search

Libia da sperante economiei mondiale

Politici contabile pentru ONG: modele EDITABILE, usor de personalizat, elaborate in doar 5 minute
Libia ar putea purta vesti bune pentru noi toti in plina criza politica. Pentru ca finalul apropiat al luptelor aduce cu sine si o scadere a pretului petrolului benefica pentru pietele internationale, acum cand panica unei a doua crize incepe sa ne bantuie mai mult sau mai putin subtil.

Premierul englez David Cameron a anuntat ieri ca regimul Colonelului Muammar Gaddafi se destrama si e in plina retragere. Desi luptele continua, ca si activitatea NATO in tintele strategice, rebelii au reusit sa ocupe mare parte din capitala Libiei, Tipoli. Se exprima speranta ca in curand situatia politica se va stabiliza.
Anglia, Franta si Statele Unite au sustinut continuu cererea catre Colonelul Gaddafi de a renunta la putere. Mesajul primului ministru englez reitereaza acest apel. Dar in aceeasi masura intareste incurajarea catre liderul Consiliului National de Tranzitie, Abdul Jalil. Acesta este responsabil pentru anuntul potrivit caruia fortele rebele detin controlul asupra majoritatii capitalei libiene, iar focarele rezistentei sunt tot mai putine.

Situatia politica e fragila, iar noi stim bine ca euforiei victoriei ii urmeaza repede si dureros agonia tranzitiei.

Cu toate acestea, insa, apar niste raze de optimism bazate pe cresterea indicilor la bursele europene. Baza acestei cresteri o reprezinta actiunile firmelor producatoare de energie. Oportunitatile de a exploata potentialul Libiei in momentul in care aceasta va deveni o piata libera, isi pun o amprenta pozitiva pe pietele de capital.

Pietele internationale mizeaza pe faptul ca sfarsitul conflictului in Libia va reinstaura exporturile de petrol ale tarii, contribuind astfel la rezervele globale. La nivel mondial, Libia este pe locul 12 ca marime a exporturilor. Parerea specialistilor este ca pretul petrolului va continua sa scada pe masura ce situatia din zona se stabilizeaza. Inainte de izbucnirea conflictului, Libia producea in jur de 2% din productia globala de petrol. Odata ce situatia politica s-a destabilizat local, productia de petrol a fost afectata puternic, ceea ce a afectat mai departe rezerva globala de petrol.

Sigur ca Libia stabila politic nu va rezolva problemele economiei mondiale. Cu atat mai mult cu cat stabilitatea politica si economica a Libiei sunt inca un deziderat, mai mult decat o realitate. Sigur ca e posibil sa asistam la un efect psihologic, iar analistii sunt precauti si sceptici cu privire la sansele economiei globale, mai degraba decat la unul real. Dar poate ca si economia, ca si individul, are de castigat dintr-o atmosfera pozitiva.

NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice