search

Numerotarea facturilor: cele 2 reguli pe care trebuie sa le respectati

Modernizare cladire: ce metoda de amortizare se aplica?
Cu privire la numerotarea facturilor, avem in vedere Normele generale din 5 noiembrie 2015 de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile, aprobate prin ORDINUL nr. 2.634 din 5 noiembrie 2015:
 
"24. Entitatile vor asigura un regim intern de numerotare a documentelor financiar-contabile, astfel:
- persoanele care raspund de organizarea si conducerea contabilitatii vor desemna, prin decizie interna scrisa, o persoana sau mai multe, dupa caz, care sa aiba atributii privind alocarea si gestionarea numerelor aferente;
fiecare document va avea un numar de ordine sau o serie, dupa caz, numar sau serie ce trebuie sa fie secvential(a), stabilit(a) de entitate. In alocarea numerelor se va tine cont de structura organizatorica, respectiv gestiuni, puncte de lucru, sucursale etc.;
entitatile vor emite proceduri proprii de stabilire si/sau alocare de numere ori serii, dupa caz, prin care se va mentiona, pentru fiecare exercitiu financiar, care este numarul sau seria de la care se emite primul document."

Numerotare facturi: Ce reguli trebuie sa respectam

 
Prin urmare, regulile impuse de Legiuitor pe care trebuie sa le respectam cand vine vorba de numerotarea facturilor ar fi:
 
1.  Unicitatea si secventialitatea numerelor: Conform normelor, fiecare document trebuie sa aiba un numar de ordine sau o serie care sa fie secventiala.
2.  Adaptarea la structura organizatorica: Normele recomanda ca in alocarea numerelor sa se tina cont de structura organizatorica, cum ar fi gestiunile, punctele de lucru si sucursalele.
 

Alocare numar facturi - studiu de caz

 
Intrebare: "Exista ceva prevedere legala referitoare la intervalul de timp in care o societate comerciala poate sa refoloseasca acelasi numar de factura?"
 
Punctand exact pe speta noastra, societatea incepe un an fiscal prin intocmirea unei Decizii interne cu privire la alocarea plajeri de numere pornind de la cele utilizate in anul anterior.
 
Spre exemplu, pentru anul fiscal 2024, societatea noastra poate decide sa foloseasca pentru facturile emise seria “2024”, urmand ca plaja de numere sa fie de la 1 pana la 999. Prima factura emisa in anul 2024 va fi identificata astfel “2024-001”.
 
In anul fiscal urmator, societatea noastra poate decide sa foloseasca pentru facturile emise seria “2025”, urmand ca plaja de numere sa fie aceeasi de la 1 pana la 999. Prima factura emisa in anul 2025 va fi identificata astfel “2025-001”.
 
Observam astfel ca Legiuitorul nu ne impune sa schimbam odata cu inceperea unui an fiscal numerotarea facturilor (putem sa pornim iar de cu numerotarea de la 1 sau sa continuam cu numarul ramas din anul anterior), insa este important sa ne asiguram ca identificarea facturilor este unica.
 
In practica, majoritatea societatilor aleg sa ofere unicitate prin alocarea unei serii unice (cum ar fi anul fiscal). Alte societati pot decide sa pastreze aceeasi serie de factura si sa continue numerotarea de la numarul ramas din anul anterior. Ambele situatii ar fi corecte din punct de vedere contabil.
 
Insa, daca societatea decide sa aloce pentru anul 2024 seria de facturi “ABC”, iar plaja de numere de la 1 la 999, atunci pentru anul 2025 nu va putea sa aleaga tot seria “ABC” si plaja de numere de la 1 la 999, pentru ca facturile emise astfel nu vor mai fi unice (trebuie ori sa diferentieze printr-o alta serie, ori sa nu mai foloseasca numerele folosite in anii anteriori).


Raspuns oferit in luna septembrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com



Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile