search

Noutati privind unele formulare referitoare la vectorul fiscal

CUM si UNDE poti plati taxele, impozitele si contributiile catre ANAF


Va informam ca Monitorul Oficial nr.56/28.01.2016 a fost publicat OPANAF nr.371/20.01.2016 privind modificarea OPANAF nr.3698/2015 pentru aprobarea formularelor de inregistrare fiscala a contribuabililor si a tipurilor de obligatii fiscale care formeaza vectorul fiscal.

Necesitatea modificarii OPANAF nr.3698/2015 a rezultat ca urmare a modificarii art.80, alin.(2), lit.d din Codul fiscal, prin Legea nr.358/2015 privind aprobarea OUG nr.50/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal si a Legii nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala.

Astfel, potrivit noilor prevederi ale art.80, alin.(2), lit.d) din Codul fiscal, persoanele fizice care detin capacitatea de a incheia contracte individuale de munca in calitate de angajator, care au, potrivit legii, personal angajat pe baza de contract individual de munca au obligatia de a plati impozitul pe venitul din salarii si pe venituri asimilate salariilor, aferent veniturilor fiecarei luni, calculat si retinut la data efectuarii platii acestor venituri, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se datoreaza.

Pana la modificarea legislativa, aceasta categorie de persoane fizice avea obligatia de declarare si plata lunara a impozitului pe venitul din salarii si a contributiilor sociale obligatorii.

Astfel, avand in vedere prevederile legale mentionate, a fost necesara completarea vectorului fiscal in:
- formularul 020 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane fizice romane si straine care detin cod numeric personal",

- formuarul 030 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane fizice care nu detin cod numeric personal" cu perioada de declarare trimestriala, respectiv lunara prin optiune, pentru impozitul pe venitul din salarii si pe venituri asimilate salariilor si contributii sacrale, in cazul persoanelor fizice care detin capacitatea de a incheia contracte individuale de munca in calitate de angajator, care au, potrivit legii, personal angajat pe baza de contract individual de munca.

Atentie: Randul 2.1 "Perioada fiscala", Pozitia 2.1.2 "Lunara prin optiune" se marcheaza de catre contribuabilii mentionati mai sus care opteaza pana la data de 31 ianuarie 2016 inclusiv, pentru declararea lunara a impozitului pe venitul din salarii si pe venituri asimilate salariilor si a contributiilor sociale. (art.147, alin.(8) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal)


Sursa: AJFP Arges



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice