O intrebare si o neliniste. Cum se impaca capitalismul cu "dictatura proletariatului"? - articole conta.ro
 
 
 
 
 
 
Contabilitate � Conta.ro
Va asteptam online 24 ore din 24 sub sloganul: 100% contabilitate!
Puteti cere, oferi si gasi solutii la orice problema de contabilitate si fiscalitate. Si in plus aveti legislatia economica actualizata si un modul important de resurse umane.

O intrebare si o neliniste. Cum se impaca capitalismul cu "dictatura proletariatului"?

Una dintre cele mai active institutii media de pe mapamond, agentia de presa chineza Xinhua, a publicat recent un interviu cu guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu. Interviul are o doza buna de formalism atunci cand ia in discutie relatiile economice bilaterale romano-chineze si debordeaza de un optimism facil cand ia in discutie perspectivele crizei datoriilor suverane din Europa. Dincolo de toate acestea insa, guvernatorul BNR vrea sa mai puna o piatra la construirea convingerii investitorilor chinezi ca tara noastra este o oportunitate tocmai buna pentru capitalul chinez.

Autoritatile chineze au decis sa depoziteze valuta la BNR la inceputul anilor "90, cand in Romania nu exista suficienta valuta, si-a amintit Isarescu, adaugand ca aceasta politica a dovedit prietenia de durata dintre bancile nationale ale celor doua state. "A fost un ajutor concret si un gest prietenesc. Un prieten la nevoie se cunoaste. Nu am uitat acest gest de prietenie", a spus guvernatorul in interviul preluat de Mediafax.

Probabil ca oficialul roman si-a adus aminte de episodul "confiscarii" valutei din anul 1992, cand proaspat instalatul guvern Teodor Stolojan a gasit rezervele valutare epuizate si a decis, la intelegere cu oficialii BNR, singurii care aveau informatii relevante despre valuta depozitata de romani in conturile bancare, sa preschimbe fortat valuta din conturi in lei, la un curs leu-dolar american prabusit de pe o zi pe alta.

Trecand peste amintirile nostalgice ale guvernatorului roman, demne de luat in seama sunt indemnurile oficialului nostru de a investi in tara noastra. "Am discutat de la inceputul anilor "90 despre deschiderea de subsidiare in Romania de catre bancile chineze. Ma astept ca acest lucru sa se intample in viitor", a spus Isarescu. Desigur, mai bine mai tarziu decat niciodata, mai ales ca alte proiecte comune romano-chinize din deceneiile trecute au fost abandonate fara urma.

La inceputul anilor 2000, de pilda, Compania Nationala Posta Romana decisese sa realizeze un joint-venture cu societati chineze pentru a introduce pe piata romaneasca un nou operator de telefonie. Dupa multi ani in care nu s-a mai auzit nimic despre acest ambitios proiect, prin 2008, o alta delegatie ministeriala romaneasca pleca spre China pentru a relua discutiile pe marginea acelui proiect. Ce s-a urmat acelei ultime intalniri este iar un mister.

Dar sa nu ne pierdem speranta! Primarul Oprescu va putea totusi sa beneficieze de sprijinul chinezesc pentru a realiza autostrada suspendata pe deasupra Bucurestiului. Chiar daca nu va putea conta pe sprijinul financiar chinez, ne putem inchipui totusi ca, daca lucrarea va fi data in antrepriza unei companii chineze, ne vom trezi ca aceasta se va face ca peste noapte, asemenea podului de aur, suflat pe nari de catre porcul din poveste.

Dincolo de gluma, Mugur Isarescu acorda insa un rol important monedei chineza, yuan-ul, in lumea de maine: "Poate ca viitoare crize vor putea fi evitate atunci cand moneda Chinei va juca un rol international mai important. China este o putere economica si comerciala. Balanta comerciala a tarii inregistreaza surplus. Yuanul va juca un rol mai important in sistemul monetar mondial".

Acesta este, in opinia mea, cel mai interesant pasaj din interviul acordat de Mugur Isarescu agentiei de presa chineze. Daca nu cumva declaratia a fost facuta doar din curtoazie fata de noua super-putere economica, atunci ea sugereaza ca echilibrul mondial - dezirabil altfel - ar putea fi asigurat de o moneda (si, in spatele ei, de o economie) unui stat autoritar, in care democratia este limitata de doctrina de partid, care este, in acest moment, unul comunist.

China este, pentru lumea de astazi, o constructie extrem de ciudata, in care un capitalism agresiv a fost altoit pe o doctrina a "dictaturii proletare". Iata ca, acum, un finantist de marca in lumea europeana, sugereaza ca tocmai un astfel de hibrid ar putea contribui la echilibrul economic planetar. Oare acestea sa fie concluziile actualei crize? Daca da, nu mi se par deloc linistitoare.


Comenteaza acest articol in forum

Articol de: Ruxandra Hurezean - www.conta.ro
Data: 2011-07-21
Vizualizari: 4644


  Alte ContaArticole
postat la: 2023-03-24
In orice domeniu ai activa la job este deosebit de important sa fii mereu la zi cu schimbarile care au loc. Exista domenii, precum si cel al contabilitatii, in care acestea sunt la ordinea zilei: fie ca sunt schimbari mici sau mai mari, de ele trebuie sa tii cont mai ales pentru a nu pune in pericol, atat cariera ta, cat si afacerile clientilor tai.
 
Citeste mai mult ...
postat la: 2023-03-24
Termenul pentru depunerea Declaratiei Unice privind impozitul pe venit si
contributiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212) este 25 mai 2023. 
Citeste mai mult ...
postat la: 2023-03-23
Declaratia unica (formular 212) se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care in anul de impunere au realizat, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate si care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.
Citeste mai mult ...
  Conta Newsletter

Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile Fii un contabil informat!

Aboneaza-te GRATUIT si vei primi Raportul Special

Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


  Conta Firme de contabilitate
  Conta Site
  Conta Topicuri Forum
Copyright Conta Online / Conta.ro 2006 - 2023. Toate Drepturile rezervate
Un proiect: Fokus Digital Services