search

La rece. Ce poate sa nasca acum strada?

Cartea Verde a Contabilitatii: solutii practice, explicatii si recomandari din partea specialistilor
Dupa ce s-a mai domolit iuresul protestelor din strada, s-a pornit iuresul dezbaterilor teoretice, parte pe internet, parte in cancelariile politice: Ce vor romanii revoltati? Contra cui demostreaza ei? Ce-i doare si incotro se indreapta miscarea? Este ea o "miscare", sau ar putea sa moara asa cum a inceput, adica spontan si fara sa lase urme?

Confuzia este cu atat mai mare cu cat, pentru prima data in istoria noastra, s-a strigat si impotriva puterii si impotriva opozitiei, in acelasi timp. Pentru prima data in anii nostri de democratie, romanii satui de "toti", au spus nu tuturor. Au respins si PDL si USL si PNL. Asadar si stanga si dreapta. De aici si unele suspiciuni de anarhie: daca nu ne vreti pe noi, atunci nu va vreti condusi?

Opozitia,ca lovita in moalele capului de comportamentul multimii, nu a mai gasit in toate aceste zile, calea de a-i vorbi. Ca sa-si mascheze esecul din tara, a plecat afara, sa caute satisfactie la Bruxelles, sa faca acolo galagia pe care strada nu i-a mai inghitit-o aici. Trebuie sa-i intelegem deruta: obisnuinta la noi era ca electoratul, furios pe unii sa-i ierte si sa-i ia din nou de buni pe ceilalti. Pe ura si uitarea noastra s-au rotit la putere, fara sa mai fie nevoie de vreun efort, cand unii cand altii.

Puterea, si ea, a inregistrat direct esecul dreptei pe fondul crizei (desi premierul m-ar contrazice aici spunand ca dreapta a scos tarile din criza, nu are dreptate: nu le-a scos). Pe fondul unei guvernari corupte si incompetente, puterea a periclitat la noi, mai mult decit in alta parte credibilitatea dreptei.

Protestatarii striga impotriva masurilor de austeritate, impotriva saraciei, a coruptiei, a risipirii resurselor statului si a organismelor internationale FMI, BCE..., asadar, impotriva masurilor de dreapta. In sfarsit, o fac pasnic, civilizat, sunt inca neclari in sentimente, confuzi. Nu sunt anarhisti, nu vor rasturnarea ordinii de drept, nu sunt extremisti, nu sunt nazisti nici nationalisti nu sunt. Nici cei din tagma lui Vadim n-au reprezentanti in strada. Dar au reprezentanti cei care vor un stat puternic, cu resurse bine gestionate, cu cetateni care sa aiba de lucru in tara lor si venituri decente.

In mare, sunt revendicari de stanga, dar n-au apelat la PSD ca sa le faca auzite, n-au predat stangii romanesti mesajul lor, ba mai mult, nici nu l-au lasat confiscat. Asta pentru ca in mod logic, nu o mai percepe ca stanga. Partidul lui Ion Iliescu nu este perceput astazi ca stanga de care este nevoie. E o stanga denaturata, corupta, stanga baronilor, manjita de afaceri si spagi. Mare parte dintre social-democrati sunt bogatii Romaniei. Nu-i mai percepe nimeni ca fiind stinga de care e nevoie.

Ba, mai mult, dupa ce PSD s-a aliat cu PNL in struto-camila numita USL, confuzia s-a adincit. Mai avem o stinga care sa tina piept dreptei de la putere? Mai exista cineva credibil care sa cenzureze excesele unui capitalism de criza? Mai exista vreo forta politica cu solutii, idei, convingeri care sa echilibreze societatea romanesca?

Pentru ca esenta problemei se reduce la un echilibru de forte intre stinga si dreapta. Si capitalism dar si drepturi pentru oameni, si privatizare, dar si stat care sa gestioneze corect resursele in folosul cetatenilor. Oamenii din piete nu vor anarhie (desi pe fiecare il doare alta masea, cum zicea cineva), ei vor o lume echilibrata. Si cu stinga si cu dreapta. Dar pentru asta, pina nu e prea tirziu, va trebui reinventata o stinga credibila. Una curata, moderna care sa faca fata provocarilor dreptei, capitalismului, crizei in ansamblul ei. Care sa tina in friu derapajele cind ele se produc.

Inclin sa cred si nu sunt singura care vad astfel lucrurile. Si anume, ca daca nu apare acum o forta politica noua moderata, credibila, care sa tempereze ferm si atunci cind este cazul, dreapta, vor aparea extremistii, nationalistii si alti periculosi care sa umple locul lasat gol.

Deoacamdata nu vad decat mici filosofi care pun strada in cuvinte pe forumuri, dar de undeva ar fi bine sa apara oamenii constienti ca suntem sluti.



NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice