Un grup este format din 2 societati, din care societatea A produce si vinde catre societatea B mobila. A este producator, B este retailer (prin magazine proprii). Pentru stimularea vanzarilor societatii B catre consumatorii finali, societatea A vrea sa ofere un bonus angajatilor societatii B, in functie de atingerea unui prag minim de vanzari (target). Stabilim, asadar, daca societatea A poate sa acorde tichete cadou angajatilor societatii B, precum si ce taxe, impozite si contributii datoreaza in acest caz societatea A. Analizam si cazul in care societatea A acorda bani sau tichete cadou direct catre societatea B, urmand ca acesta sa le transmita angajatilor.
Nota: Ambele societati au acelasi asociat majoritar.
Ca principiu general, consideram ca societatea A poate acorda tichete cadou salariatilor societatii B, insa trebuie organizata foarte bine evidenta persoanelor ce primesc aceste tichete cadou, trebuie cunoscut CNP-ul beneficiarilor, datorita implicatiilor pe care le vom descrie mai jos.
Vom analiza tratamentul fiscal din punctul de vedere atat al societatii, cat si al beneficiarului de tichet, amintind faptul ca actul normativ ce reglementeaza scopul utilizarii tichetelor cadou permite utilizarea acestor titluri de valoare in actiuni de marketing si publicitate, cheltuieli sociale, cheltuieli de protocol, conform art. 2 din Legea nr. 193/2006 privind tichetele cadou, cu modificari ulterioare.
Potrivit prevederilor de la art. 21 alin. (2) lit. d) din Codul fiscal, se include in cheltuielile de reclama si publicitate si valoarea bunurilor acordate in cadrul unor promotii, bunuri acordate in scopul stimularii vanzarii, mostre, bunuri pentru incercarea unor produse, bunuri utilizate in demonstratii la punctele de vanzare.
Inregistrare contabila:
623 = 5328
"Cheltuieli cu reclama si publicitate" "Alte valori - analitic tichete cadou"
Astfel, in opinia noastra, contravaloarea acestor titluri de valoare sunt cheltuieli considerate
deductibile la determinarea impozitului pe profit.
Din punctul de vedere al TVA deduse la achizitia tichetelor consideram ca sunt aplicabile prevederile de la art. 128 alin. (8) lit. e) din Codul fiscal, ce stabileste ca nu este o livrare si implicit nu se colecteaza TVA pentru bunurile utilizate in actiuni de reclama si publicitate, marketing, mostre, pentru stimularea vanzarilor.
Potrivit art. 145 alin. (3) din Codul fiscal, este permisa deducerea TVA de la achizitia initiala a tichetelor acordate in mod gratuit in campanii de reclama si publicitate, astfel ca nu se impune ajustarea TVA de la achizitia acestora.
Ce nu precizeaza cu exactitate legea si probabil nici nu ar putea sa precizeze avand in vedere multitudinea de situatii din practica, sunt documentele ce se intocmesc cu aceasta ocazie. Astfel, consideram ca orice document corect intocmit ce atesta predarea acestor tichete la clienti este un document justificativ.
Consideram ca se pot acorda in baza unui borederou de predare - primire, ce va cuprinde numele si codul numeric personal al beneficiarilor. Pentru ca un document sa fie corect intocmit, trebuie sa contina elementele minimale prevazute in O.M.F.P. nr. 3.512/2008 privind documentele financiar-contabile.
In acelasi timp, aceste tichete sunt venituri realizate de persoana fizica, iar obligatia impozitarii este expres reglementata de normele metodologice pentru art. 78 din Codul fiscal, regasite la pct. 152 lit. b) al 3-lea alineat din H.G. nr. 44/2004.
Insa, din punct de vedere practic, este foarte putin probabil ca societatea sa poata solicita suma impozitului de la aceste persoane, avand in vedere ca nu sunt salariatii acestei societati si nici nu poate fi decontat impozitul prin tichete cadou.
Astfel, cel mai corect tratament fiscal este sa se suporte pe cheltuiala societatii acest impozit, determinat prin metoda sutei majorate, astfel incat valoarea tichetului sa reprezinte un venit net dupa determinarea impozitului. Aceasta cheltuiala este nedeductibila la calculul impozitului pe profit, conform art. 21 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal.
Inregistrare contabila:
635 = 446
"Cheltuieli cu alte impozite si taxe" "Alte impozite si taxe - analitic venit
persoane fizice"
Din punct de vedere declarativ, impozitul se declara prin declaratia 100 si se achita pana pe data de 25 a lunii urmatoare. Societatea are obligatia ca pana pe 28 februarie a anului urmator sa depuna declaratia 205 cu impozitul retinut de la persoane fizice. In cazul in care societatea B primeste din partea societatii A tichetele cadou sau bani pentru a fi acordati salariatilor, consideram urmatoarele:
a) pentru primirea tichetelor cadou, societatea trebuie sa le inregistreze in evidenta contabila la valoarea justa, conform pct. 50 din O.M.F.P. nr. 3.055/2009 privind contabilitatea.
Inregistrare contabila:
5328 = 758
"Alte valori - tichete cadou "Alte venituri din exploatare"
primite gratuit"
La acordarea tichetelor catre salariatii proprii, tratamentul fiscal este:
-la persoana fizica, suma reprezinta un avantaj de natura salariala, impozitata cu procentul de 16%, conform art. 55 alin. (3) lit. h) din Codul fiscal; aceste tichete cadou se cumuleaza cu celelalte venituri de natura salariala realizate de beneficiarul tichetului in luna respectiva;
- tichetele cadou nu sunt supuse asigurarilor sociale, conform art. 29615 lit. o) din Codul fiscal.
Scaderea din gestiune a tichetelor cadou se efectueaza prin inregistrarea:
642 = 5328
"Cheltuieli cu tichete - "Alte valori - tichete
analitic tichete cadou" cadou primite gratuit"
In cazul in care societatea A transfera societatii B o suma de bani pe care aceasta o acorda propriilor salariati sub forma de prima, consideram ca aceste cheltuieli sunt de natura salariala, supuse in integralitate tuturor impozitelor si taxelor de natura salariala, iar decontarea intre cele 2 societati trebuie sa aiba ca justificare un contract de prestari servicii si, implicit, o factura.
Esential pentru contabili - Monografii contabile complete
Monografie Contabila Cesiune Actiuni si Reglementari Cheie
Cesiunea partilor sociale reprezinta transmiterea partilor sociale catre persoane care, astfel, vor dobandi calitatea de asociat. Cesiunea se realizeaza pe baza unui contract de cesiune, iar transmiterea partilor sociale trebuie inscrisa in registrul comertului. In acest articol vom prezenta aspecte fiscale esentiale si vom oferi un exemplu de monografie contabile pentru cesiunea actiunilor.Reglementari cheie cu privire la cesiunea de actiuniContractul de cesiune se va incheia intre:cedenti,...
vezi AICI monografia << Monografie Majorare Capital Social: Studii de Caz
Majorarea capitalului social inseamna cresterea valorii totale a capitalului subscris de asociati sau actionari intr-o societate. Cu alte cuvinte, este o operatiune prin care firma primeste fonduri suplimentare, care se inregistreaza oficial ca parte din capitalul sau social. In acest articol va prezentam 3 monografii contabile cu operatiunile aferente majorarii de capital social.Majorare capital social. Asociat persoana juridicaIntrebare:Va rog sa ma ajutati cu o monografie contabila pentru...
vezi AICI monografia << Monografii Contabile Institutii Publice
Institutiile publice, spre deosebire de entitatile din sectorul privat, se supun unui cadru contabil specific, reglementat de normele Ministerului Finantelor si alte acte normative in vigoare. In activitatea curenta, apar frecvent situatii contabile complexe care necesita o abordare riguroasa, in conformitate cu legislatia bugetara si fiscala aplicabila. In acest articol vom prezenta exemple concrete de monografii contabile care vizeaza situatii des intalnite in institutiile publice!Monografie -...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Colectarea Deseurilor Si Aspecte Fiscale
Activitatea de colectare a deseurilor este tot mai importanta in contextul protejarii mediului si al dezvoltarii durabile. Aceasta implica nu doar operatiuni logistice si tehnice, ci si aspecte contabile specifice. Indiferent daca este vorba despre deseuri reciclabile, menajere sau industriale, firmele care desfasoara astfel de activitati trebuie sa respecte o serie de reglementari fiscale si contabile. In aceasta monografie, prezentam modul de inregistrare in contabilitate a principalelor...
vezi AICI monografia << Monografie Gestionarea Subventiilor Si Reglementari Cheie
Subventiile sunt fonduri nerambursabile acordate de autoritati sau organizatii guvernamentale cu scopul de a sprijini diverse sectoare economice, de la agricultura si industrie pana la educatie si cercetare. O gestionare corecta este esentiala pentru conformitatea legala si pentru asigurarea transparentei si eficientei utilizarii fondurilor respective. Va prezentam in acest articol principalele reglementari contabile cu privire la gestionarea subventiilor si vom oferi o monografie contabila...
vezi AICI monografia << Monografie contabila spalatorie auto self service (cu jetoane)
Deschiderea si gestionarea unei spalatorii auto self-service implica nu doar aspecte operationale si tehnice, ci si obligatii contabile si fiscale specifice. Intrucat acest tip de afacere presupune incasari automate, este esential ca antreprenorii sa cunoasca tratamentul contabil adecvat si evidentierea corecta a veniturilor si cheltuielilor. In acest articol vom oferi informatii esentiale cu privire la inregistrarea in contabilitate a operatiunilor aferente acestei activitati...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Prosumator Si Obligatii fiscale
Avand in vedere cresterea numarului de persoane fizice si juridice care produc si consuma energie electrica este importanta cunoasterea legislatiei pentru aplicarea corecta a reglementarilor. In acest articol va prezentam principalele obligatii fiscale ale prosumatorilor si monografiia contabila aferenta.Ce este un prosumatorProsumatorii sunt persoane fizice sau juridice care produc energie din surse regenerabile pentru consumul propriu, iar surplusul il livreaza in reteaua nationala, primind in...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Reevaluare Cladiri
Reevaluarea cladirilor reprezinta un proces esential pentru reflectarea corecta a valorii acestora in evidentele contabile ale unei entitati. Aceasta procedura permite ajustarea valorii contabile a imobilizarilor in conformitate cu realitatile pietei, asigurand o imagine fidela a situatiei financiare. Va prezentam in acest articol cateva aspecte fiscale importante si monografia contabila a reevaluarii cladirilor.Aspecte fiscale importante privind reevaluare cladirilorDin punct de vedere fiscal,...
vezi AICI monografia << Monografie contabila tichete de masa si reglementari cheie
Tichetele de masa reprezinta un beneficiu extrasalarial frecvent intalnit in mediul de afaceri, oferit angajatilor pentru a sprijini costurile zilnice cu alimentatia. Din punct de vedere contabil, acestea implica inregistrari specifice atat pentru acordarea lor, cat si pentru deductibilitatea fiscala. Monografia contabila a tichetelor de masa trebuie sa respecte reglementarile in vigoare privind tratamentul lor fiscal si contabil, astfel incat firmele sa evite eventuale erori sau sanctiuni. In...
vezi AICI monografia << Monografie contabila cofetarie
Gestionarea contabila a unei cofetarii presupune o evidenta clara a tuturor operatiunilor financiare, de la achizitia ingredientelor pana la vanzarea produselor finite. Intrucat aceasta activitate implica atat productie, cat si comercializare, inregistrarile contabile trebuie sa reflecte corect toate tranzactiile, inclusiv cheltuielile, veniturile si taxele aferente. In acest articol, va prezentamdoua exemple practice de monografii contabile pentru cofetarii.Monografie contabila...
vezi AICI monografia <<