search

Noutati: Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate

Radiere intreprindere familiala: care sunt pasii de urmat?

Prin Ordinul MFP 1802/2014, publicat in Monitorul Oficial nr. 963/2014, au fost aprobate Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate.

>> Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate se aplica de catre urmatoarele entitati ale caror valori mobiliare nu sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata:

- societati (societatile in nume colectiv, societatile in comandita simpla, societatile pe actiuni, societatile in comandita pe actiuni, societatile cu raspundere limitata),

- societatile/companiile nationale.

- regiile autonome,


- institutele nationale de cercetare-dezvoltare,

- societatile cooperative si celelalte persoane juridice care, in baza legilor speciale de organizare, functioneaza pe principiile societatilor,

- subunitatile fara personalitate juridica, cu sediul in Romania, care apartin persoanelor juridice cu sediul in Romania,

- subunitatile fara personalitate juridica, cu sediul in strainatate, care apartin persoanelor juridice cu sediul in Romania,

- subunitatile din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate,

- grupurile de interes economic.

>> Un element de noutate al noilor reglementari contabile consta in reclasificarea entitatilor economice in functie de criteriile de marime, in urmatoarele categorii: microentitati, entitati mici, entitati mijlocii si mari, iar in functie de aceasta clasificare, fiecare va intocmi situatii financiare anuale prescurtate sau cu mai multe componente.

Microentitatile sunt entitatile care, la data bilantului, nu depasesc limitele a cel putin doua dintre urmatoarele trei criterii:

a) totalul activelor: 350.000 EUR;

b) cifra de afaceri neta: 700.000 EUR;

c) numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 19.

Entitatile mici sunt entitatile care, la data bilantului, nu se incadreaza in categoria microentitatilor si care nu depasesc limitele a cel putin doua dintre urmatoarele trei criterii:

a) totalul activelor: 4.000.000 EUR;
b) cifra de afaceri neta: 8.000.000 EUR;
c) numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 50.

Entitatile mijlocii si mari sunt entitatile care, la data bilantului, depasesc limitele a cel putin doua dintre urmatoarele trei criterii:

a) totalul activelor: 4.000.000 EUR;

b) cifra de afaceri neta: 8.000.000 EUR;

c) numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 50.

Entitatea schimba categoria in care se incadreaza doar daca in doua exercitii financiare consecutive depaseste sau inceteaza sa depaseasca cel putin doua dintre criteriile de marime.

Prin doua exercitii financiare consecutive se intelege exercitiul financiar precedent celui pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale si exercitiul financiar curent, pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale.

>> In functie de criteriile de marime, grupurile se impart in doua categorii: grupuri mici si mijlocii, respectiv grupuri mari.

Determinarea valorii criteriilor de marime se bazeaza doar pe indicatorii corespunzatori societatii-mama si filialelor cuprinse in consolidare.

>> In cazul entitatilor nou-infiintate, acestea pot intocmi pentru primul exercitiu financiar de raportare situatiile financiare anuale aplicabile fie entitatilor mici fie entitatilor mijlocii si mari, sau in formatul aplicabil microentitatilor.


Pentru al doilea exercitiu financiar de raportare, aceste entitati analizeaza indicatorii determinati din situatiile financiare ale anului precedent si indicatorii determinati pe baza datelor din contabilitate si a balantei de verificare incheiate la sfarsitul exercitiului financiar curent, intocmind situatii financiare anuale in functie de criteriile de marime inregistrate. Prevederile respective nu se aplica entitatilor de interes public.


Pentru intocmirea situatiilor financiare anuale, incadrarea in criteriile de marime prevazute de aceste reglementari se efectueaza la sfasitul exercitiului financiar, pe baza indicatorilor determinati din situatiile financiare ale exercitiului financiar precedent celui de raportare si a indicatorilor determinati pe baza datelor din contabilitate si a balantei de verificare incheiate la sfarsitul exercitiului financiar curent, utilizandu-se cursul de schimb valutar publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene la data de 19 iulie 2013.

>> Ministerul Finantelor Publice si alte autoritati de reglementare pot solicita entitatilor mijlocii si mari sa prezinte in situatiile financiare anuale unele informatii suplimentare fata de cele care trebuie prezentate in concordanta cu aceste reglementari.

>> Se introduc prevederi care completeaza unele tratamente contabile existente, sau care nu erau reglementate explicit in vechile reglementari contabile, aprobate prin OMFP 3055/2009, ca de exemplu:

- referitoare la modificarea politicilor contabile;

- cu privire la estimarile contabile

- inregistrarea in contabilitate a concediilor de odihna neefectuate

- introducerea unor categorii noi de provizioane etc...


Acest ordin intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2015, entitatile care au ales un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic aplica prevederile ordinului de la inceputul primului exercitiu financiar astfel ales, care incepe ulterior datei de 1 ianuarie 2015.


>> La data intrarii in vigoare a acestui ordin se abroga Ordinul MFP 3055/2009 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene si Ordinul MFP nr. 2239/2011 pentru aprobarea Sistemului simplificat de contabilitate.


Sursa: finantearges.ro




Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice