Monografie contabila privind evidenta stocurilor in contabilitate - articole conta.ro
 
 
 
 
 
 
Contabilitate � Conta.ro
Va asteptam online 24 ore din 24 sub sloganul: 100% contabilitate!
Puteti cere, oferi si gasi solutii la orice problema de contabilitate si fiscalitate. Si in plus aveti legislatia economica actualizata si un modul important de resurse umane.

Monografie contabila privind evidenta stocurilor in contabilitate



consultant fiscal Adrian Condurache


Din punctul de vedere al utilitatii, stocurile pot participa la unul sau mai multe cicluri de fabricatie, iar din punctul de vedere al formei materiale, pot fi: produse finite sau semifabricate, ambalaje, obiecte de inventar, scule etc. Stocurile pot fi masurate cu una sau mai multe unitati de masura; atunci cand unui stoc ii sunt aplicabile mai multe unitati de masura, este importanta stabilirea unitatii de masura de baza pentru contabilitate si formula de transformare a unitatii de masura de baza in toate celelalte unitati de masura utilizate in legatura cu stocul respectiv.

Baza legala pentru inregistrarea in contabilitate si evidenta stocurilor, o reprezinta prevederile Legii nr. 82/1991, republicata si Ordinul nr. 3.512/2008 si 3.055/2009 privind Codul fiscal.

Evidenta constituirii si miscarii stocurilor si a productiei in curs de executie se realizeaza prin conturile din clasa 3 Conturi de stocuri si productie in curs de executie. in cadrul planului de conturi general, din clasa a 3-a face parte grupa 30 "Stocuri de materii prime si materiale", cu urmatoarele conturi sintetice:
- 301 "Materii prime" (materiile prime sunt bunuri care participa direct la fabricarea produsului, in care se regasesc integral sau partial, fie in starea lor initiala, fie transformate;
- 302 "Materiale consumabile" (bunuri care participa sau ajuta la procesul de productie sau de exploatare, fara a se regasi, de regula, in produsul finit);
- 303 "Materiale de natura obiectelor de inventar" (bunuri care nu indeplinesc cumulativ conditiile pentru a fi incluse in categoria imobilizarilor corporale, echipamente de lucru, de protectie, piese de schimb, baracamente si amenajari provizorii etc.);
- 308 "Diferente de pret la materii prime si materiale" (cont rectificativ al valorii de inregistrare a materiilor prime si materialelor care tine evidenta diferentelor nefavorabile sau favorabile dintre costul de achizitie si pretul standard aferente materiilor prime, materialelor consumabile si materialelor de natura obiectelor de inventar).

Conturile de stocuri si productie in curs de executie sunt conturi de activ. Se debiteaza cu valoarea stocurilor intrate in gestiunea entitatii prin achizi?ionare de la furnizori, realizate din productia proprie si din alte surse si se crediteaza cu valoarea stocurilor iesite din gestiunea unitatii patrimoniale prin consum, vanzare si alte destinatii.

Monografia contabila pentru achizitiile de bunuri este:

%                             =                                   401
301/302/303                                          "Furnizori"
"Materii prime"/"Materiale"/"Obiecte de inventar"
308
"Diferente de pret"
4426
"TVA deductibila"



In functie de specificul activitatii (productie sau comert), pentru evaluarea stocurilor pot fi folosite:

- metoda costului standard, in activitatea de productie;
- metoda pretului cu amanuntul, in comertul cu amanuntul.

Costul standard ia in considerare nivelurile normale ale materialelor si consumurilor, manoperei, eficientei si capacitatii de productie. Metoda pretului cu amanuntul este folosita in comertul cu amanuntul pentru a determina costul stocurilor de articole numeroase si cu miscare rapida, care au marje similare si pentru care nu este practic sa se foloseasca alta metoda.

Continutul conturilor de stocuri se evidentiaza diferit in functie de metoda inventarului folosit (permanent sau intermitent), astfel:

- in cazul folosirii metodei inventarului permanent, conturile de stocuri si comenzi in curs de executie se debiteaza cu intrarile de valori materiale si se crediteaza cu iesirile de valori materiale pe masura ce se realizeaza aceste operatiuni;
- in cazul folosirii metodei inventarului intermitent, la incheierea exercitiului, in debitul conturilor se inregistreaza stocurile de la sfarsitul perioadei, determinate prin inventariere, iar la deschiderea exercitiului, in credit, stocurile de la inceputul perioadei in categoria cheltuielilor, pentru perioada urmatoare de gestiune in cazul materialelor si marfurilor si ca venituri, in cazul produselor si productiei in curs de fabricatie.

O.M.E.F. nr. 3.512/2008 restrictioneaza utilizarea inventarului intermitent in comertul cu amanuntul in situatia in care se foloseste metoda global-valorica.



EXEMPLU

O societate utilizeaza metoda inventarului intermitent pentru a tine evidenta stocurilor de combustibil la cost de achizitie. Stocul initial de combustibil evaluat la costul de achizitie, care se include in cheltuieli este de 10.000 lei. In aceeasi perioada, s-a efectuat o achizitie de combustibil in valoare de 2.000 lei. La inventarierea de la sfarsitul perioadei se constata un sold de combustibil de 200 lei.

Inregistrarile contabile sunt:

Trecerea pe cheltuieli a soldului initial de combustibil ce se va consuma in cursul perioadei:

 
6022                     =                                          3022                 10.000 lei
"Cheltuieli privind combustibilul"        "Combustibili"

Achizitionarea de combustibil:

3022                            =                          5121                   2.000 lei
"Combustibili"                               "Cont banca lei"

Inregistrarea stocului final de combustibil stabilit la inventariere:


6022                                   =                             3022                          200 lei
"Cheltuieli privind combustibilul"             "Combustibili"




Comenteaza acest articol in forum

Articol de: - www.conta.ro
Data: 2013-01-30
Vizualizari: 12416


  Alte ContaArticole
postat la: 2023-03-24
In orice domeniu ai activa la job este deosebit de important sa fii mereu la zi cu schimbarile care au loc. Exista domenii, precum si cel al contabilitatii, in care acestea sunt la ordinea zilei: fie ca sunt schimbari mici sau mai mari, de ele trebuie sa tii cont mai ales pentru a nu pune in pericol, atat cariera ta, cat si afacerile clientilor tai.
 
Citeste mai mult ...
postat la: 2023-03-24
Termenul pentru depunerea Declaratiei Unice privind impozitul pe venit si
contributiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212) este 25 mai 2023. 
Citeste mai mult ...
postat la: 2023-03-23
Declaratia unica (formular 212) se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care in anul de impunere au realizat, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate si care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.
Citeste mai mult ...
  Conta Newsletter

Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile Fii un contabil informat!

Aboneaza-te GRATUIT si vei primi Raportul Special

Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


  Conta Firme de contabilitate
  Conta Site
  Conta Topicuri Forum
Copyright Conta Online / Conta.ro 2006 - 2023. Toate Drepturile rezervate
Un proiect: Fokus Digital Services