Principalul punct slab al industriei alimentare ecologice il reprezinta in momentul de fata prelucrarea, ambalarea si comercializarea produselor de acest tip. "Acest handicap al industriei de profil este determinat in principal de costurile mari ale instalatiilor industriale si de ambalare, corespunzatoare standardelor agriculturii ecologice. Astfel, Romania duce o lipsa acuta de procesatori canalizati pe acest domeniu", a declarat Ion Toncea, presedintele Federatiei Nationale de Agricultura Ecologica. De asemenea, spune Toncea, o alta problema este legislatia autohtona de profil, ale carei norme sunt specifice doar agriculturii conventionale. "De exemplu, crescatorii de oi in sistem ecologic nu pot valorifica carnea de miel ca ecologica pentru ca sacrificarea se face in abatoare conventionale, care nu pot fi acreditate ca ecologice. Colegii nostri au vrut sa-si achizitioneze abatoare mobile produse in Europa, dar acestea nu sunt acceptate si in Romania", a adaugat presedintele FNAE. Acesta a mentionat si o problema legata de productia primara, in special de soia si porumb, "deoarece Ministerul Agriculturii sustine introducerea in cultura a OMG-urilor (organisme modificate genetic - n.r.), atitudine care va restrange suprafata cultivata cu aceste plante in sistem ecologic si va creste neincrederea procesatorilor si a comerciantilor in produsele alimentare din soia si porumb.
"Produsele ecologice romanesti, la mare cautare"In ciuda problemelor cu care se confrunta producatorii romani de alimente ecologice, acestia nu fac fata cererii. "Produsele ecologice romanesti sunt la mare cautare. De exemplu, la targul BIOFACH de la Nürnberg din acest an s-au inregistrat comenzi in valoare de circa 5 milioane euro, desi au participat numai 10 societati de profil", mentioneaza specialistii. Cererea din ce in ce mai mare si lipsa procesatorilor in tara de origine determina produsul ecologic brut sa urmeze rute externe, doar o mica parte dintre alimentele de acest tip gasindu-si loc pe piata interna. Conform MAPDR, 40% din productia vegetala, 20% din cea animala si 70% din productia de miere se exporta.
Industria mizeaza pe cresteriTot in baza datelor MAPDR si FNAE, in anul 2006 s-au vandut ca produse alimentare ecologice, circa 500 hl lapte, 520 tone telemea de oaie si capra; 576 tone schweitzer; 640 tone cascaval; 1.243 tone miere; circa un milion de oua; 160 tone produse din soia; 10.000 tone legume, 400 tone fructe, 42 tone conserve de legume si fructe etc. Pentru anul acesta, "ne asteptam la diversificarea produselor agricole si alimentare ecologice. Per total, este posibil sa inregistram o crestere a volumului si, desigur, a veniturilor producatorilor ecologisti, pe fondul unui spor semnificativ de calitate", este de parere Ion Toncea.
Produsele ecologice, mai scumpe cu pana la 30%De asemenea, aflam ca, spre deosebire de anii trecuti, pretul alimentelor ecologice se apropie din ce in ce mai mult de cel al produselor conventionale. Astfel, "ca peste tot in lume, ca urmare a costurilor de productie mai mari, pretul mediu al produselor ecologice este mai mare cu circa 10 - 30%. Valoarea la vanzare a produselor alimentare ecologice este stabilit de piata, de cererea consumatorilor de astfel de produse", a adaugat seful FNAE. Situatia delicata din industria de profil autohtona a determinat producatorii sa incheie parteneriate de succes, dar "din pacate, nu avem decat doua exemple - BIOCOOP Sibiu, o asociatie fericita intre producatori, procesatori si comercianti, precum si Delta Dunarii Organics, o asociere dintre fermieri ecologisti romani si comercianti italieni.
Produse ecologice autohtoneProduse alimentare de origine vegetala - paine si paste fainoase din grau comun, secara, grau durum sau grau spelta; ulei din floarea-soarelui, rapita, camelina, nuca; sroturi de floarea-soarelui si rapita; produse din soia (paté, branza tofu si branza tofu in ulei, lapte, maioneza, crochete vegetale etc.); fructe (capsuni, mere, pere, prune, nuci) si fructe de padure; legume proaspete (spanac, ceapa, usturoi, tomate, ardei, vinete, cartofi, varza, conopida etc.) ceaiuri din plante medicinale si plante aromatice; vin si tuica; tesaturi din fibre de in si canepa; Produse alimentare de origine animala - oua de gaina; lapte, unt, branza si cascaval de vaci; telemea de oaie, capra si bivolita, branza de burduf, branza in coaja de brad; miere si faguri cu miere, precum si alte produse apicole (propolis si tinctura de propolis, polen, ceara). Produse nealimentare, de origine minerala - amendamente calcaroase si calciu furajer.
UE introduce un nou sistem de etichetare a produselor agricole ecologiceUniunea Europeana va introduce un nou sistem de etichetare a produselor organice, precum si un nou set de reglementari in domeniul agriculturii ecologice, potrivit unui acord al ministrilor comunitari convenit dupa 18 luni de controverse, transmite Reuters. Comerciantii de produse care contin ingrediente organice in proportie de 95% vor folosi un logo special al UE si o eticheta care indica originea. Dedesubt va exista o alta eticheta care va mentiona tipul ingredientelor organice ce intra in componenta produsului. "Este un acord excelent, care permite cumparatorilor sa recunoasca mai usor produsele organice de pe teritorul UE si sa stie precis ce cumpara", a declarat comisarul pentru Agricultura Mariann Fischer Boel. Etichetele pot fi insotite de logouri nationale sau private, in functie de fiecare stat membru. Firmele de catering sunt exceptate de la aceste reglementari, dar statele pot introduce prevederi nationale in acest sens. Fermierii care practica agricultura ecologica au dificultati in vanzarea produselor in alte state comunitare, intrucat exista o diversitate de logouri nationale si private dificil si costisitor de obtinut. In prezent, UE are doua categorii de etichetare, "gold standard", pentru produsele finale care contin ingrediente organice in proportie de minimum 95%, si "emphasised labelling", in cazul produselor cu continut organic de cel putin 70%.
Esential pentru contabili - Monografii contabile complete
Monografie Contabila Achizitie Actiuni - Aspecte Cheie
Achizitia de actiuni reprezinta o operatiune frecventa in activitatea companiilor care doresc sa isi diversifice investitiile sau sa dobandeasca controlul asupra altor entitati. Din punct de vedere contabil, o astfel de tranzactie implica o serie de inregistrari specifice, in functie de natura actiunilor achizitionate (listate sau nelistate), scopul detinerii acestora si sursa de finantare utilizata. In acest articol prezentam principalele aspecte contabile legate de achizitia de actiuni, cu...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Ajustare TVA Stoc Marfa: Studii De Caz
Ajustarea TVA aferenta stocurilor de marfa este o operatiune contabila importanta, care trebuie tratata cu atentie pentru a respecta prevederile fiscale si a evita erorile in evidenta contabila. In acest articol, prezentam studii de caz relevante ce contin monografii contabile cu ajustarea de TVA pentru un stoc de marfa.Cand se face ajustarea de TVA?Ajustarea TVA in cazul achizitiilor de servicii si bunuri, altele decat bunurile de capital, este reglementata de art. 304 alin (1) din Codul...
vezi AICI monografia << Rentrop & Straton implineste 30 de ani! Consilier Taxe si Impozite implineste 30 de ani!
Rentrop & Straton, cea mai cunoscuta companie din Romania din domeniul informatiilor specializate, aniverseaza 30 de ani de existenta.Sunt 30 de ani in care aceasta companie mixta romano-germana a sprijinit in mod profesionist dezvoltarea sanatoasa a mediului antreprenorial, realizand peste 6.100 de produse destinate firmelor romanesti si profesionistilor din domenii vitale ale economiei: fiscalitate, contabilitate, legislatia muncii, resurse umane, protectia datelor etc.6.100 de...
vezi AICI monografia << Reevaluarea Imobilizarilor Corporale: Monografie Contabila si Aspecte Fiscale Importante
Reevaluarea imobilizarilor corporale se efectueaza pentru a reflecta in contabilitate valoarea justa a acestora, in conformitate cu realitatea economica si cu evolutiile pietei. Aceasta operatiune este necesara atunci cand exista diferente semnificative intre valoarea contabila si valoarea de piata a activelor, astfel incat situatiile financiare sa ofere o imagine fidela si relevanta pentru utilizatori. In acest articol vom prezenta aspecte cheie ce trebuie avute in vedere la aceasta operatiune...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Casare Mijloace Fixe: Cum Se Inregistreaza Scoaterea Din Uz A Activelor
Casarea mijloacelor fixe este o operatiune contabila esentiala care marcheaza scoaterea definitiva din functiune a unor active ale unei entitati, fie din cauza uzurii fizice sau morale, fie pentru ca nu mai sunt eficiente economic.In acest articol, vom prezenta aspecte cheie cu privire la procedura de casare a mijloacelor fixe si vom oferi exemple de monografii contabile.Procedura de casare a mijloacelor fixeConform prevederilor din OMFP 2861/ 2009 privind inventarierea, scoaterea din functiune...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Cesiune Actiuni si Reglementari Cheie
Cesiunea partilor sociale reprezinta transmiterea partilor sociale catre persoane care, astfel, vor dobandi calitatea de asociat. Cesiunea se realizeaza pe baza unui contract de cesiune, iar transmiterea partilor sociale trebuie inscrisa in registrul comertului. In acest articol vom prezenta aspecte fiscale esentiale si vom oferi un exemplu de monografie contabile pentru cesiunea actiunilor.Reglementari cheie cu privire la cesiunea de actiuniContractul de cesiune se va incheia intre:cedenti,...
vezi AICI monografia << Monografie Majorare Capital Social: Studii de Caz
Majorarea capitalului social inseamna cresterea valorii totale a capitalului subscris de asociati sau actionari intr-o societate. Cu alte cuvinte, este o operatiune prin care firma primeste fonduri suplimentare, care se inregistreaza oficial ca parte din capitalul sau social. In acest articol va prezentam 3 monografii contabile cu operatiunile aferente majorarii de capital social.Majorare capital social. Asociat persoana juridicaIntrebare:Va rog sa ma ajutati cu o monografie contabila pentru...
vezi AICI monografia << Monografii Contabile Institutii Publice
Institutiile publice, spre deosebire de entitatile din sectorul privat, se supun unui cadru contabil specific, reglementat de normele Ministerului Finantelor si alte acte normative in vigoare. In activitatea curenta, apar frecvent situatii contabile complexe care necesita o abordare riguroasa, in conformitate cu legislatia bugetara si fiscala aplicabila. In acest articol vom prezenta exemple concrete de monografii contabile care vizeaza situatii des intalnite in institutiile publice!Monografie -...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Colectarea Deseurilor Si Aspecte Fiscale
Activitatea de colectare a deseurilor este tot mai importanta in contextul protejarii mediului si al dezvoltarii durabile. Aceasta implica nu doar operatiuni logistice si tehnice, ci si aspecte contabile specifice. Indiferent daca este vorba despre deseuri reciclabile, menajere sau industriale, firmele care desfasoara astfel de activitati trebuie sa respecte o serie de reglementari fiscale si contabile. In aceasta monografie, prezentam modul de inregistrare in contabilitate a principalelor...
vezi AICI monografia << Monografie Gestionarea Subventiilor Si Reglementari Cheie
Subventiile sunt fonduri nerambursabile acordate de autoritati sau organizatii guvernamentale cu scopul de a sprijini diverse sectoare economice, de la agricultura si industrie pana la educatie si cercetare. O gestionare corecta este esentiala pentru conformitatea legala si pentru asigurarea transparentei si eficientei utilizarii fondurilor respective. Va prezentam in acest articol principalele reglementari contabile cu privire la gestionarea subventiilor si vom oferi o monografie contabila...
vezi AICI monografia <<