search
conta.ro cauta meniu
search

O vara fierbinte si mintea de pe urma a Romaniei codase

Ghid ANAF pentru medici: Ce impozit si contributii trebuie platite


Poate va amintiti ca exact aici, pe conta.ro, cu cateva luni in urma am scris despre necesitatea degrevarii proiectelor europene de TVA, aceasta ingreunand cu 25% cheltuieli beneficiarul si asa sarac, din Romania. Aceasta, spuneam noi, putand fi o modalitate de deblocare a fondurilor europene la care ajungem cu greu si din pricina acestei taxe costisitoare.

In fine, la vremea aceea, am discutat ideea cu secretarul de stat din Ministerul Finantelor Publice Dan Lazar. Acesta ne-a raspuns atunci ca ar fi aproape imposibil: "Problema e ca, in cazul in care beneficiarul opteaza ca neplatitor, el suporta pretul prestatorului cu TVA pe care ulterior nu-l poate deduce. Altfel, spus chiar daca vrei sa-l izolezi, cineva trebuie sa suporte TVA - beneficiarul sau executantul. Undeva trebuie sa se inchida lantul - TVA trebuie sa fie un impozit neutru. Singurele variante sunt taxarea inversa sau scutirea - care necesita derogare de la CE si este practic imposibil de obtinut."

A urmat o vara extrem de grea pentru cei care au proiecte pe fonduri europene, din luna iunie platile pentru Romania fiind sistate. Situatia a devenit si mai grea pentru cei care doreau sa aplice de acum inainte.

In luna septembrie, guvernul infiinteaza un nou minister, cel al Afacerilor Europene si-l numeste pe fostul comisar Leonard Orban (foto) in functia de ministru.

Presedintele Traian Basescu face in toamna aceasta naveta la Bruxelles si intre doua drumuri convoaca ministri care au in subordine agentii de plati, cere o situatie a lor.

In 24 octombrie 2011, Traian Basescu ne comunica ultima situatie prezentata de CE privind nivelul de absorbtie al fondurilor europene la noi : desi am cheltuit 14,8% din bugetul aprobat pentru Romania, din acestia doar 4% a fost facturat de ministere. "Asta pentru ca s-au cheltuit si multi bani din buget care, datorita sistemului deficitar de facturare, nu au putut fi facturati. De aici apar discordante intre ce raporteaza ministerele ca fiind facturati", spune presedintele. Cu alte cuvinte, 4% din fonduri au fost bani virati efectiv, restul sunt in asteptare.

Despre rata extrem de scazuta de absorbtie a fondurilor europene vorbeste si noul ministru al Afacerilor Europene. Acesta precizeaza ca gradul de absorbtie este de numai 3,7%, care reprezinta cheltuieli efective aprobate de Comisia Europeana.

"Am propus, am semnat si e in procedura de avizare interministeriala o propunere legata de TVA-ul eligibil", spune Leonard Orban. "In momentul in care aceasta propunere va fi acceptata, TVA-ul va deveni eligibil, adica va fi inclus in cheltuielile care vor putea fi platite de Comisia Europeana, pana acum nu era", explica Orban, precizand ca aceasta varianta a plecat de la el si de la ministrul Finantelor.

Miercuri, 26 octombrie, Guvernul a discutat in sedinta un proiect de act normativ prin care taxa pe valoare adaugata la proiectele europene sa fie eligibila la decontarea de catre Comisia Europeana. "Am discutat in prima lectura actul normativ si urmeaza sa fie adoptat definitiv intr-o sedinta viitoare", au precizat surse din Guvern pentru Agerpres, iar actul normativ respectiv, cel mai probabil ca va fi o ordonanta de urgenta. Potrivit aceleiasi agentii de presa, Comisia Europeana si-a dat acordul pentru aceasta masura.

Iata, asadar, ca autoritatile romane pot si imposibilul, insa doar atunci cand le-a ajuns cutitul la os. Doar ca, intre timp, s-au pierdut bani, oportunitati, s-a pierdut enorm.

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici