Nota contabila pentru client in insolventa. Cum se corecteaza erorile contabile? - articole conta.ro
Contabilitate � Conta.ro
Va asteptam online 24 ore din 24 sub sloganul: 100% contabilitate!
Puteti cere, oferi si gasi solutii la orice problema de contabilitate si fiscalitate. Si in plus aveti legislatia economica actualizata si un modul important de resurse umane.

Nota contabila pentru client in insolventa. Cum se corecteaza erorile contabile?

Dezbatem mai jos un caz in care s-a intocmit o nota contabila pentru un client aflat in insolventa.

654 = 4111 323.956 lei
4427 = 4111 77.749 lei considerandu-se cheltuiala deductibila integral la calculul impozitului pe profit.

Dupa aprope doi ani mai tarziu, in urma controlului fiscal, aceasta cheltuiala a fost considerata ca fiind nedeductibila si s-au stabilit diferente la calculul impozitului pe profit si TVA.

La 30.06.2017 s-a intocmit provizion si s-au intocmit urmatoarele note contabile:
654 = 4111 -315.882 (storno)
4427 = 4111 -71.215 (storno)
si concomitent

681 = 491 315.882

Sunt corecte inregistrarile contabile? Suma este integral deductibila la calculu impozitului pe profit? Raspunsul la aceste intrebari le detine specialistul nostru.


Iata raspuns expertului!


Pentru constituirea provizionului pentru diferentele de impozite rezultate din actiuni de control nefinalizate ori pentru care societatea se afla in litigiu formula contabila corecta este 6812 ”Cheltuieli de exploatare privind provizioanele” = 1516 ”Provizioane pentru impozite”.
 
Totodata, avand in vedere ca situatia a fost tratata si ca o eroare contabila, din cele prezentate nu reiese daca au fost respectate prevederile pct. 67 din Reglementarile contabile apronate prin OMFP 1802/2014 referitoare la corectarea erorilor contabile. Astfel, doar erorile nesemnificative se corecteaza pe seama contului de profit si pierderi (prin stornarea notei contabile initiale sau prin inversarea ei), in timp ce erorile semnificative se corecteaza numai pe seama rezultatului reportat.

Cum suma inregistrata in contul 654 in anul 2015 este mare la prima vedere (323.956 lei), nu se intelege care au fost criteriile pentru care eroarea a fost considerata nesemnificativa si corecta pe seama contului de profit si pierdere (formula contabila de stornare 654 = 4111, in rosu). In mod obisnuit, daca eroarea era considerata semnificativa (aceasta si in functie de politicile contabile proprii adoptate la nivelul societatii, prin care s-a stabilit pragul de semnificatie pentru erori), ea ar fi trebuit corecta prin formula contabila 4111 ”Clienti ” = 1174 ”Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile”.
 
In acelasi timp din cele prezentate nu rezulta motivele pentru care stornarea din 2017 s-a realizat pentru alte sume decat cele inregistrate initial in anul 2015.
 
Trecand peste aceste aspecte, cheltuielile inregistrate in contul 6814 reprezentand ajustarea de depreciere a clientului (formula contabila 6814 = 491 fiind corecta) sunt deductibile in procent de 100% doar daca sunt indeplinite conditiile cumulative de la art. 26 alin. 1 lit. j pct. 1-3 din Codul fiscal, si anume: pentru clientul in cauza este declarata procedura de deschidere a falimentului, pe baza hotararii judecatoresti prin care se atesta aceasta situatie, creanta nu este garantata, iar clientul nu este persoana afiliata cu societatea).
 
Altminteri, daca pentru respectivul client doar s-a deschis procedura insolventei, ajustarea de depreciere este deductibila doar in limita unui procent de 30% din valoarea creantei, daca sunt indeplinite conditiile cumulative de la art. 26 alin. 1 lit. c pct. 1-3 din Codul fiscal, si anume: creanta neincasata este mai veche de 270 de zile de la data scadentei, nu este garantata de alta persoana si clientul nu este persoana afiliata cu societatea creditoare.
 
Daca ulterior creanta nu va fi incasata, fie ca urmare a faptului ca ea este eliminata prin planul de reorganizare confirmat prin sentinta judecatoreasca, fie ca urmare a faptului ca respectivul client a intrat in procedura de faliment si procedura a fost inchisa in baza hotararii judecatoresti definitive, la momentul scoaterii din evidenta a creantei, partea de 70% va fi deductibila in baza exceptiei de la art. 25 alin. 4 lit. h pct. 1 sau pct. 2 din Codul fiscal.Totodata, partea de 70% din venitul aferent anularii ajustarii de depreciere (formula contabila 491 = 7814) va fi tratata ca venit neimpozabil, avand in vedere ca anterior 70% din cheltuiala inregistrata in contul 6814 a fost nedeductibila, in conformitate cu prevederile art. 23 lit. d din Codul fiscal.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Constanta Popa – Economist.


Comenteaza acest articol in forum

Articol de: Conta.ro - www.conta.ro
Data: 2018-09-13
Vizualizari: 1937


  Alte ContaArticole
postat la: 2021-11-29
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a subliniat ca termenul limita, 30 noiembrie 2021, pentru conectarea caselor de marcat la sistemul informatic al institutiei NU va fi prelungit.  Citeste mai mult ...
postat la: 2021-11-23
Administratia Judeteana a Finantelor Publice Ialomita reaminteste contribuabililor ca joi, 25 noiembrie 2021, este termenul de depunere a opt declaratii fiscale. Citeste mai mult ...
postat la: 2021-11-22

In contextul pandemic, cele mai multe modificari aduse programului normal de munca, dar si contractelor incheiate de firme continua pana in prezent. Angajatorii si-au dat seama de beneficiile pe care le aduce telemunca, iar o mare parte dintre acestia nu isi vor mai chema angajatii la birou. Acest nou trend a luat prin surprindere companiile de pretutindeni, iar angajatorii trebuie acum sa ofere toate conditiile pentru ca munca sa se desfasoare normal, dar sub alte conditii. Cadrul legislativ a fost adaptat in asa fel incat schimbarile sa poata fi implementate cu succes de catre antreprenorii care opteaza pentru aceasta varianta. Iata cateva sfaturi si informatii despre telemunca:

Citeste mai mult ...
  Conta Newsletter

Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate Fii un contabil informat!

Aboneaza-te GRATUIT si vei primi Raportul Special

Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


  Conta Director
  Conta Site
  Conta Topicuri Forum
Copyright Conta Online / Conta.ro 2006 - 2021. Toate Drepturile rezervate
Un proiect: Fokus Digital Services