Odată cu introducerea sistemului de pensii administrate privat, va avea loc o eficientizare a pieței muncii, întrucât munca la negru îi va defavoriza pe cei care o practică, a declarat președintele României, Traian Băsescu, la un seminar organizat cu ocazia lansării pilonului II de pensii.
"Vreau să cred că toți participanții la pilonul II de pensii au înțeles sau vor înțelege rapid că nu mai pot accepta munca la negru, salarii scriptice mai mici. Vreau să cred că sistemul de pensii private va eficientiza piața muncii", a spus Băsescu.
Totodată, acesta a atras atenția asupra faptului că participantul trebuie să înțeleagă că dacă au un salariu mai mic înscris își fură de pe acum din banii lor de la pensie și îi îndeamnă pe aceștia să fie exigenți cu patronii lor, mai ales acum, în contextul în care există un deficit de forță de muncă.
De aceeași părere s-a arătat a fi și ministrul Economiei și Finanțelor, Varujan Vosganian, care a declarat că foarte important este că pilonul II reușește să normalizeze unele aspecte de pe piața muncii, făcând referire la economia gri. "Nimeni nu va putea adera la sistem dacă nu lucrează în regulă", a spus Vosganian.
De asemenea, Paul Păcuraru, ministrul Muncii, familiei și egalității de șanse, crede că normalizarea de pe piața muncii este una din binefacerile pilonului II de pensii. "Cred că salariații vor fi conștienți de faptul că această corectitudine în declararea veniturilor este în avantajul lor", a spus Păcuraru.
Pensia ar putea ajunge până la 80% din salariu
La începutul anului viitor, pensia medie va reprezenta 55% din salariul mediu net, dar, odată cu demararea plăților de la fondurile private de pensii, raportul va crește la 80%, a spus Vosganian.
"Dacă în 2020 salariul mediu net va depăși 1.000 de euro, putem spune că la acea dată vom avea o pensie de 800 de euro și nu vom mai avea o situație ca astăzi, de pericol al vieții de zi cu zi a pensionarilor", a spus oficialul MEF. Acesta a menționat că fondurile private de pensii din România vor ajunge, la data primelor plăți, respectiv peste circa 20 de ani, la o capitalizare de cel puțin 20 de miliarde de euro.
"Nu se știe dacă piața de capital românească va putea să ofere oportunități de investiții pentru aceste sume", a afirmat acesta. Mergând pe aceeași idee, Băsescu e de părere că guvernele va trebui să listeze companii de stat și pachete reziduale de acțiuni pe care le mai dețin la firmele deja privatizate, pentru că Bursa va fi una din principalele ținte ale fondurilor de pensii private în plasamentele pe care le vor face.
"Cu siguranță, Bursa va fi una din primele ținte ale fondurilor de pensii. Aici guvernele va trebui să listeze acțiunile reziduale la companii deja privatizate, companii care au beneficiat de privatizări de succes", a declarat președintele României.
MEF va îndestula, în primul rând, cota de 2% din contribuția de pensii
Ministerul Economiei și Finanțelor a luat măsuri care să dea încredere în sistem, una dintre aceste măsuri fiind aceea ca ministerul să îndestuleze, în primul rând, cota de 2% din contribuția la pensii, indiferent de comportamentul fiscal al angajatorului, a anunțat Varujan Vosganian. Acesta a reamintit că pe parcursul anului 2008 vor fi reduse contribuțiile de asigurări cu șase puncte procentuale, prima etapă de diminuare urmând să fie făcută chiar de la 1 ianuarie. "În acest moment, nu avem repartizarea pe fonduri a reducerii, cele pentru șomaj sunt primele vizate, având în vedere că am avut excedent în acest an. Nu am stabilit încă nivelul de diminuare la sănătate și pensii. Contează în primul rând impactul acestei reduceri în reglarea sistemului", a spus Vosganian.
Oancea: Recomand participanților să nu se grăbească
Președintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Mircea Oancea, recomandă participanților să nu se grăbească să adere la un fond de pensii administrat privat, întrucât cele patru luni constituie un timp suficient, timp în care participanții vor primi foarte multe informații. "Recomand studierea tuturor fondurilor și a prospectelor schemelor de pensii. Totodată, recomand participanților să nu semneze acte de adeziune pentru mai mult de un fond.
Arbitrul pensiilor private obligatorii a început de ieri difuzarea clipurilor audio și video ale campaniei publice de informare privind pensiile private obligatorii, iar în cursul acestei săptămâni va expedia materiale informative prin poștă, a spus Mircea Oancea. "Săptămâna aceasta avem materialele tipărite în ce privește campania de publicitate", a declarat Oancea. CSSPP a semnat deja contractul cu agenția de publicitate Papaya Advertising și va difuza începând de luni clipurile audio și video ale campaniei publice de informare privind pensiile obligatorii. Acestea vor fi difuzate pe posturile publice de radio și TV (Radio România și TVR1) în regim de campanie socială, cu gratuitate la difuzare, între orele 10-12 și 16-18, a mai spus Oancea. Acesta a mai menționat că CSSPP va publica primul raport privind numărul persoanelor înscrise la fondurile de pensii private obligatorii la începutul lunii octombrie, după ce primește datele din partea societăților de administrare.
Esential pentru contabili - Monografii contabile complete
Monografie Contabila Casare Mijloace Fixe: Cum Se Inregistreaza Scoaterea Din Uz A Activelor
Casarea mijloacelor fixe este o operatiune contabila esentiala care marcheaza scoaterea definitiva din functiune a unor active ale unei entitati, fie din cauza uzurii fizice sau morale, fie pentru ca nu mai sunt eficiente economic.In acest articol, vom prezenta aspecte cheie cu privire la procedura de casare a mijloacelor fixe si vom oferi exemple de monografii contabile.Procedura de casare a mijloacelor fixeConform prevederilor din OMFP 2861/ 2009 privind inventarierea, scoaterea din functiune...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Cesiune Actiuni si Reglementari Cheie
Cesiunea partilor sociale reprezinta transmiterea partilor sociale catre persoane care, astfel, vor dobandi calitatea de asociat. Cesiunea se realizeaza pe baza unui contract de cesiune, iar transmiterea partilor sociale trebuie inscrisa in registrul comertului. In acest articol vom prezenta aspecte fiscale esentiale si vom oferi un exemplu de monografie contabile pentru cesiunea actiunilor.Reglementari cheie cu privire la cesiunea de actiuniContractul de cesiune se va incheia intre:cedenti,...
vezi AICI monografia << Monografie Majorare Capital Social: Studii de Caz
Majorarea capitalului social inseamna cresterea valorii totale a capitalului subscris de asociati sau actionari intr-o societate. Cu alte cuvinte, este o operatiune prin care firma primeste fonduri suplimentare, care se inregistreaza oficial ca parte din capitalul sau social. In acest articol va prezentam 3 monografii contabile cu operatiunile aferente majorarii de capital social.Majorare capital social. Asociat persoana juridicaIntrebare:Va rog sa ma ajutati cu o monografie contabila pentru...
vezi AICI monografia << Monografii Contabile Institutii Publice
Institutiile publice, spre deosebire de entitatile din sectorul privat, se supun unui cadru contabil specific, reglementat de normele Ministerului Finantelor si alte acte normative in vigoare. In activitatea curenta, apar frecvent situatii contabile complexe care necesita o abordare riguroasa, in conformitate cu legislatia bugetara si fiscala aplicabila. In acest articol vom prezenta exemple concrete de monografii contabile care vizeaza situatii des intalnite in institutiile publice!Monografie -...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Colectarea Deseurilor Si Aspecte Fiscale
Activitatea de colectare a deseurilor este tot mai importanta in contextul protejarii mediului si al dezvoltarii durabile. Aceasta implica nu doar operatiuni logistice si tehnice, ci si aspecte contabile specifice. Indiferent daca este vorba despre deseuri reciclabile, menajere sau industriale, firmele care desfasoara astfel de activitati trebuie sa respecte o serie de reglementari fiscale si contabile. In aceasta monografie, prezentam modul de inregistrare in contabilitate a principalelor...
vezi AICI monografia << Monografie Gestionarea Subventiilor Si Reglementari Cheie
Subventiile sunt fonduri nerambursabile acordate de autoritati sau organizatii guvernamentale cu scopul de a sprijini diverse sectoare economice, de la agricultura si industrie pana la educatie si cercetare. O gestionare corecta este esentiala pentru conformitatea legala si pentru asigurarea transparentei si eficientei utilizarii fondurilor respective. Va prezentam in acest articol principalele reglementari contabile cu privire la gestionarea subventiilor si vom oferi o monografie contabila...
vezi AICI monografia << Monografie contabila spalatorie auto self service (cu jetoane)
Deschiderea si gestionarea unei spalatorii auto self-service implica nu doar aspecte operationale si tehnice, ci si obligatii contabile si fiscale specifice. Intrucat acest tip de afacere presupune incasari automate, este esential ca antreprenorii sa cunoasca tratamentul contabil adecvat si evidentierea corecta a veniturilor si cheltuielilor. In acest articol vom oferi informatii esentiale cu privire la inregistrarea in contabilitate a operatiunilor aferente acestei activitati...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Prosumator Si Obligatii fiscale
Avand in vedere cresterea numarului de persoane fizice si juridice care produc si consuma energie electrica este importanta cunoasterea legislatiei pentru aplicarea corecta a reglementarilor. In acest articol va prezentam principalele obligatii fiscale ale prosumatorilor si monografiia contabila aferenta.Ce este un prosumatorProsumatorii sunt persoane fizice sau juridice care produc energie din surse regenerabile pentru consumul propriu, iar surplusul il livreaza in reteaua nationala, primind in...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Reevaluare Cladiri
Reevaluarea cladirilor reprezinta un proces esential pentru reflectarea corecta a valorii acestora in evidentele contabile ale unei entitati. Aceasta procedura permite ajustarea valorii contabile a imobilizarilor in conformitate cu realitatile pietei, asigurand o imagine fidela a situatiei financiare. Va prezentam in acest articol cateva aspecte fiscale importante si monografia contabila a reevaluarii cladirilor.Aspecte fiscale importante privind reevaluare cladirilorDin punct de vedere fiscal,...
vezi AICI monografia << Monografie contabila tichete de masa si reglementari cheie
Tichetele de masa reprezinta un beneficiu extrasalarial frecvent intalnit in mediul de afaceri, oferit angajatilor pentru a sprijini costurile zilnice cu alimentatia. Din punct de vedere contabil, acestea implica inregistrari specifice atat pentru acordarea lor, cat si pentru deductibilitatea fiscala. Monografia contabila a tichetelor de masa trebuie sa respecte reglementarile in vigoare privind tratamentul lor fiscal si contabil, astfel incat firmele sa evite eventuale erori sau sanctiuni. In...
vezi AICI monografia <<