search

Legea care poate face tandari USL. Primarii vor fi alesi din primul tur!

CUM si UNDE poti plati taxele, impozitele si contributiile catre ANAF
Dupa lansarea programului Uniunii Social-Liberale, vine si lovitura pe care aliatii si-o dau in interiorul organizatiei: PSD voteaza alaturi de PDL in defavoarea intereselor liberale. In 31 mai, Camera Deputatilor a adoptat legea conform careia primarii vor fi alesi in 2012 intr-un singur tur de scrutin. Cu alte cuvinte, candidatul care are mai multe voturi, chiar daca nu peste 50%, va fi considerat ales si va ocupa functia de primar. Analistii si organizatiile civice au criticat legea si-i cer presedintelui sa nu o promulge. Ei spun ca, in felul acesta, se atenteaza la democratia noastra, si asa fragila. Ca primarii nu vor avea legitimitate, iar cetateanul va resimti frustrarea de a nu mai avea inca o sansa. Probabil ca si parlamentarii stiu acest lucru, dar legea are la baza cateva calcule politice subtile si a reusit sa intruneasca sustinerea majoritatii: 174 de voturi pentru, 110 impotriva si 4 abtineri. Observati ca nici opozitia nu s-a mobilizat foarte tare.

Explicatiile tin de strategiile politice ce se pregatesc pentru 2012. Interesul PSD este clar: in sondaje sta mai bine decat PNL si mai bine decat PDL. Prin urmare, spera ca la locale sa scoata cat mai multi primari. Acest prim teritoriu cucerit ii ajuta si la alegerile generale, nu doar ca avantaj psihologic, ci si ca logistica: este stiut faptul ca, in fiecare localitate, primarul are o oarecare autoritate si indemnul lui poate inclina balanta votului. Are si control asupra saracilor, prin ajutoarele sociale, asupra politiei, scolii. Asadar, PSD spera sa planteze tara cu stegulete rosii si pe urma are baza pentru generale, indiferent cum va iesi PNL.

Indiferent cum va iesi PNL? Aceasta intrebare este, de fapt, cheia problemei. PNL are cei mai putini primari in acest moment. PNL sta mai prost decat PSD in teritoriu, USL are in protocol stipulat faptul ca, pentru locale, vor merge cu candidatul cel mai bine plasat in sondaje. Asadar, PNL isi reduce inca o data sansele.

La nivel local, USL este o fictiune. Practic, cele doua partide nu au ce imparti intr-o primarie. Nu au ce da si ce primi ca alianta. Prin urmare, PSD avea toate sansele sa castige mai multe primarii, iar legea aceasta ii serveste interesele. PNL va pica in afara jocului. Daca ar fi existat si al doilea tur, poate ca alianta dintre ultimii doi putea sa-l surclaseze pe primul plasat. Iar al doilea mai putea fi, din cand in cand si liberal.

USL prinde substanta doar la alegerile generale, atunci cand miza comuna, participarea la guvernare, ii scoate pe activistii de partid la munca. Dar la locale, o parte insemnata a USL va fi demobilizata in favoarea PSD si PDL. Daca PNL va ramane cu rolul de Cenusareasa si pentru alegerile Parlamentare, in cazul in care avantajul PSD se va amplifica dupa locale, sansele ca USL sa ramana o alianta vor fi tot mai mici.

PNL a fost dintotdeauna un partid mic, dar orgolios, cu personalitate. Este foarte putin probabil sa stea si sa se uite cum candidatii PSD si PNL ocupa primarie dupa primarie. Oricat de sus ar tinti „fitosul” PNL, tot stie ca baza este puterea unui partid, ca nu-i poti multumi pe oamenii din interior doar cu citeva functii prin ministere. Ca e nevoie, ca un partid sa prospere, de mici farame de teritoriu care sa-i apartina.

Iar puzzle-ul acesta cu forma Romaniei, dupa legea adoptata ieri, pare sa se recompuna cinic, doar din doua culori: rosu si portocaliu. Un amanunt care va sapa la baza USL, precum sturionul in peretii bazinului, pana ce-l va fisura!

Noutati contabile 1711749600
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice