitatea de cercetare-dezvoltare.

Schimbari preconizate

Avand in vedere rolul fundamental al activitatilor de cercetare-dezvoltare, care sunt o sursa de progres, inovare si dezvoltare de tehnologii noi, propunerile mediului de afaceri sustin necesitatea stimularii fiscale ale acestui domeniu strategic, pentru a contribui la imbunatatirea competitivitatii tarii noastre.

Potrivit celor mai recente date (Eurostat si INS) publicate pentru anul 2022, fata de media Uniunii Europene de 2,32 % din PIB, in Romania au reprezentat doar 0,46% din PIB, din care: 0,29% contributie sector privat si 0,17% contributie sector public si se mentine pe ultimul loc in ce priveste cheltuielile si investitiile in cercetare-dezvoltare.

Astfel, trebuie luat in considerare faptul ca Romania trebuie sa incurajeze si sa conserve facilitatile fiscale de cercetare-dezvoltare acordate platitorilor de impozit pe profit si in situatia in care acestia datoreaza impozit minim pe cifra de afaceri prin crearea unui cadru legal unitar, care sa asigure beneficiul facilitatii in mod egal, atat celor care platesc impozit pe profit cat si celor care platesc impozit minim pe cifra de afaceri.

Lipsa acestor facilitati fiscale adoptate de urgenta, poata sa conduca la limitarea si diminuarea cheltuielilor de cercetare-dezvoltare pe perioada ramasa pana la sfarsitul acestui an si poate avea consecinte imediate asupra mentinerii proiectelor in derulare precum si proiectelor noi de cercetare- dezvoltare.

Astfel, completarea prevederilor Codului fiscal vizeaza scaderea din impozitul minim pe cifra de afaceri a valorii obtinute prin aplicarea cotei de 16% asupra cuantumului reprezentand deducerea suplimentara de 50% din cheltuielile eligibile pentru activitatile de cercetare-dezvoltare.

Avand in vedere ca rezultatul fiscal al anului 2024 inca nu a fost definitivat se propune aplicarea acestei scaderi si pentru determinarea impozitului pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri aferent anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care incepe in anul 2024.

Astfel, caracterul de urgenta al masurii reparatorii este dat de faptul ca inechitatea fiscala s-a creat incepand cu anul fiscal 2024, fiind imperios necesar a se modifica legislatia fiscala aplicabila incepand cu acelasi an fiscal, respectiv anul 2024. 

Proiectul de act normativ poate fi consultat AICI >>

Foto: pixabay.com


Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici