search

Obtineti venituri ca PFA si sunteti si salariat? Veti mai plati un impozit

Venituri din drepturi de proprietate intelectuala: care este monografia contabila?

Proiectul noului Cod Fiscal stabileste ca persoanele angajate care obtin venituri si din activitatile prestate ca persoane fizice autorizat (PFA) vor avea obligatia sa plateasca pentru fondul de pensii un procent de 10,5% din veniturile obtinute in afara salariului, informeaza Digi24.ro.

Se considera ca prin aceasta noua propunere sunt vizati specialistii IT care obtin castiguri mari din proiectele independente. In aceasta privinta, Andra Haraga, specialist in IT, a declarat:

"Este o impovarare extra fata de ce era pana acum si nu vad utilitatea acestei contributii suplimentare, din moment ce deja angajatorul plateste deja contributia pentru angajat catre sistemul de pensii".

Conform propunerilor noi, scrie aceeasi sursa, salariatii care au venituri suplimentare ca PFA trebuie sa achite si pentru acestea contributia inviduala la fondul de pensii, de 10,5% din venitul suplimentar net. In prezent, acestia platesc doar contributia pentru sanatate, de 5,5%, si impozitul pe venit, de 16%.

"O suprataxare ar reprezenta pentru ei un imbold de a parasi tara pentru alte zone care sunt mai prietenoase: Olanda, Irlanda si SUA", a explicat Voicu Oprean, directorul unei firme de IT,  pentru Digi24.ro. Angajatii marilor firme din domeniul IT beneficiaza in acest moment de o serie de facilitati, cea mai importanta fiind aceea ca sunt scutiti de plata impozitului pe venit.

In domeniul IT sunt inregistrate 14.000 de persoane fizice autorizate care acopera 30% din totalul fortei de munca din IT, potrivit Institutului National de Statistica.

"Intentia declarata a guvernantilor este de a largi baza de aplicare a contributiei de pensii asupra tuturor veniturilor de natura PFA", a spus Angela Rosca, specialist fiscal, informeaza sursa.

Contributiile la sanatate si la pensie sunt plafonate la nivelul celor datorate pentru un venit de cinci salarii medii pe economie.


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice