search

Nokia se inchide. Ceva ce incepe rau va sfarsi si mai rau

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?
Decizia a fost anuntata ieri: fabrica Nokia de la Jucu se inchide. Este oficial. 1950 de muncitori vot fi concediati, iar soarta lor ii priveste. Spre deosebire de felul cum s-a prodedat cand Nokia a inchis fabrica de la Bochum (Germania) si compania le-a platit celor 3000 de muncitori germani salariile de 1600 de euro in medie, inca un an.

Asadar, de la noi Nokia pleaca fara sa lase nici macar o urma. Terenul i-a fost facut cadou, a fost viabilizat de autoritatile clujene, iar compania a fost scutita pe zece ani de impozit. I s-au dat toate facilitatile, plus euforia locala. Iar ea a oferit salarii de 200 de euro si posibilitatea ca muncitorii nostri sa ansambleze niste componente facute in Taiwan. A fost, asadar, un scurt popas, ca al rudarilor de altadata care se opreau, lipeau o vreme cazane sau ibrice de arama, invatand si copiii satului cum se face, pentru ca apoi mesterii sa porneasca cu carutele lor mai departe. Multinationalele scriu si ele, astazi, noua poveste a migratiei moderne.

De ce s-a ajuns aici? Pentru ca e criza, iar capitalismul nu are suflet, este cinic. Daca mai incolo, prin Asia, China sau chiar in Republica Moldova, calculele lor vor arata ca pot castiga mai mult, acolo vor pleca. Nu le va pasa nici daca acolo este democratie, nici daca se respecta drepturile omului, nici daca au presedinte intelectual, nici daca tara are legi impotriva reincarnarii. O sa-i intereseze doar daca vor plati mai putin pentru forta de munca, energie, impozite. Doar daca vor avea un profit mai mare.

Iata de ce am fost unul dintre jurnalistii care nu s-au entuziasmat cand a venit Nokia la Jucu. Conditiile oferite de partea romana au fost desantat de generoase, iar Nokia a profitat cat a vrut. Ori, in situatia in care stii ca ai de-a face cu prezenta ei temporara pe teritoriul tau, e bine sa profiti tu, comunitate locala. Privind lucrurile cu luciditate, nu poti sa nu gandesti ca vei fi doar o halta in drumul companiei mai departe. Si atunci poate iti vine ideea sa pui taxa de oprire.

Marius Nicoara, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Cluj la acea vreme, a negociat un contract pentru judet cu Nokia. Pentru a-l feri, insa, de ochii opiniei publice l-a secretizat, desi acesta priveste informatii de interes public. Totodata a decis sa investeasca peste 15 milioane de euro pentru viabilizarea terenurilor din parcul hethnologic Tetarom III, destinate Nokia, fara obligatii concrete sau termene pentru parteneri.

Specificam ca obligatiile care revin Consiliului Judetean Cluj prin contract au fost respectate intocmai. Subliniem ca in contract nu exista obligatia, cu sanctiunea de reziliere sau inchidere a fabricii, a construirii unei piste si a unui terminal cargo pe Aeroportul International Cluj-Napoca. De altfel, o astfel de prevedere sau clauza ar fi contravenit normelor Consiliului Concurentei si legislatiei romanesti si europene in vigoare.

Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, va solicita desecretizarea contractului, tocmai pentru ca toata lumea sa cunoasca modul de negociere, respectiv obligatiile asumate de catre Consiliul Judetean, prin presedintele sau la aceea vreme, actualul senator Marius Nicoara, privitor la numarul de locuri de munca, termene de realizare si modalitati de reziliere.

Romania a negociat aproape totul in genunchi si cand spun asta am in vedere cateva cazuri flagrante, recunoscute ca afaceri paguboase pentru stat la modul oficial. Autostrada Bechtel, OMV Petrom, Rosia Montana, Nokia la Jucu. Cu siguranta, sunt multe. Nu din avant patriotic spun acum ca trebuie sa fim mai verticali in afaceri, ci din spirit capitalist. O negociere corecta este esenta capitalismului. O negociere proasta inseamna fie incompetenta, fie coruptie.

NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice