search

Noi formulare pentru rezidenta in Romania a persoanelor fizice. Ce argumente aduce proiectul MFP?

Cartea Verde a Contabilitatii: solutii practice, explicatii si recomandari din partea specialistilor

Potrivit Referatului de aprobare atasat noului proiect emis de Ministerul Finantelor Publice, prevederile articolelor 7 si 59 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumit in continuare Codul fiscal, coroborate cu cele ale conventiilor de evitare a dublei impuneri stabilesc conditiile in care o persoana fizica este considerata rezidenta in Romania, fiind supusa astfel impozitului pe venit, pentru venitul obtinut din orice sursa, atat din Romania cat si din afara Romaniei.

Potrivit art. 59 din Codul fiscal persoana fizica este supusa impozitarii pentru veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania cat si din afara Romaniei incepand cu data de la care aceasta devine rezidenta.

Pentru obtinerea de informatii referitoare la persoanele fizice care sosesc sau parasesc teritoriul Romaniei si care solicita rezidenta fiscala in Romania sau solicita scoaterea din evidenta organelor fiscale romane, am elaborat prezentul proiect de ordin si anexele acestuia. Astfel, in vederea luarii in evidenta a persoanelor fizice, proiectul de ordin prevede obligativitatea acestor persoane ca in 30 de zile de la implinirea termenului de 183 de zile de prezenta in Romania sa se inregistreze la organul fiscal competent in a carei raza teritoriala persoana fizica isi are domiciliul fiscal potrivit legii.

In acest sens a fost elaborat "Chestionarul pentru stabilirea rezidentei persoanei fizice la sosirea in Romania" care este prezentat in anexa 1 din proiectul de ordin.

S-a elaborat procedura prin care organul fiscal competent stabileste in functie de prevederile Codului fiscal, a conventiei de evitare a dublei impuneri precum si a datelor din chestionarul completat, daca persoana fizica nerezidenta pastreaza rezidenta celuilalt stat sau devine persoana fizica rezidenta in Romania. Organul fiscal competent notifica persoana fizica daca aceasta are obligatie fiscala integrala in Romania sau va fi impusa numai pentru veniturile obtinute din Romania. in cazul obligatiei fiscale integrale, persoana fizica rezidenta este supusa impozitului pe venit pentru veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania cat si din afara Romaniei.

In acest sens a fost elaborata "Notificarea privind indeplinirea conditiilor de rezidenta potrivit prevederilor art.7 si art. 59 din Codul Fiscal sau ale Conventiei de evitare a dublei impuneri incheiata intre Romania si ………………………, de catre persoana fizica sosita in Romania si care are o sedere mai mare de 183 de zile" , care este prezentata in anexa 3.

Continuarea AICI.






Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice