search

Noutati ANAF privind formularul 300 Decont de taxa pe valoarea adaugata

Venituri din drepturi de proprietate intelectuala: care este monografia contabila?

Prin Ordinul presedintelui ANAF 588/1.02.2016 (OANAF 588/2016) publicat in M.O. nr. 93/08.02.2016 au fost aprobate modelul si continutul formularului 300 "Decont de taxa pe valoarea adaugata" care se utilizeaza incepand cu declararea obligatiilor fiscale aferente primei perioade fiscale in sensul TVA din anul 2016.

Aspecte importante:

* se introduc randurile 12.1 - 12.3 unde se inscriu:

- informatiile preluate din jurnalul de cumparaturi, privind baza de impozitare si taxa colectata pentru achizitiile de bunuri si de servicii, a caror exigibilitate intervine in perioada de raportare, de catre beneficiarii care aplica masurile de simplificare prevazute la art. 331 din Codul fiscal

- ajustarile bazei de impozitare prevazute la art. 287 din Codul fiscal, pentru care exigibilitatea taxei intervine in perioada de raportare si care au fost generate de operatiuni pentru care cota de taxa pe valoarea adaugata aplicata a fost de 20%, 9% sau 5%:

* se introduc randurile 25.1-25.3 unde se inscriu:

- informatiile preluate din jurnalul de cumparari, privind baza de impozirare si taxa deductibila pentru achizitiile de bunuri si de servicii, a caror exigibilitate intervine in perioada de raportare, de catre beneficiarii care aplica masurile de simplificare prevazute la art. 331 din Codul fiscal.

- ajustarile bazei de impozitare prevazute la art. 287 din Codul fiscal, pentru care exigibilitatea taxei intervine in perioada de raportare si care au fost generate de operatiuni pentru care cota de taxa pe valoarea adaugata aplicata a fost de 20%, 9% sau 5%.
>>> Se insriu aceleasi informatii declarate la rd. 12 <<<


* Sectiunea "Regularizari conform art. 303 din Codul fiscal":

>> la completarea randului 35 "Soldul TVA de plata din decontul perioadei fiscale precedente neachitate pana la data depunerii decontului de TVA" se fac urmatoarele precizari:

- in primul decont de taxa depus la organul fiscal dupa data aprobarii unei inlesniri la plata nu se preia, din decontul perioadei fiscale anterioare, taxa cumulata de plata, pentru care a fost aprobata inlesnirea la plata;

- in primul decont de taxa depus la organul fiscala dupa data inscrierii organului fiscal la masa credala, potrivit Legii 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, cu modificarile si completarile ulterioare, nu se preia, din decontul perioadei fiscale anterioare, taxa cumulata de plata cu care organul fiscal s-a inscris la masa credala.

>> la completarea randului 36 "Diferente de TVA de plata stabilite de organele de inspectie fiscala prin decizie comunicata si neachitate pana la data depunerii decontului de TVA" se fac urmatoarele precizari:

- nu se preiau sumele neachitate la bugetul de stat pana la data depunerii decontului, din diferentele de TVA de plata stabilite de organele de inspectie fiscala prin decizii a caror executare a fost suspendata de instantele de judecata, potrivit legii, in perioadele in care este suspendata executarea deciziei. Aceste sume se cuprind in decontul perioadei fiscale in care a incetat suspendarea executarii deciziei.

>> la completarea randului 38 "Soldul sumei negative a TVA reportate din perioada precedenta pentru care nu s-a solicitat rambursare" se fac urmatoarele precizari:

- soldul sumei negative de taxa pe valoarea adaugata inscris in decontul de taxa pe valoarea adaugata aferent perioadei fiscale anterioare datei deschiderii procedurii insolventei prevazute de legislatia in domeniu nu se preia in decontul de taxa aferent perioadei fiscale in care s-a deschis procedura, caz in care debitorul este obligat sa solicite rambursarea taxei prin corectarea decontului perioadei fiscale anterioare.

>> la completarea randrului 39 "Diferente negative de TVAS stabilite de organele de inspectie fiscala prin decizie comunicata pana la data depunerii decontului de TVA" se fac urmatoarele precizari:

- nu se preiau diferentele negative de TVA stabilite de organele de inspectie fiscala prin decizii a caror executare a fost suspendata de instantele de judecata, potrivit legii in perioadele in care este suspendata executarea deciziei. Aceste sume se cuprind in decontul perioadei fiscale in care a incetat suspendarea executarii deciziei, in vederea determinarii sumei negative a taxei, cumulata.

* Se introduce Sectiunea Facturi primite dupa inspectia fiscala, conform art. 330 alin. (3) din Codul fiscal" unde se completeaza cu informatiile preluate din facturile de corectie emise catre beneficiari in urma inspectiei fiscale, astfel cum este prevazut la art. 330 alin. (3) din Codul fiscal, facturi care se evidentiaza intr-o rubrica separata din jurnalul pentru cumparaturi, conform pct. 108 alin. (6) din Normele metodologice.

* La Sectiunea Informatii privind taxa pe valoarea adaugata neexigibila sau nedeductibila:
- se introduce randul A1.: se inscriu informatii privind livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate in perioada de raportare si in ultimele 5 luni anterioare acesteia, in cazul in care perioada fiscala este luna sau efectuate in perioada de raportare si in trimestrul anterior acesteia, in cazul in care perioada fiscala este trimestrul.
- se introduce randul B1.: se inscriu informatii privind achizitiile de bunuri si servicii efectuate in perioada de raportare si in ultimele 5 luni anterioare acesteia, in cazul in care perioada fiscala este luna sau efectuate in perioada de raportare si in trimestrul anterior acesteia, in cazul in care perioada fiscala este trimestrul.

ATENTIE! Nu se inscriu in decont:
- taxa pe valoarea adaugata din facturile de executare silita, de catre persoanele abilitate prin lege sa efectueze vanzarea bunurilor supuse executarii silite;
- taxa cumulata de plata pentru care a fost aprobata o inlesnire la plata
- taxa cumulata de plata cu care organul fiscal s-a inscris la masa credala potrivit prevederilor Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, cu modificarile si completarile ulterioare;
- soldul sumei negative de taxa, inscris in decontul aferent perioadei fiscale anterioare datei deschiderii procedurii insolventei prevazute de Legea 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, cu modificarile si completarile ulterioare.

Temei legal:

- art. 32 dn Legea 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare
- Ordin presedinte ANAF 588/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularului 300 "Decont de taxa pe valoarea adaugata"

Sursa: AJFP Arges

 



NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Noutati contabile 1713474000
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice