search

Ministerul de Finante a publicat Normele de aplicare a noului Cod fiscal


Redam mai jos Normele Metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. Acestea sunt prezentate in stadiu de proiect si pot fi regasite mai jos.

Actualele norme insista asupra unor exemple concrete cu privire la interpretarea unor prevederi ale Codului Fiscal susceptibile de neclaritati.

Primul capitol, "Dispozitii generale", clarifica ce se incadreaza la "activitati independente", sfera si modalitatea de aplicare a metodelor utilizate la estimarea pretului de piata, pentru tranzactiile intre persoane afiliate. De asemenea, vine cu precizari despre tratamentul fiscal aplicabil in cazul reincadrarii formei unei tranzactii/activitati de catre autoritatile fiscale.

Clarificari generale:

Activitatea independenta versus activitatea dependenta este reglementata prin Codul fiscal si normele metodologice date in aplicarea acestuia astfel:

Prevederile Legii 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare definesc activitatea independenta ca fiind orice activitate desfasurata de catre o persoana fizica in scopul obtinerii de venituri, care indeplineste cel putin patru din urmatoarele criterii:

1. persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru,

2. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti,

3. riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea,

4. activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara,

5. activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii,

6. persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective,

7. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii.
In acest context, orice activitate care nu indeplineste conditiile pentru a fi independenta poate fi reincadrata ca activitate dependenta.

Titlul II, "Impozitul pe profit", stabileste regulile de incadrare si impunere pentru impozitul pe profit a diferitelor categorii de contribuabili, in functie de formele de organizare si functionare si de statutul lor fiscal. Stabileste regulile de determinare a rezultatului fiscal in cazul contribuabililor care aplica scutirea de impozit a profitului reinvestit si exemplifica elementele de calcul ale rezultatului fiscal care sunt incluse in baza impozabila. Tot aici sunt aduse clarificari privind determinarea rezultatului fiscal al sediului permanent, legate de evitarea dublei impuneri precum si de alte aspecte internationale. Se clarifica si incadrarea in sistemul trimestrial/anual de calcul si plata a impozitului pe profit a contribuabililor, in functie de statutul acestora.

Continuarea aici.



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice