search

Noi masuri anuntate de Guvern in contextul razboiului din Ucraina, al cresterii inflatiei si al preturilor

Ministrul Finantelor, Adrian Caciu, a anuntat, luni, ca Guvernul a lucrat la un pachet de masuri pentru economie, in contextul razboiului din Ucraina, al cresterii inflatiei si al preturilor.

Adrian Caciu si comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, au trecut in revista in 28 martie 2022, intr-o intalnire organizata la sediul Ministerului Finantelor, principalele directii de actiune pentru atenuarea impactului crizei din Ucraina si masurile luate de Romania pentru implementarea Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR). Cei doi oficiali au convenit ca actuala criza generata de agresiunea rusa din Ucraina reclama masuri solidare si unitare ale Statelor Membre, iar continuarea reformelor si a investitiilor din planurile de redresare si rezilienta trebuie sa fie o parte a solutiei in acest sens.
 
Romania este in prima linie a eforturilor de sprijin a refugiatilor din Ucraina, avand in vedere ca pana acum au intrat in tara noastra peste 590 de mii de ucraineni, dintre care 80 de mii au ramas pe teritoriul tarii noastre. Beneficiile acordate refugiatilor includ masuri active de integrare pe piata muncii sau in sistemul de educatie. Am gasit intelegere la nivelul Comisiei Europene la solicitarile noastre de a acoperi o parte din costurile pentru refugiati din fonduri europene deja existente. Totodata, la nivel comunitar trebuie sa continue analizele privind instrumentele de sprijin necesare, tinand cont de incertitudinile legate de durata si de amploarea crizei ucrainene. In acelasi timp, vom veni in Guvern cu un pachet de masuri prin care sa raspundem provocarilor privind cresterea preturilor la energie si impactul mai amplu al situatiei din Ucraina in privinta lanturilor de aprovizionare, a pietei alimentare sau a sustinerii somajului tehnic pentru agentii economici cei mai afectati si a insertiei pe piata muncii a unor categorii defavorizate. Toate aceste masuri vor fi promovate pe fondul mentinerii tuturor angajamentelor Romaniei cu privire la reformele si investitiile din PNRR” , a precizat ministrul Adrian Caciu.
 
La randul sau, comisarul european Paolo Gentiloni a apreciat stadiul implementarii PNRR de catre Romania si a dat asigurari ca tara noastra va fi sprijinita in continuare in eforturile de sustinere a refugiatilor din Ucraina.
 
Comisarul european a subliniat necesitatea unor masuri coordonate in spiritul unitatii si solidaritatii europene si in privinta provocarilor de pe piata energiei. In acest sens, demnitarul a prezentat cele trei niveluri de interventie ale Comisiei Europene: pe termen scurt pentru atenuarea impactului cresterii preturilor la energie, pe termen mediu in directia achizitiilor comune si a construirii rezervelor de gaze si, in perspectiva, pentru intarirea strategiei de tranzitie climatica.
 


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice