search

Modificarile de taxe din 2024 si efectele lor in diferite sectoare de activitate

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?

Anul 2024 vine cu o serie de schimbari, mai ales in ceea ce priveste cresterea taxelor. Sunt cresteri in mai multe sectoare de activitate, unele semnificative, altele doar la inceput. 


Descopera in acest articol modificarile care intra in vigoare de la inceputul anului, dar si ce efecte vor avea.


Cresterea TVA-ului de la 5% la 9% in domeniul imobiliar


O schimbare semnificativa va fi in cresterea TVA-ului pentru imobilele noi, de la 5% pana la 9%. Cresterea vine intr-un moment in care dezvoltatorii se confrunta deja cu costuri destul de mari la materialele de constructie si utilitati. Potrivit prevederilor, cota de 9% se va aplica numai in cazul locuintelor care in momentul livrarii pot fi locuite.


Cresterea TVA-ului si noile conditii la care trebuie sa se adapteze dezvoltatorii fac din acest an unul provocator, pentru ca piata imobiliara este subiectul principal in ceea ce priveste discutiile si analizele economice. Astfel, daca iti doresti sa iti achizitionezi o locuinta in 2024, in special in Bucuresti, unde s-au dezvoltat noi cartiere rezidentiale, urmareste cu atentie tot ce tine de subiectul Bucharest real estate, pentru ca dorintele sa se alinieze cu realitatile fiscale. 


Taxele pentru microintreprinderi


De la 1 ianuarie 2024, pentru microintreprinderi cotele de impozitare vor fi de 1%, daca realizeaza venituri de pana la 60.000 de euro inclusiv si nu au activitati pentru anumite coduri CAEN, si de 3% pentru celelalte. 


Pentru impozitul de venit si contributiile sociale, modificarile aduc la acelasi nivel facilitatile existente pentru angajati, cu exceptia celor din dezvoltare-cercetare. 


Pentru cei din sectorul IT, scutirea pentru impozitul de venit nu se aplica integral, ci doar pentru venituri brute lunare de 10.000 de lei din salarii si asimilate salariilor. 


In cazul angajatilor din sectorul constructiilor, industria alimentara si agricultura, este eliminata scutirea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, a contributiei de asigurari sociale pentru conditii deosebite si speciale de munca, precum si plata cotei reduse de contributie asiguratorie pentru munca. 


Impozitul pe cifra de afaceri


Pentru institutiile de credit impozitul pe cifra de afaceri va fi de 2% in perioada 1 ianuarie 2024 - 31 decembrie 2025. Dupa aceasta perioada, incepand cu 1 ianuarie 2026, acesta va fi de 1%. Acest impozit va fi datorat suplimentar, ceea ce inseamna ca va fi datorat si impozitul pe profit ca pana acum.


Cele mai afectate vor fi bancile care aveau o cota efectiva de impozitare mica si care beneficiau de anumite facilitati fiscale, cum ar fi neimpozitarea veniturilor din dividente, facilitatea privind profitul reinvestit etc.


Majorari fiscale pentru serviciile independente


Cei care presteaza activitati independente vor cunoaste si ei o serie de modificari. Mai exact, din 2024 contributia de asigurari de sanatate se va calcula la venitul anual realizat/brut sau norma anuala de venit. Plafonarea se va face la suma de peste 60 de salarii minime brute pe tara in vigoare la termenul de depunere a declaratiei privind impozitul pe venituri estimate. 


Tot din anul 2024 se renunta la facilitatea pentru telemunca si nu vor mai fi exceptate sumele de la impozitul pe venit si contributiile sociale. 


TVA crescut


Pe langa TVA-ul de 9% din domeniul imobiliar, mai exista sectoare vizate de cresterea TVA-ului, dupa cum urmeaza:

  • de la 9% la 19% pentru livrarea de bere fara alcool si alimente cu zahar adaugat, cu exceptia biscuitilor sau cozonacului;
  • de la 5% la 9% pentru livrarea alimentelor de inalta valoare calitativa, produse eco sau traditionale, livrarea si instalarea panourilor fotovoltaice, panourile solare termice, pompe de caldura sau alte sisteme de incalzire etc.;
  • de la 5% la 19% pentru dreptul de utilizare a anumitor facilitati sportive si anumite activitati de transport persoane. 


Acestea sunt principalele modificari introduse odata cu inceperea anului 2024. Vizeaza mai multe sectoare de activitate, iar schimbarile pe termen lung ii afecteaza atat pe cei care detin proprietati, cat si pe cumparatori. 


Sursa foto: Shutterstock.com

 


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice