search

Mic ghid al indicatorilor financiari ai firmelor

Orice entitate interesata de evolutia unei companii – fie ca vorbim despre investitori, despre analisti financiari sau despre posibili parteneri ai organizatiei – va fi interesata de o serie de indicatori de performanta financiara ai acesteia.

Analiza datelor financiare ale unei firme sau companii va avea ca rezultat formarea unei imagini cu privire la sanatatea financiara a companiei vizate. In urma acestei analize, vor fi luate diverse masuri de dezvoltare sau de redresare ale companiei. Daca vorbim despre partenerii externi (clienti, colaboratori, chiar si potentiali actionari), o analiza a indicatorilor financiari este importanta pentru a intelege care este capacitatea de plata a unui eventual client sau oportunitatea unui parteneriat, de exemplu.

Ce date financiare ale unei companii ar trebui sa analizam?

De la bilantul contabil si contul de profit si pierdere la calculul indicatorilor de lichiditate, de solvabilitate sau de profitabilitate sau la cei de eficienta a activitatii – cunoasterea acestor date te va ajuta sa intelegi care este tendinta de evolutie a organizatiei analizate.

Ne propunem sa trecem in revista, in cele ce urmeaza, o serie de indicatori financiari importanti pentru analiza performantei unei firme. Cunoasterea acestora te va ajuta sa ai o imagine asupra performantei si a rezultatelor financiare ale firmei pe care o analizezi. In plus, vei putea compara firma respectiva cu alte companii ce activeaza in cadrul aceluiasi sector, putand decide daca ai in fata un partener de incredere, pentru o colaborare de succes.

Indicatorii de lichiditate

Analizandu-i, vei intelege care este capacitatea unei firme de a-si plati datoriile pe termen scurt. Pentru acestea, compania va utiliza sumele rezultate din creante, stocuri sau disponibilitati banesti (activele organizatiei). Lichiditatea curenta este cel mai utilizat dintre acesti indicatori, dar vom putea analiza si lichiditatea imediata, lichiditatea operationala si cea de numerar.

Indicatorii de profitabilitate

Vom intelege analizand acesti indicatori care este eficienta cu care compania isi utilizeaza resursele pentru a fi profitabila.

Rata profitului net este considerata cel mai important indicator de profitabilitate, dar este interesant sa analizam si rata profitului operational, marja bruta, rentabilitatea economica (randamentul activelor) si financiara (randamentul capitalurilor).

Indicatorii de solvabilitate

Folosim acesti indicatori pentru a afla care este capacitatea companiei de a acoperi datoriile pe termen lung si dobanzile. Avem aici patrimoniul sau activul net, rata solvabilitatii patrimoniale, rata solvabilitatii curente sau rata solvabilitatii generale.

Riscul incapacitatii de plata pe termen lung este evaluat pe baza acestor indicatori. E important, atunci cand colaborezi cu o societate comerciala, sa stii ca aceasta este solvabila.

****

Urmeaza o perioada dificila pentru majoritatea firmelor din Romania. Criza economica pe care din ce in ce mai multi specialisti o prognozeaza va pune probleme multor companii. Cu atat mai important este ca, in momentul in care incepi o colaborare cu o organizatie, fie ca vorbim despre un nou client sau chiar un potential partener, sa cunosti cei mai importanti indicatori economico-financiari ai acesteia.

Vei sti din timp daca firma respectiva are vreun risc, caz in care colaborarea pe care o planuiesti ti-ar putea afecta in mod negativ business-ul.

Poti obtine un raport detaliat cu privire la indicatorii financiari ai firmei de care esti interesat prin intermediul unuia dintre abonamentele InfoQuick. Un cont pe site-ul nostru iti ofera acces la o serie de date gratuite in legatura cu firmele din Romania.

InfoQuick iti pune la dispozitie o serie de rapoarte detaliate, din care poti afla rapid informatii despre un client sau potential partener. In acest fel te asiguri ca partenerii tai nu au incidente de plata si nici riscuri care ti-ar putea afecta propria afacere.




NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice